Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Kovács: Horrorisztikus a minimálbér-emelés

A Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezető igazgatója szerint fejtörést okoz a minimálbér emelése, és túlzott ábrándokat nem kergethet senki a piacon.
A lényeges költségelemekben megismétlődik a 2011-es év jövőre, és az elsődleges kibocsátási célunk is az, hogy az idei év teljesítményét átvigyük jövőre – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kovács János. A Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezető-gazdasági igazgatója hozzátette: ha ez megvalósulna, akkor már elégedettek lennék, a jelenlegi körülmények között ez eredménynek tekinthető.

Értékeljük a 2011-es évet, a termelőkkel az ártárgyalások pedig már folyamatban vannak. Várhatóan itt is az idei árszint érvényesül, úgy látjuk ezt a gazdák is megértik – vélekedett Kovács.

Az árszint egyébként a termelők alternatív döntésétől is függ. Idén az időjárás kifejezetten kedvező volt, ám a gyártók mégis kénytelenek voltak árat emelni. Ennek oka, hogy a hagyományos gabonafélék és olajnövények kedvező áruk miatt vonzóbbá váltak a termelők számára, mint a költségesebben termelhető és betakarítható zöldségfélék, így a vetésterület csökkenése nyomán az alapanyag több termény esetében 40-50 százalékkal drágult tavalyhoz képest.

A jövőről szólva az ügyvezető kijelentette: túlzott ábrándokat nem lehet kergetni a következő évekkel kapcsolatban, hiszen várhatóan nem bővül, hanem stagnál majd a fogyasztás, valamint az euróárfolyam is kedvezőtlenül alakul a költségek szempontjából. Mindemellett a berlini képviseletünk már jelezte, hogy Németország emelni készül az élelmiszerek áfáját, így az ottani fogyasztás is elmaradhat a kívánatostól.

A minimálbér emelkedését Kecskeméten is problémaként érzékelik. „A minimálbér 18 százalékos mértékű emelkedése horrorisztikus" – vélekedett Kovács János. „Mindez elsodorja az alul lévőket, aki eddig egy kicsivel minimálbér felett keresett, az most minimálbéres lesz. Mindez elég komoly fejtörést okoz 2012-re mindenhol. Szó van ugyan egyfajta kompenzációról, az azonban csak átmeneti lesz."

Kovács János szerint az államnak ugyan így növekszik a fix bevétele, mégis sokkal célravezetőbb lenne a gazdaság fehérítésén dolgozni. „Nem az amúgy is kiemelt adóalanyokat kellene ellenőrizni, hanem azokat, ahol amúgy is tudjuk, hogy szürke, vagy fekete tevékenység folyik, ez hosszabb távon sokat lendíthetne a gazdaság állapotán."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas kerékpárost gázoltak Bács-Kiskunban

Elgázoltak egy autó elé bekanyarodó kerékpáros nőt hétfő délelőtt Harta belterületén.
Tovább olvasom