Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Közadakozás a Szentháromság szoborért

Közadakozásra kérik a kecskemétieket a Katona József Színház előtt álló Szentháromság szobor felújítása érdekében. A mészkőből készült emlékmű ugyanis már jól láthatóan magán viseli az időjárás és a szennyezett belvárosi levegő hatásának nyomait.
Közadakozásra kéri a város lakóit Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke, a város díszpolgára, Jeney Gábor plébános, Mák Kornél oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármester, valamint Vörösmarty Attila tanácsnok, a belváros önkormányzati képviselője. A Katona József Színház előtt álló Szentháromság szobor ugyanis jelentős felújításra szorul.

A teátrum épülete előtt ma délután tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az emlékmű anyaga mészkő, amit könnyen megvisel az időjárás, és a belváros levegőjének szennyezettsége. Éppen ezért az obeliszket valójában tízévente fel kellene újítani, de legutóbb tizennégy évvel ezelőtt esett át rekonstrukción a szobor.

A Katona József Színház előtt álló Szentháromság szobor jelentős felújításra szorul.
A Katona József Színház előtt álló Szentháromság szobor jelentős felújításra szorul.

A szükséges munkálatok 17,5 millió forintba kerülnek, amit közadakozásból, a kecskeméti polgárok segítségével szeretnének
A pestist gyógyító szenteket ábrázoló obeliszket az 1739-40-es hatalmas kecskeméti pestisjárvány emlékére emeltették a túlélők 1742-ben. A barokk stílusú szobor Conti Lipót Antal kőfaragó mester alkotása.
összegyűjteni. A kezdeményezést Farkas Gábor indította el, csakúgy, mint tizennégy évvel ezelőtt, az utolsó restaurálás idején. Hívó szavára akkor a város több közéleti szereplője adta össze a szükséges összeget.
A felújítást most is ugyanaz a szakembergárda végzi majd, mint legutóbb. Amennyiben sikerül összegyűjteni a szükséges összeget, akkor jövőre, a szobor fennállásának 270. évfordulójára a mű ismét visszanyerhetné régi pompáját. Vörösmarty Attila a sajtótájékoztatón elmondta: a belvárosi részönkormányzat felajánlott 120 ezer forintot, ennyibe kerülnek ugyanis a felújítás előkészületei. Farkas Gábor szintén bejelentette: Deák Tamás kollégájával, az Európa Jövője Egyesület titkárával együtt 30 ezer forintot fizettek be a számlára.

A lakossági felajánlásokat a következő OTP-s számlaszámra várják: 11732002-20392329. Az utaláskor feltüntetendő: EJE gyűjtés a Szentháromság szoborért.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2011. február 17. 20:57
    „Először talán a Szeged-csanádi püspöknek, aztán a kecskeméti híveknek kéne szólni.”
  • 1. hahaha62 2011. február 16. 16:17
    „Fityiszes város-adják össze a képviselőúrak------napi 56000-ből fussaaaaaaaa talán !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségügy átalakításáról tárgyalt a miniszter Kecskeméten

A Semmelweis-terv logikája az, hogy gyógyítóhely nem szűnik meg, de átalakulhat - közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerdán Kecskeméten. Tovább olvasom