Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Kolompár-per: három év után sincs ítélet

Hétfőn folytatódik Kecskeméten a Kolompár Orbán és társai ellen 2009-ben indult büntetőper. Májusig biztosan nem lesz ítélet.
Az egyesített eljárásban Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész képviseli a vádat. Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével tettesként, két alkalmazottat pedig társtettesként vádol az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. E szerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.

A Bács-Kiskun Megyei bíróságtól kapott információink szerint az ügyben előreláthatólag legkorábban 2012 májusában születhet ítélet, miután még jelentős számú tanú kihallgatása és okirati bizonyítékok ismertetése szükséges.

Olvasóink írták

 • 4. Egyolvasó 2012. március 27. 05:32
  „Dávid Ibolya néni is éli az életét, bár ha más követte volna el az általa elkövetett bűncselekményt, az már biztos régen a rács mögött volna.”
 • 3. Emberségetavilágnak 2012. március 26. 11:31
  „Mit tennétek, ha a bírák helyében lennétek?
  Mit tennétek, ha ezek azt mondanák Nektek, hogy ez diszkrimináció.
  Mit tennétek, ha azt kérdeznék, hogy milliárdos lenyúlásokat Nektek miért szabad, de nekik milliósat miért nem?
  Mit tennétek, ha azt mondanák, a strabagolást Nektek miért szabad, nekik miért nem?
  Ott, a helyzet magaslatán mégsem mondhatod azt, hogy "hát csak!"
  Gondolom én. Aztán, hogy mi az igazság....
  Soha, SOHA! nem lesz érdemi elszámoltatás. Néha fel-felcsillan egy-egy ügy, aztán megint csak a keserű csend.
  "strabagolás":
  Strabagolásnak nevezem azt, amikor a helyzet csúcsán leledző Élősködő az oltalma alatt álló közösség képviseletében, annak nevében, annak vagyonának terhére Légből Kapott Feladat (soha nem létező) elvégzéséért Milliós összegű számla ellenértékének kifizetését utalványozza. Tanácsadó Barom, születési nevén Bárgyú Ökör, aki a számlát kibocsátotta, az összeg 60 (HATVAN)!!! százalékát visszatalicskázza készpénzben Élősködőnek. És örül a taligatoló, hogy ingyé van 40 % lóvé. Mert ingyé lesz, az biztos, mert majd jól eltünteti a kis huncut.
  Az ilyeneknek hiába beszélsz becsületről, megrántják a vállukat, ők nem ismerik ezt a betegséget, soha nem is hallottak róla.”
 • 2. szandokán 2012. március 26. 10:51
  „Miért feltételezik róla,hogy bár mit is elkövetett? Azért mert cigány,meg nem nőtt meg emberi méretre,attól még lehet ártatlan.De azért remélem,hogy rárohad a lakat.”
 • 1. hahaha62 2012. március 26. 10:08
  „TESSÉK...POZITIVDISZKRIMINÁLTÉKNÁL EZ ÍGY MEGYÍ!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliónyi vasat loptak el

Másfél millió forint értékű vas alkatrészt loptak el egy alsószéktói ház udvaráról a napokban - közölte a rendőrség. Tovább olvasom