Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Kormánybuktatási terveket szövögetnek - fotók

Kecskemét - Az állampolgárok közötti széthúzást kell megszüntetni. Így nyitotta beszédét Árok Kornél, a Szolidaritás mozgalom egyik vezetője Kecskeméti látogatása alkalmával.
A Szolidaritás mozgalom nyílt lakossági fórumot tartott Kecskeméten. Az eseményen Árok Kornél, a mozgalom társelnöke is részt vett. Meghívást kapott Zombor Gábor polgármester is, aki parlamenti elfoglaltságaira hivatkozva nem tudott megjelenni a fórumon. Válaszlevelében ugyanakkor egy baráti beszélgetésre invitálta irodájába meghívóját, Hortobágyi Istvánt, a mozgalom kecskeméti szervezetének tagját.

Szolidaritás mozgalom Kecskeméten - KÉPGALÉRIA
A Magyar Szolidaritás Mozgalom hivatalosan október elején kezdte meg tevékenységét, és számos fővárosi és vidéki demonstráción van már túl, egyre nagyobb tömegeket gyűjtve maga köré. Árok Kornél szerint ez annak köszönhető, hogy az állampolgárok felismerték: a jelenleg folyó politika hátrányos számukra. Ezt bizonyítja a fórumon megjelentek nagy száma is. Közülük sokan nyugalmazott rendvédelmi dolgozók, akik elsősorban a szolgálati nyugdíjuk miatt emelték fel hangjukat. A parlament ugyanis november végén fogadta el azt a kormányjavaslatot, amely a nyugdíjukat szolgálati járandósággá alakítja, és az szja mértékével csökkenti. Mindezt egy júliusi alkotmánymódosítás tette lehetővé, amely értelmében a korhatár előtti nyugdíjak csökkenthetők, szociális ellátássá alakíthatók, illetve - a kedvezményezettek munkaképessége esetén - megszüntethetők.

- A mozgalom azonban nem csupán a rendvédelmiseket próbálja megszólítani – szögezte le Hortobágyi István, a Szolidaritás kecskeméti szervezetének tagja. – Április óta az egész civil társadalmat próbáljuk magunk mögé állítani, mert a kormány intézkedései mindenkit érintenek. Ha közvetlenül nem is, a gyerekeink jövőjét biztosan – tette hozzá.

Szolidaritás mozgalom Kecskeméten - KÉPGALÉRIA
A lakossági fórumon Árok Kornél bírálta a kormány IMF-fel folytatott politikáját, a magán nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos lépéseket, és a már említett változtatásokat a korkedvezményes nyugdíjak terén. Mindehhez azonban hozzátette: nem egy olyan mozgalmat akarnak, ami pusztán azt szajkózza: minden rossz. Éppen ezért a mozgalomhoz csatlakozott szakmai szervezetek segítségével igyekeznek alternatív megoldásokat kidolgozni azokra a kérdésekre, amelyekkel nem értenek egyet. - Amíg a lelátóról kiabálunk, addig csak szurkolók vagyunk. Gólt csak akkor lőhetünk, ha a pályán játszunk - összegezte Árok a mozgalom mentalitását. Hozzátette: fotelból nem lehet forradalmat csinálni.

A kérdezők közül sokan arra voltak kíváncsiak, nyújt-e majd alternatívát a választásokon a mozgalom a szavazók számára, azaz párttá alakulhat-e a Szolidaritás. Árok Kornél határozott nemmel válaszolt az ilyen irányú kérdésekre. - Azok felé, akik egy mozgalomba léptek be, nem tudok elszámolni azzal, hogy most már párt vagyunk. Saját magamat is meg kellene követnem, ugyanis sok vád érkezett a kezdetekben arra vonatkozóan, hogy csak a saját pecsenyémet sütögetem a Szolidaritással. Ha politikai szerepet vállalnék, azzal éppen ezt igazolnám – indokolta válaszát. Viccelődve azonban megjegyezte: ő tűzoltóként megfelelne a miniszterelnöki posztra, hiszen a parlamentben mindig van mit oltani. A köztársasági elnök, és a házelnök posztját másik két alapító tag, Kónya Péter és Székely Tamás között osztaná szét.

Szolidaritás mozgalom Kecskeméten - KÉPGALÉRIA
Az elől azonban, hogy egy meglévő politikai erő mögé álljon a mozgalom, nem zárkózott el teljesen, noha hozzátette: ilyenről egyelőre szó sincs. A Szolidaritás számára ugyanis fontos tényező, hogy semmilyen politikai támogatást nem fogad el. - Ha egy-egy képviselő szeretne beállni sorainkba, szíve joga, mindaddig, amíg nem saját politikai tevékenységét végzi. Ez azért döntő jelentőségű, mert nem akarjuk, hogy beskatulyázzanak. Nem eszmék és ideológiák mentén kell mozognunk, hanem célok mentén – hangsúlyozta.

Olyan felvetés is elhangzott, miszerint a mozgalom mellé létrehoznának egy új pártot, de jelenleg ilyen célok sincsenek tervben. - A Szolidaritás feladata, hogy katalizátorként működjön: összeszedje és összetartsa az embereket. Nagy sikernek könyvelhetjük el például, hogy egy-egy rendezvényünkön láttam már szélsőjobbos gárdistát az Élet Menete mozgalom tagjával kellemesen beszélgetni, de az is előfordult, hogy egy turulmadaras pólós fiatalember társalgott békésen egy Munkáspárt szimpatizánssal.

Szolidaritás mozgalom Kecskeméten - KÉPGALÉRIA
A delmagyar.hu kérdésére Árok Kornél pozitívan értékelte a kecskeméti szervezet munkáját. - A megjelent 70-80 fő is bizonyítja, hogy az emberek mozdulni akarnak. Mi azt valljuk, hogy ilyen rendezvények keretében lehet hatékonyan bevonni a vidéket is. A társadalmi konzultáció nem valósulhat meg levelezés, vagy az internet útján: személyesen kell beszélni az állampolgárokkal.

A fórum végén Hortobágyi István kezdeményezésére rögtönzött gyűjtést szerveztek. A befolyt összegből ételt osztanak majd a hajléktalanoknak.

Olvasóink írták

 • 6. jozko 2011. december 27. 14:59
  „Azt a "Konyec"-et a tovarisok -főleg úgy, ahoghyan megkapták - még nagyon sokáig nem bocsájtják
  meg nekünk - szemmel láthatóan Orbán Viktor miniszterelnöknek sem.

  Félreértés ne essék: nem visszahívni akarom őket!
  Azt a változást az idő, a globális , de legalábbis az európai változások kényszerítették ki -
  kevesek voltunk mi ahhoz, de nagynak mutattuk magunkat!

  Körülbelül ennyire futotta a nagy mellveregetésünk - ahelyett, hogy a változás szelét kihasználtuk volna,
  önelégülten elkezdtünk urambátyámozni, a karvalytőke persze jó érzékkel lecsapott és vitte az ebek
  harmincadjára hagyott vagyont...
  Nehéz lesz újra magunkra találni.

  Semennyire nem bízom ebben a "szolidaritásban".”
 • 5. deszkás 2011. december 25. 11:51
  „BOOO! Ezt akkor mondani? Rögtön lekomcsizták. Még ma is ezzel "élnek" vezető pártjaink (pl: Gulyás Gergely a mai törvénykezésről alkotott véleménye is ezt tükrözi) ha mocskolódni kell. MEGÉRDEMELTÜK. Hogy ne legyek cinikus az egyes számot akarattal nem használtam.”
 • 4. booo 2011. december 24. 21:22
  „Újraéledt az MDF ? Övéké volt ez az "elvtársak vége" szlogen.
  Nagy mellveregetéssel zavarták ki az oroszokat, utána nem sokkal lett Magyarországnak konyec. Talán nem igy kellett volna, talán jobb lett volna!
  Jó lenne egy olyan politikai kezdeményezést, pártot látni, ahol nincsenek régi, köpönyegforgató arcok.
  Bár erről a mozgalomról semmit sem hallottam még, bízom abban hogy korrekt társaság.”
 • 3. karaly 2011. december 20. 10:58
  „Az a baj Hortobágyi Úr, hogy Ön ezzel annak a másik országromboló pártnak a szekerét tolja: http://www.hortobagyiistvan.hu/

  Egy olyan erő kellene, mely a jelenlegi politikai elitet teljes egészében nélkülözi.”
 • 2. HortobágyiI. 2011. december 19. 16:55
  „Még egy "apróság..." A fenti rendezvény napján részt vettem egy részönkormányzati évzárón, mint részönkormányzati tag. Ott három, vagy négy sajtó is megjelent, és hírt adott a mintegy 15 főt számláló közösség évzáró gyűléséről.

  A Magyar Szolidaritás és a civil érdeklődők fórumát egy sajtó tisztelte meg. Köszönet érte a Délmagyarországnak!”
 • 1. HortobágyiI. 2011. december 19. 16:52
  „97 főt számláltunk az összejövetelen. Az adomány, amely összegyűlt nem hajléktalanokat szolgál kivételesen, hanem olyan családokat, akiknek még van fedél a fejük felett, de már nem tudják fizetni a részleteiket, és enni sem telik nekik, mert vagy állásukat veszítették, vagy más oknál fogva váltak kiszolgáltatottá. Az ebédet 22-én csütörtökre tervezzük, mintegy 100 fő részére. Egyidejűleg a kecskeméti Szolidaritás Szervezet ruha és játék gyűjtést indít, amelyet szintén átadunk a rászorultaknak. Az ebédet követően megpróbálunk nekik egy rövid ünnepi műsorral is kedveskedni, de beszélünk pár szót a mozgalom céljáról is, ezzel is visszaverve a kormányzat hamis és hazug kommunikációját, amikor arról beszélnek, hogy mi csak a saját elvesztett jogainkért küzdünk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis Tibor lett a 2011-es X-Faktor!

Kecskemét is visszhangzott Kocsis Tibor rajongóitól, amikor Ördög Nóri kihirdette a 2011-es X-Faktor… Tovább olvasom