Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Kónya Ákos 50 fok felett futott a Halál-völgyben

Kónya Ákos tizenkét éves kora óta gyűjti a kilométereket. A műtött térde miatt nem vágtázhat, ezért ultramaratonistaként éli meg szenvedélyét: a futást.
Kónya Ákos ultramaratoni futó volt a vendége a Hírös Futóklub idei utolsó estjének. A sportoló, aki szeptember óta újra Kecskeméten él, pályafutása legnehezebb versenyeiről mesélt: a kaliforniai Badwater-ről és az ausztrál H.U.R.T- ről.

Kónya Ákos tizenkét éves kora óta gyűjti futva a kilométereket. Először tájfutással kezdte, majd három évvel később belevágott az első maratonjába. Akkor még a barátai számolták neki a köröket, és Ákos négy óra alatt teljesítette a kitűzött távot. Később jött az atlétika, a 800 és 1000 méteres sprinttávok, majd a félmaratonok és a maratonok.

Ha lassan futott, nem fájt a térde

Bele kellett volna törődnie, hogy soha többé nem futhat.
Bele kellett volna törődnie, hogy soha többé nem futhat.

Kecskemétre cserélte Kaliforniát

Ákos egy terepfutó-világbajnoki harmadik helyezéssel is büszkélkedhet, valamint megnyert egy amerikai 24 órás országos bajnokságot is, de magyar állampolgársága miatt nem hirdethették ki országos bajnoknak. 2001-től idén szeptemberig az Amerikai Egyesült Államokban, a kaliforniai Oceanside-ban élt, de azóta ismét Kecskeméten koptatja a futócipőt. 

 
2001-ben azonban kosárlabdázás közben megsérült Ákos térde, és a műtét nem segített. Bele kellett volna törődnie, hogy soha többé nem futhat, de nem tudott. 2003-ban újra futócipőt húzott, de egyelőre csak a ház körül rótta a kilométereket. Észrevette, hogy ha lassan fut, nem fáj a térde, és így hosszabb távok megtételére is képes. Elkezdett versenyek után kutatni és rálelt rá egy huszonnégy órás San Diego-i megmérettetésre, ami 2003 novemberében az első ultramaratonja lett. 183,4 kilométert futott le egyetlen nap alatt.

- 2006-ban elindultam egy százmérföldes versenyen, a Hawaii-on rendezett H.U.R.T-ön. 24 ezer láb szintkülönbség van benne, majdnem kétszer annyi, mind a hírhedt Badwateren. Arra számítottam, hogy 24-26 óra alatt teljesítem, ehhez képest 35 óra 17 perc alatt értem célba. Nyolcvanhat indulóból csupán huszonhárman fejezték be a versenyt - mondta Ákos, miközben megmutatta a pályáról készült fotókat, melyeken jól látszik, hogy mennyire nehéz, gyökeres, sziklás talajon kellett teljesíteni a távot.

Ákos teljesítményéről az érmek is mesélnek.
Ákos teljesítményéről az érmek is mesélnek.

A 13 ezer láb szintkülönbség mellett a hőséggel is küzdött

Ákos 2006-ban elindult a kaliforniai Badwateren is, amit a világ legnehezebb futóversenyének tartanak. Másodikként ért célba, és ezzel bekerült az ultramaratonisták élvonalába. - A verseny első 47 mérföldje viszonylag sík terepen vezet, de a sivatagi szakasz után elkezd emelkedni. Három csúcsot kell megmászni, összesen 13 ezer láb a verseny szintkülönbsége. 122 mérföld megtétele után még van egy 5000 lábnyi emelkedés az utolsó 13 mérföldön - mesélte Ákos, akitől megtudhattuk, az extrém szintkülönbségek mellett a forróság sem könnyíti meg a futók dolgát.

A versenyt ugyanis júliusban rendezik meg, amikor a Halál-völgyben a hőmérséklet általában 50 fok felett van, és a hőmérő higanyszála még éjszaka sem kúszik 45 fok alá. - A verseny nem jár pénzdíjjal. Aki 60 óra alatt célba ér, egy emlékérmet, egy emléklapot és egy pólót vihet haza, amin rajta van a pálya rajza. Aki 48 óra alatt lefutja a távot, az egy övcsatot is kap, és természetesen a dicsőséget, hogy teljesítette a Badwatert - tette hozzá a futó.

Kónya Ákos.
Kónya Ákos.

Elsőként 24 órán belül

Ákos ezen kívül még kétszer, 2007-ben és 2008-ban is elindult a híres versenyen, és mindkétszer a második helyen végzett. 2007-ben óriási egyéni csúcsot futott, 23 óra 47 perc alatt ért célba. Korábban senki sem teljesítette a távot 24 órán belül, de ebben az évben a brazil Valmir Nunes másfél órát javított az eddigi rekordon, és azóta 22 óra 51 perces idejével ő tartja a pályacsúcsot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jéghideg reggellel köszönt be az újév

Az újév első napján is folytatódik a hideg idő, szombaton -13 és -4 fok között alakul a hőmérséklet… Tovább olvasom