Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Középiskolai felvételi: izguló diákok, aggódó szülők

Kecskemét - Elkezdődtek az idei középiskolai felvételik. Pénteken a hatosztályos, szombaton a négy évfolyamos képzésre jelentkezőknek kellett számot adniuk tudásukról.
Szombaton délelőtt nyolcadikosok vették birtokba a Katona József Gimnáziumot - megkezdődött ugyanis az idei középiskolai felvételi. Az izguló diákok legtöbbjét elkísérték a náluk is feszültebb, aggódó szülők. A gyerekeknek először az írásbeli központi feladatlapok kitöltésével kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. Még mielőtt felhangzott volna a felvételi kezdetét jelző csengőszó, körbejártunk a város nagy múltú gimnáziumában, hogy megtudjuk, mire számítanak a diákok.

- Ezt az iskolát jelöltem meg első helyen, mivel érdekelnek a természettudományok - árulta el ifjabb Horváth Lehel, aki egy nagykőrösi általános iskola nyolcadikos diákja. - Sokat készültem a felvételire az iskolában és önállóan is. Nekem a matematika része lesz a könnyebb, a nyelvtantól tartok jobban - tette hozzá Lehel, akit testvére és a szülei is elkísértek a felvételire. - A feleségem izgul jobban, én kevésbé, mivel tudom, hogy a fiam nagyon jól tanul. Biztos vagyok benne, hogy meg fogja állni a helyét. Próbálom nyugtatni, viccelődni vele, az édesanyja pedig itt van mellette, és lelkiekben segíti - tudtuk meg az apukától, Horváth Leheltől.

Középiskolai felvételi a Katonában - KÉPGALÉRIA

Biztató puszi a csengőszó előtt

Az egyik padban helyet foglaló Istvánfi Nikolett bevallotta, bizony egy kicsit izgul. A kecskeméti Arany János Általános Iskola diákja sokat készült a felvételire. Nehéz feladatsorra számított, és a matematikától tartott jobban. - Bízom a kislányom tudásában, és tudom, hogy amit ő szeretne, azt el is fogja érni. Jobban izgulok, mint ő. Reggel hat óta tűkön ülök, nagyon boldog vagyok, hogy most itt van - mondta a delmagyar.hu-nak Niki édesanyja, Bagyinszki Irén, aki a csengőszó előtt még egy biztató puszit adott lányának.

Az egységes központi magyar és matematika felvételit, minden diák egy általa kiválasztott intézményben írhatta meg. Ezzel az eredménnyel bármelyik középiskolába jelentkezhet, amelyik saját felvételi szabályai szerint beszámítja ezt.

Középiskolai felvételi a Katonában - kÉPGALÉRIA

A gyors észjárás és a logikus gondolkodás a nyerő

Kíváncsiak voltunk rá, vajon mit kell tudnia ma egy felvételiző diáknak? Milyen tudásanyagot, képességeket várnak el a gyerekektől? - Gyors észjárásúnak kell lenni, és logikusan kell gondolkodni. Ez a matematika és a magyar felvételire is érvényes - tudtuk meg Szabó Istvántól, a Katona József Gimnázium igazgatójától.

- Nem elsősorban tárgyi tudást mér az írásbeli feladatsor, hanem inkább azt, hogyan tudják használni a gyerekek, amit eddig tanultak. Persze ennek előfeltétele egy bizonyos mennyiségű tudás, de nem kötődik közvetlenül a tananyaghoz. Magyarból elsősorban a szövegértés, a nyelvhelyesség, a nyelvhasználat, és ezek mellett a gondolkodás vizsgálata áll a felvételi középpontjában. Matematikából pedig különösen az, hogy a megszerzett tudást hogyan tudja használni a diák - emelte ki az igazgató.

Galéria kép

Szabó István elmondta, nagyon jónak tartja a központi felvételit. Véleménye szerint ez az egyik fontos eleme a gyerekek megismerésének. Az általa vezetett gimnázium az elsők között kapcsolódott be a felvételiztetésnek ebbe a módszerébe. - Korábban is voltak nálunk írásbeli vizsgák, de azokat mi állítottuk össze. Azért is kapcsolódtunk be a központi vizsgák rendszerébe, mert láttuk, hogy nem jó a gyerekeknek, hogy több iskolába is el kell menniük felvételizni. Ezzel próbáltunk segíteni nekik. Az írásbeli mellett azonban nagyon fontosnak tartom a személyes találkozást is. Ez akkor is elengedhetetlen, ha csupán 10-15 percig tart. Egy pedagógus pontosan tudja, hogy mennyire abszurd helyzet anélkül mondani sorsdöntő véleményt egy gyerekről, hogy láttuk volna őt. Sajnos pár évvel ezelőtt volt olyan szabályozás, ami nem engedte meg, hogy a hatosztályos képzésre jelentkezőket felvételiztessük - hangsúlyozta Szabó István.

A képességeknek megfelelő iskolát kell választani

A szóbeli vizsgák országszerte február második felében kezdődnek. A Katona Gimnáziumban, ahol sokszoros a túljelentkezés, a pedagógusok úgy tapasztalták, a diákok feszültsége a személyes találkozáskor néhány perc alatt feloldódik és elmúlik izgalmuk.

Középiskolai felvételi a Katonában - kÉPGALÉRIA

- A szülők azt várják tőlünk, hogy jó felvételi és érettségi eredményeket érjenek el a gyerekek. Ehhez az kell, hogy induláskor is jó alapokkal, jó logikával, akaraterővel, küzdeni tudással rendelkezzenek a diákok. Nagyon fontos, a megfelelő iskolaválasztás. A szülőnek is érdeke, hogy gyermeke a képességeinek megfelelő intézménybe kerüljön. Ugyanis ha a diák lemarad, nem biztos, hogy jót tettünk vele, hogy beerőltettük egy olyan iskolába, ahol feszítettebb a tempó és nagyobbak a követelmények. Fontos, hogy megtalálja mindenki azt az iskolát, ami a képességei kibontakozásához a legideálisabb - emelte ki Szabó István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első meccsen eldöntötte a továbbjutást a KKSE

A T.O.M. Controll Kecskeméti KSE férfi kosárlabda együttese 88-52-re győzött a Falco ellen a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének szerda esti, első mérkőzésén. Tovább olvasom