Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Kirakodóvásár: kincseket mosott el vasárnap az eső

Kecskemét - Kilátogattunk az Országos Kirakodóvásárra. Nem sokáig nézelődhettünk nyugodtan, mert eleredt az eső. Az árusok nyolckor már javában mentették portékájukat a viszontagságos időjárás elől.
– Ki se pakol? – hangzik a kérdés egy nézelődőtől. – Nem én! Megyek haza! – jön a válasz az árustól az út másik oldaláról. A szemünk előtt lejátszódó jelenet és a szemerkélő eső ellenére, mi azért még nekiindulunk a kirakodóvásárnak, amelyre az ország egész területéről érkeztek árusok. Van itt minden: kinőtt gyerekruhák és cipők, játékok, edények, megunt dísztárgyak, centrifugák, bútorok. Az embernek néha olyan érzése támad, mintha időutazna, de csak pár pillanat erejéig, mert retro csecsbecsék mellett rögtön ott figyel valami mai kacat is.

A borongós idő ellenére, aki kilátogat, igyekszik vásárolni is valamit: egy fiatal férfi hatalmas szarvasagancsot cipel. Láthatóan örül neki, bizonyára jó üzletet kötött. Pár perce még mi nézegettük az egyszerűen csak a földön kínált hatalmas trófeát. Nem voltunk elég rámenősek, le is maradtunk róla. Késő bánat, megyünk tovább.

A vasárnapi zsibvásárt elmosta az eső - KÉPGALÉRIA

Közben egyre inkább rákezd az eső. Mindenki igyekszik valami fedél alá menekülni. A kirakodók fóliákkal takarják le az otthonról hozott kincseket, nehogy víz érje őket. Előkerülnek az esernyők. Akik nem gondolkodtak előre, most kénytelenek zacskót húzni a fejükre, hogy ne ázzanak bőrig. Csupán egy eladó örül az égi áldásnak, mégpedig a virágárus. – Legalább nem kell külön locsolgatni a növényeket – mondja mosolyogva a kocsiból.

– Most vagyunk itt először. Évek óta járjuk az ország vásárait: Eger, Debrecen, Miskolc, Pécs. Az időjárásnak sajnos, nem tudunk parancsolni, de igyekszünk felkészülni, amennyire csak lehet. A sátor az esőtől és a tűző naptól is véd – meséli Lakatos Istvánné, aki egész családjával érkezett Budapestről, és kínálnak mindent, amire csak szükségünk lehet egy lakás feldíszítéséhez. A barokkos keretben árult festményeket és porcelánokat kicsit túlzásnak érezzük, így megyünk tovább. De igyekeznünk kell, mert egyre többen döntenek úgy, nem áznak tovább a tavaszi esőben, inkább összepakolnak, és hazafelé veszik az irányt.

A vasárnapi zsibvásárt elmosta az eső - KÉPGALÉRIA

Kocsis Imrénétől megtudjuk, hogy reggel hétkor szokott érkezni, és általában délig marad, addigra mindig elfogy a portéka, amit kihoz. – A gyerekek megunt játékait és kinőtt ruháit adom tovább. Pár ezer forintot tudok összegyűjteni így – árulja el az asszony, aki egyébként is a piacon dolgozik, de hétvégente szórakozásból jön. – Összekötöm a kellemeset a hasznossal – mondja. – A barátnőm ma nem jött, de mindig itt van ő is, folyton végigbeszélgetjük az egész délelőttöt.

Olvasóink írták

  • 1. antikos 2011. május 09. 14:49
    „Ez lehetne akár Dorozsmán is!!! 500 éves hagyományt tiport el a Botka... Azért mert szombatra rakta a vásárt, így leírta az évszázados hagyományt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afrikai gyerekeken segített a kecskeméti háziorvos

Afrika megszállottja egy kecskeméti háziorvos, Dr. Jakkel Anna. A doktornő az elmúlt másfél évben háromszor is járt a fekete kontinensen. Tovább olvasom