Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kis emuk a Kecskeméti Vadaskertben

Kecskemét – Három emu csibével bővült a Kecskeméti Vadaskert. A kismadarak jól érzik magukat a tojáshéjon kívül is.
Szombaton még arról számoltunk be, hogy az akkor négy napos indiai antilop gida a legfiatalabb lakója a Kecskeméti Vadaskertnek. A kis patás azonban nem sokáig birtokolhatta ezt a címet, ugyanis megérkeztek a trónkövetelők: a három apró emu csibe.

A népes csapat csíkos tagjai remekül érzik magukat. A rossz idő miatt a fűtött Majomház egy kis helységében szállásolták el őket a Vadaspark gondozói, így a látogatók elől még rejtve maradtak az ember tenyerében is elférő kisemuk.

Az emuk kicsinyei csíkosak, csak a fedőtollak kinövésével tűnnek el a csíkok.
Az emuk kicsinyei csíkosak, csak a fedőtollak kinövésével tűnnek el a csíkok.

A világ második legnagyobb madarának meglehetősen aprók a kicsinyei. De az első pillanattól kezdve nagyon önállóak a kiscsibék. A számukra kialakított ideiglenes karámban is vígan csipegették az eléjük kihelyezett táplálékot, ami egyelőre pulykatápból, darált kukorica és tojás keverékéből áll.

– A mi emu apukánk rendkívül becsületesen végzi a dolgát – árulta el Pullai Béla, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója. Az emuknál a nemek szerepe felcserélődött az utódgondozásban: a költés kizárólag a hímek feladata. Hatvan napig ülnek a tojásokon, ezalatt az idő alatt nem vesznek magukhoz sem táplálékot, sem vizet, nem is ürítenek. Sőt a fészekről is csak ritkán állnak fel, nagyon szigorúan őrzik és védik a tojásokat.

– Külön érdekesség, hogy miután ennyire óvják a szülők a tojásokat, a kiscsibék kikelése után elűzik őket, és egyedül kell boldogulniuk. Ezért választottuk szét őket mi is – árulta el az igazgató.

Az emu csibék jól érzik magukat a tojáshéjon kívül is. Teljesen önállóak.
Az emu csibék jól érzik magukat a tojáshéjon kívül is. Teljesen önállóak.

A tervek szerint a Vadaskert az összes kisemut megtartja, nem kerülnek el más állatkertekbe. – Egész emu kolóniát szeretnénk – tudtuk meg Pullai Bélától.

További baby boom várható a közel jövőben: költenek a récék, vemhes továbbá négy indiai antilop, egy muflon és három kameruni törpekecske, akiknek már szinte a földig ér a nagy pocakjuk.

Olvasóink írták

  • 1. geysa1 2011. március 21. 21:00
    „helyesírásból elégtelen az újságírónak és a szerkesztőnek valamint a lektornak!
    kisemu? az mi? Helyesen: Kis emuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte a hármasgyilkosságot a tompai mészáros

A tompai hármas emberöléssel vádolt kelebiai férfi beismerte a gyilkosságokat a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon hétfőn kezdődött büntetőperben. Tovább olvasom