Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Könyvek Erdély magyarlakta falvainak

Kecskemét - Kétezer ötszáz könyvet jutatott el Falusi Norbert önkormányzati képviselő Erdély magyarlakta településeire. Az adományköteteknek három falu lakói örülhettek.
Három erdélyi településre, Rettegre, Tacsra és Szentandrásra vitt magyar nyelvű könyveket Falusi Norbert a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője. A misszió ötlete 2010 áprilisában indult, akkor kezdett el a fiatal kecskeméti politikus köteteket gyűjteni az erdélyi magyar családok számára.
- Évek óta barátság fűz Péter Barna református lelkészhez, aki Beszterce-Naszód megyében egy száznyolcvan fős kistelepülésen, Magyarberétén szolgál – tudtuk meg Falusi Norberttől. - Amikor tavaly áprilisban nála jártam, találkoztam a faluban élő György bácsival is. Egyik nap meglátogattuk őt, és az unokái felolvastak egy könyvből nekünk. Megkérdeztem tőlük, hogy mit szeretnek olvasni, és ekkor derült ki, hogy nekik ez az egyetlen kötetük van. Ekkor született meg bennem a gyűjtés ötlete - mesélte a képviselő.

 A kötetek között volt tankönyv, szépirodalom, lexikon, nyelvkönyv, sci-fi és romantikus regény is.
A kötetek között volt tankönyv, szépirodalom, lexikon, nyelvkönyv, sci-fi és romantikus regény is.

Falusi Norbert első terve az volt, hogy összeszed nyolcvan-száz könyvet, amit a következő útja alkalmával elvisz a hátizsákjában Erdélybe. Írt egy körlevelet a barátainak, ismerőseinek a gyűjtésről, ami nem várt akciót indított el. - Az első könyv Az Ezeregyéjszaka meséi volt, ezzel indult el a mozgalom. Összesen hétezer kötet gyűlt össze. Egy úr felajánlott egy kisbuszt is, amivel elvihettük a könyveket – mondta a képviselő.

Az első szállítmányt 2010 szeptemberének végén juttatták el Erdély hét falujába. Ezek közül háromban már volt egy-egy kicsi könyvtár, a másik négyben viszont az adománykötetekkel tették le a községi bibliotéka alapjait.

Most ismét összegyűlt kettőezer ötszáz könyv. A gyűjtésébe budapesti, soproni és szolnoki adományozók is bekapcsolódtak. A kötetek között volt tankönyv, szépirodalom, lexikon, nyelvkönyv, sci-fi és romantikus regény is, melyekből most három, pár száz lelkes erdélyi település lakóinak jutott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számlálóbiztosokat keres a kecskeméti önkormányzat

Számlálóbiztosok jelentkezését várja a kecskeméti önkormányzat az októberi országos népszámlálásra.
Tovább olvasom