Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Kínaik veszik meg a Duna-partot?

Duna-menti országok mutatták be fejlesztési elképzeléseiket Bukarestben kínai befektetőknek a közelmúltban. A Hotel Intercontinental konferenciatermében a bajai medencés kikötő tervei is megelevenedtek.
A bajai kikötőt működtető kft. igazgatója, Nagy László számos gazdaságfejlesztési pályázatot készített már az önkormányzattal együttműködve. Ezúttal is közösen szervezték meg a bukaresti látogatást. Segített a helyi, a megyei és az országos kereskedelmi kamara is - a rendező a bukaresti kamara volt - abban, hogy a Pekingből és környékéről érkező potenciális befektetők megismerhessék a bajai medencés kikötő terveit. A Duna-hídtól északra lévő területen van mód fejlesztésre, a 40 milliárd forintos beruházás is itt valósítható meg.

A bajai delegáció vezetője Tan Attila, az Akusztika Kft. ügyvezetője volt, míg a projektet Gyulai Tamás gazdasági szakértő mutatta be. A Duna-stratégiához kapcsolódó kiemelt fejlesztést befektetési ajánlatként megkapta Liu Jang, a pekingi nemzetközi kereskedelem-fejlesztési bizottság igazgatója, valamint a kínai delegáció többi tagja is. A kikötő mellett a Baja Víziváros (Water World) programot is ismertették.

A román külügyminisztérium államtitkára, Luminita Odobescu beszédében hangsúlyozta, hogy a Duna-menti projektek sikeresek lehetnek, mert meghatározták a stratégiai alapelveket. Eszerint kutatóközpontok és új kikötők építése, a dunai hajózás, valamint az árvízvédelem fejlesztése a környezetvédelem figyelembe vételével kaphat prioritást. A Duna-stratégia az ázsiai partnereknek is fontos, mert a folyó folyosó az EU belső régióiban Románián és Magyarországon keresztül.

A bajai küldöttséget vezető Tan Attila kérdésünkre elmondta, már 2004 óta környezetvédelemért felelős vezető a bajai medencés kikötő fejlesztési terveinél. Úgy véli, Baja ezen beruházás révén Közép-Európa legnagyobb dunai kikötője lehet. A bajai projektet Romániában részletesen bemutatták Kiss Ervinnek is. A Duna-menti Iparkamarák Szövetsége magyar elnöke a konferencián Magyarország képviselőjeként hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a kínai delegáció vezetőjével. A bajai beruházás felkeltette érdeklődését. Értékelése szerint fontos, hogy jelentős összegű fejlesztési tervvel jelent meg Baja, szerinte érdemes más rendezvényeken is bemutatni. Egyben meghívta a bajaiakat ezen anyagukkal két fontos budapesti konferenciára.

Szeptemberben arab befektetők, októberében pedig a latin-amerikai országok képviselői részére rendeznek tanácskozást.
Fercsák Róbert, Baja alpolgármestere a Bajai Televíziónak elmondta: a városvezetés elkötelezett azon fejlesztések mellett, melyek révén új munkahely jönnek létre. Ez Baján jelenleg a legfontosabb cél. Kiemelte Nagy László szerepét, a kikötő igazgatója ugyanis rendkívül sokat tesz a gazdaság fejlődése érdekében. Számos városi pályázatot készít elő és nyújt be, segítve az önkormányzat munkáját, bevonva a helyi cégeket, civil szervezeteket is.

Olvasóink írták

  • 1. quaker 2012. július 21. 11:19
    „"Kínaik veszik meg a Duna-partot?"
    A Kínaik egy új népcsoport?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázvezeték szakadt Kiskunfélegyházán

Egy oszlop állítása közben sértették meg a gázvezetéket Kiskunfélegyházán, a Halasi úton, ahol… Tovább olvasom