Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kolompár-per: újabb tanú maradt távol

Kecskemét - A hétfői tárgyalás elnapolása után szerdán is veszélybe került a kitűzött bizonyítási eljárás az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) még hivatalban lévő elnöke, Kolompár Orbán és nyolc társa ellen indított büntetőperben, mert egy újabb tanú nem jelent meg a Kecskeméti Városi Bíróságon.
Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a délelőttre beidézett tanúval telefonon kapcsolatba tudott lépni, és délutánra, szóban, ismét beidézte. A tanácsvezető bíró ezután egy a távolmaradását szabályszerűen igazolni tudó tanú nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel. A tanú - az egykor SZDSZ-es országgyűlési képviselő, Hága Antónia lánya - vallomása szerint az édesanyja vezetésével működő gazdasági társaság tagjaként került kapcsolatba 2007-ben a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezettel. A több nyelven beszélő, diplomával rendelkező tanú a roma érdekképviseleti szervezet és az oktatási tevékenységgel foglalkozó gazdasági társaság között 2007 elején megkötött szerződés értelmében tolmácsolási szolgáltatást végzett, valamint a szervezet nemzetközi kapcsolatait intézte. Amíg a szerződés érvényben volt, hetente két alkalommal utazott Budapestről Kiskunmajsára.

A nyomozati szakban tett vallomásában a tanú kitért arra: 2007-ben 4 alkalommal kísérte a Kolompár Orbán vezetésével utazó küldöttséget külföldre. Kétszer Olaszországban, kétszer Franciaországban jártak, ahol órásműhelyt és építkezéseket látogattak meg. A tanú szerződése 2007 nyarán megszűnt. Vallomása szerint a munkájáért járó díjat a roma érdekképviseleti szervezet kifizette. A bíróság a tanú vallomását azzal kapcsolatban csatolta a bizonyításhoz, hogy az ügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolja a Kolompár Orbán vezetésével működő kiskunmajsai cigány érdekképviseleti szervezetet.

A vád szerint valótlan tartalmú számlákkal számolt el az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével. A roma érdekképviseleti szervezet vezetője és nyolc társa elleni per 2009 novemberében kezdődött meg, majd 2010 nyarán indult újra a kecskeméti bíróságon. Az eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítással, sikkasztással, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek és a számvitel rendjének a megsértésével vádolja az ügyészség.

Olvasóink írták

  • 3. zero 2011. január 12. 18:49
    „Játszanak a rossz törvénnyel”
  • 2. dodó 2011. január 12. 17:23
    „1.) Mért kellene tudnia olvasni? Elég, ha (alá)írni vagy aláikszelni tudja a hamis számlákat.”
  • 1. KolompárRómeó 2011. január 12. 13:40
    „Nem tud olvasni, így nem tudja, hogy a papír, ami jött, az idézés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt kismama: új otthonában a Csabi család

A három gyermekével özvegyen maradt férfi az önkormányzat jóvoltából kedvezményes áron bérelhet egy három szobás lakást. Tovább olvasom