Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Kolompár lánya vallomást tett a bíróságon

Kecskemét - A hétfői tárgyalási napon Kolompár Orbán lányának tanúkihallgatására került sor a Kecskeméti Városi Bíróságon.
A büntetőeljárási törvény július 4-i módosítása érinti a Kolompár Orbán és társai ellen indított pert, ezért a nyári ítélkezési szünetben is folytatódik a bizonyítási eljárás, mivel kiemelt ügyekben nem telhet el két hónapnál hosszabb idő két tárgyalás között - indokolta Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a hétfőre kitűzött tárgyalás megtartását.

A bizonyítási eljárás a tervek szerint szeptember végéig befejeződik, októberben iratismertetésekre kerül sor, majd a vád és a védelem készülhet a perbeszédekre - ismertette a szeptemberben folytatódó per tervezett menetét a tanácsvezető bíró. A büntetőeljárási törvény és a polgári perrendtartás módosítása értelmében a kiemelt ügyekben az eljárást soron kívül kell lefolytatni, a kiemelt ügyekben eljáró bírákat a határidők betartása érdekében az egyéb munkavégzés alól mentesíthetik, ha azonban a törvényben meghatározott határidőt elmulasztja, szankcióval sújtják.

Bár a szülei - Kolompár Orbán és felesége - a vádlottak padján ülnek, a tanú nem élt mentességi jogával, és vallomást tett. Elmondása szerint 2005-től 2007 júniusáig dolgozott szociális asszisztensként az édesapja által vezetett kiskunmajsai cigány érdek-képviseleti szervezetnél. Mint mondta, nem tudott az elsőrendű vádlott által vezetett szervezet pályázatairól és az édesanyja által vezetett gazdasági társaságon keresztül beszerezett eszközökről sem.

A bíróság ezután a tanú elé tárta egy színes fénymásoló beszerzésének adásvételi szerződését, valamint üzembe helyezési jegyzőkönyvét, amelyeken az ő aláírása szerepelt. A tanú elismerte, hogy a szerződéseken szereplő aláírások tőle származnak. Az érdek-képviseleti szervezet a Kolompár Orbánné vádlott tulajdonában álló ZOR Kft.-től rendelte meg a fénymásolót, és ő az édesanyja nevében írta alá a szállítólevelet, annak ellenére, hogy nem volt meghatalmazva. Elismerte a színes fénymásoló üzembe helyezési jegyzőkönyvének aláírását is, de arra nem emlékezett, hogy a ZOR Kft. pecsétje hogyan került rá a jegyzőkönyvre. A tanú elmondása szerint édesanyja tulajdonában lévő gazdasági társaság élelmiszer-kereskedéssel foglalkozik, de a kft. tevékenységéről nem mondott konkrétumokat.

A perben Kolompár Orbánné nem tett vallomást. A tárgyalási nap végén az előzetes letartóztatásban lévő Kolompár László másodrendű vádlott védője kérte védencének szabadlábra helyezését, ezt a bíróság elutasította. A másodrendű vádlottat azért vetette őrizetbe a bíróság, mert korábban szabályszerű idézésre nem jelent meg a tárgyaláson, akadályozta a per menetét.

Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009-ben indult büntetőper, majd újabb vádiratok benyújtása után az eljárásban három ügyet egyesítettek. Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével mint tettest vádolja az ügyészség, két alkalmazottat pedig társtettestként. A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő kiskunmajsai cigány érdek-képviseleti szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése. A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az OCÖ elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. A vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni. Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el. A bizonyítási eljárás szeptemberben folytatódik.

Korábban:

Az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítással, sikkasztással valamint a számvitel rendjének megsértésével vádolják.

Az ügy korábbi tárgyalásán az egyik pályázat elszámolását, a Kiskunmajsai Cigány Önkormányzat épületének festését dokumentáló DVD-t vetítették le. Szakértői vélemények szerint a munkákat túlszámlázta Kolompár Orbán feleségének cége. A perben ősszel várható elsőfokú ítéletet.

Olvasóink írták

 • 6. KamuNeni 2011. július 26. 09:05
  „Blah-Blah_Blah_Blah es a mese folytatodik!”
 • 5. egyszegedi 2011. július 26. 07:47
  „Kézbesítő, jó tanulók lehettek, mert tökéletesen elsajátították a pályázati csalások lehetőségeit. Az a baj, hogy smucigok voltak, és sajnálták a pénzt egy jó könyvelőre.”
 • 4. Kézbesítő 2011. július 26. 06:38
  „zoltanszabo tévedsz a lánynak megvan az iskolája meg érettségije is van :) s a szüleinek is megvannak az iskolái :DD szoval azt hiszed minden roma tanulatlan tuskó?:DD Ugyanmár ez a Magyarországi magyar mentalitás, hogy általánositotok :)) grat én székelymagyar vagyok és szégyenlem az itteni magyarokat! Itt ebbe az országba a magyar a magyarnak a szemét kivájja. Irigyek vagytok egymásra.”
 • 3. nátha 2011. július 25. 21:35
  „2. zoltanszabo: mert túl színes a cikk”
 • 2. zoltanszabo 2011. július 25. 17:06
  „Kolompár lány vallomást tett ?? --mikor nem mondott semmit ! Ezek úgy hazudnak mintha olvasnák !--mit beszélek : olvasni nem is tudnak. Apa + anya + lány = összesen nincs meg a 3 nak a 8 oszály !!!
  Érdekes a 2. hozzászólásomat is törölték ?
  EHHEZ a cikkhez MÉRT NEM LEHET HOZZÁSZÓLNI ??????????”
 • 1. zoltanszabo 2011. július 25. 10:34
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűnni nem akaró eső Kecskeméten - galéria

Kecskeméten lassan 24 órája szakadatlan esik az eső, ráadásul a hőmérséklet is inkább októbert… Tovább olvasom