Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Közgyűlés online: 4,5 százalékos áremelés a buszjáratokon

Kecskemét - A kecskeméti közgyűlés csütörtöki ülésén határozott a jövő évi tömegközlekedési árak emeléséről, az iparűzési adó csökkentéséről, valamint Kecskemét új tűzoltóparancsnokának személyéről is. Online közvetítésünk.
Mai online közvetítésünk véget ért a közgyűlésről, köszönjük Olvasóink megtisztelő figyelmét!

11:51: A közgyűlés elfogadta a január 1-től bevezetendő Kecskemét Kártya általános szerződési feltételeit. Ez tartlamazza többek között a leendő kártyabirtokosok és a rendszer működtetésével megbízott Kecskeméti Városfejlesztő Kft. közötti szerződés részleteit.

11:48: A kecskeméti önkormányzat a közfoglalkoztatással kapcsolatosan hamarosan megállapodást köt a koordinálást eddig is ellátó Kecskemét és Térsége Többcélú Társulással erről döntöttek most a képviselők. Megszűnik az „Út a munkához" elnevezésű program, miután jövőre a közfoglalkoztatás csak a munkaügyi kirendeltség közvetítésével valósulhat meg. A most elfogadott megállapodásban az önkormányzat azzal bízza meg a társulást, hogy nevében pályázzon továbbá támogatói, illetve hatósági szerződést kössön.

11:40: A jelek szerint az egyik leglelkesebb felszólaló, Kohajda László képviselő mikrofonja már akkor is felszólalásra jelentkezik, ha gazdája nem szándékosan nyomja meg, de legalább némi derültséget hozott a sorozatos szavazások közé.

Idén utoljára tartott ülést a kecskeméti közgyűlés - KÉPGALÉRIA

11:36: A közgyűlés újabb pályázatot ír ki hat ingatlanára, melyeket eddig nem sikerült értékesítenie. Ezen ingatlanok összértéke 576 millió forint. A legértékesebb a 330 millió forintos Balaton utcai egykori ÁNTSZ épület.

11:28: A közgyűlés egy ellenszavazattal elfogadta az előterjesztés 1-es pontját, mely a legkisebb, 4,5%-os tarifaemelést javasolta. Ez alapján az elővételben megváltott vonaljegy január 1-jétől 220, az autóbuszon vásárolt pedig 300 forintba kerül majd. Az összvonalas éves felnőtt bérlet ára 63.990 forintra nő, a havibérlet ára 5930 forint lesz. A tanuló- és nyugdíjas havibérlet 2065 forintba kerül majd az emelést követően. A bliccelőknek is többet kell majd fizetni lebukás esetén, hiszen ha nyolc napon belül fizetnek akkor 9625-, ha nyolc napon túl akkor pedig 11.875 forint lesz a büntetés.

11:25: A Dobó körút problémája is feljött, ahol a tízemeletes házak előtt naponta töb száz autóbusz áll meg. Nagypál Sándor alpolgármester Király József kérdésére elmondta, hogy több munkáltató is kérte, hogy ott megálljanak a járatok.

11:18: Hári Ernő elmondta, hogy az országban elsőként Kecskeméten vezetik be a kedvezményes gyermekjegyet, mellyel a 6 és 14 év közöttiek jóval olcsóbban közlekedhetnek majd áprilisi bevezetését követően.

11:14: Hári Ernő a Kunság Volán vezére elmondta, hogy a 4C járaton nagyon kevés az utas, hiába van egyre több dolgozója a Phoenix-Mecano-nál. A 2-es járaton is vizsgálják, hogy lehet-e bővítani a járatok számát, illetve kitolni az utolsó busz indulását. A 9-es és 16-os járatoknál a jelenlegi infrastruktúra feltételek mellett nem lehet fejleszteni, új utak kellenének ehhez. Hári Ernő elmondta továbbá, hogy a Kecskemét Kártya bevezetését is tervezik, mellyel olcsóbbá válna a közlekedés a kártyatulajdonosok számára.

11:11: Nagypál Sándor alpolgármester siet az igazgató segítségére, és elmondja, hogy több járatnál is lesz felmérés, illetve a közlekedés-fejlesztési programnak köszönhetően a belvárosban ritkul majd a tömegközlekedési járatok száma.

11:10:
Hári Ernő, a Kunság Volán vezérigazgatója kapja a sorozatos kérdéseket a különböző buszjáratokkal kapcsolatban. Nem lesz könnyű dolga a válaszadásnál, hiszen a képviselők nagyon belelendültek, mindenki a saját körzetét érintő járatokról kérdezősködik. Reméljük valaki jegyzetel neki, mert ennyi buszt megjegyezni sem könnyű.

11:06: Király Józsefnek akadt némi technikai gondja a mikrofonnal, Zombor Gábor viccesen meg is jegyezte, hogy kizárták a rendszerből. Némi szünet után aztán megoldódott a probléma.

11:03: A helyi járatú autóbuszok menetdíj-emelésére vonatkozó napirendi pont következik. Dr. Zombor Gábor elmondta, hogy az önkormányzat és a Kunság Volán viszonya a cégnél történt vezetőcserének köszönhetően rendeződni látszik. A társaság korrekt partnernek bizonyult ezúttal, így az infláció alatti áremelés lesz Kecskeméten. A jövő évi tarifákról tegnapi cikkünkből tudhatnak meg részleteket!

10:57: Tovább nőnek egyes parkolási kedvezmények január 1-től azok számára, akik kiváltják a Kecskemét Kártyát. Ennek megfelelően módosította a közgyűlés a helyi parkolási rendeletet. A szabályozás eddig 10 százalék kedvezményt biztosított azoknak, akik az átalánydíjas bérletet, a költségtérítéses igazolványt legalább hat hónapra kiváltották. Ezzel szemben január 1-től a Kecskemét Kártyával rendelkezők már egy hónapra váltott bérlet esetén is megkapják a kedvezményt, ráadásul a további 10 százalékos kártyakedvezménnyel együtt, így összesen 20 százalékkal fizetnek majd kevesebbet.

10:45: 2011-től 1,6%-ra csökkentik az iparűzési adó mértékét Kecskeméten. Ezzel folytatódik az a tendencia, melyben a város úttörő szerepet vállalt az országban, és többek között ennek köszönhetően hozott több, nagy volumenű beruházást is Kecskemétre. Az önkormányzat 2006 óta folyamatosan csökkenti az adó mértékét. A döntés hatékonyságát jól mutatja, hogy a helyi iparűzési adóbevétel 2006 óta folyamatosan nő, az elmúlt négy évben átlag 5,84 százalékkal.

10:29: A költségvetés koncepcióját 22 igen szavazattal, egyhangúan elfogadta a közgyűlés.

10:24: Falusi Norbert(LMP) a helyi kis- és középvállakozók támogatásának fontosságára hívja fel épp a figyelmet, és több módosító javaslatot is tett. Dr. Zombor Gábor válaszában elmondta, hogy országos szinten kevés olyan város van, aki ennyit segítene a helyi vállalkozóknak. Csak az iparűzési adó csökkentésével sokat segítettek, és a városba hozott beruházásokkal kapcsolatos munkák is fontosak a helyi vállakozások megerősítésében. Ráadásul a mai napon még tovább csökkentik majd az iparűzési adót.  

10:14: Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester felszólalásában hangsúlyozta, hogy Kecskemét sokkal jobb helyzetben van jelenleg, mint a legtöbb magyarországi település. A költségvetés számait óvatos becslésekre alapozták, hiszen várható, hogy 2011-ben növekszik majd a cégek bevétele, és nagyobb lehet az iparűzési adóból befolyó bevétel.

10:04: Dr. Brúszel László (MSZP) felszólalásában elmondta, hogy a költségvetési koncepció elfogadható az országos viszonyokat ismerve. Jobb nem lesz mint a 2010-es, és messze elmarad a 2009-estől - mondta az állami költségvetésről a képviselő.

09:59: Falusi Norbert (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos központi költségvetésben 60 milliárdot vesznek majd el az önkormányzatoktól el olyan beruházásokra, mint a 4-es metro, és egyéb, a várost nem érintő kiadások. Dr. Zombor Gábor válaszában elmondta, hogy ezeket az összegeket más forrásból pótolja majd az állami költségvetés.

09:55: A 2011-es költségvetés koncepciójának tárgyalása következik. A város vezetőinek információi szerint Kecskemét várhatóan 87 millió forinttal kap majd több támogatást a központi költségvetésből, mint amennyi az eredeti előirányzat volt. Egyebek közt emelkedik a közoktatás és a szociális ágazat állami hozzájárulása is. Dr. Zombor Gábor elmondta, hogy a tavalyihoz hasonló költségvetésre lehet számítani, az elkezdett fejlesztésekre koncentrálnak. Egy új fontos beruházás, a már első részénél járó közlekedésfejlesztési-projekt második fázisa lesz még fontos feladat, amennyiben az első rész sikeresen zárul.

09:44: A közgyűlés elfogadta az előterjesztést. Azt még nem tudni, ki lesz Bak Lajosügyvezetőtársa a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Kft.-nél, erről a költségvetési bizottság dönt majd. De a központi rendezvényszervezést a jövőben a Kft. már egyedül látja el, a Hírös Sport Kft.-nél megszűnik ez a feladat.

09:37: Király József (MSZP) úgy vélekedett, hogy nem biztos, hogy szerencsés a kettős ügyvezetés.

09:34: Dr. Zombor Gábor válaszában elmondta, hogy az új felállás költségmegtakarítást jelent majd a városnak.  

09:29: Átalakítana a központi rendezvényszervezést a kecskeméti önkormányzat. A feladatok egy kézbe, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Kft.-hez kerülnének, melynek kettős ügyvezetése lenne. Az előterjesztés szerint az eddigi igazgató, Bak Lajos ügyvezető társat kapna dr. Csabai Lili személyében. Az új szervezés-vezető 600 ezer forintos bruttó fizetést kapna majd havonta. Csabai Lili korábban a polgármesteri hivatal titkársági csoportjának vezetője volt.
Dr. Brúszel László (MSZP) az átszervezés anyagi hátterére kérdezett rá a polgármesternél.

09:24: Fekete Dezső alezredes lesz a Kecskeméti Tűzoltóság parancsnoka. A pályázatot egyhangúan elfogadta a képviselő-testület.

09:18: Lévai Jánosné (Fidesz-KDNP) karácsonyi köszöntöjével a napirend előtti felszólalásokhoz értünk, kezdődik az előterjesztések tárgyalása.

09:14: Király József, az MSZP frakcióvezetője napirendi előtti felszólalásában a karácsony közeledtével a mindennnapi politikai csatározások között is a békés együttélésre, ünneplésre hívta fel a figyelmet, majd minden kecskeméti lakosnak boldog ünnepeket kívánt.

09:08: Kohajda László független képviselő a karácsony negatív hatásaira hívja fel a figyelmet, mint például a házak energiapocsékoló homlokzati díszkiválágítása, és a felesleges ajándékvásárlás. Most épp a bibliából idéz, annak okán, hogy figyeljünk oda bolygónkra. Beszéde végen bemutatott egy fényfűzért, ami energiatakarékos, és olcsó is, ennek vásárlására buzdítva képviselőtársait.

09:06: A szavazógépek próbája után a napirend előtti felszólalásokkal megkezdődött a mai ülés.

09:02: Megérkezett a terembe dr. Zombor Gábor polgármester is, benépesültek a padsorok, perceken belül kezdés.

Köszöntjük Olvasóinkat, hamarosan kezdődik élő tudósításunk a városháza díszterméből.

Több fontos, a lakosságot nagyban érintő téma is a képviselők elé került a közgyűlés mai ülésén. A közgyűlés most fogadhatja el ugyanis a 2011-es költségvetési koncepcióját.

Szintén sokakat érintő téma lesz a tömegközlekedési tarifák emelésének mértéke. A közgyűlés elé három verzió kerül, de jelentős emelésre biztosan nem kell számítani. Amennyiben elfogadják dr. Zombor Gábor javaslatát, több új, kedvezményes jegyfajta is kínálatba kerül a Kunság Volán járatain.

Amennyiben a képviselők elfogadják az előterjesztést, január 1-jétől 1,6%-ra csökkenhet Kecskeméten az iparűzési adó mértéke. Fontos döntések várhatóak a januártól bevezetésre kerülő Kecskemét Kártyával kapcsolatban is. Amennyiben megszavazzák, a kártyatulajdonosok olcsóbban parkolhatnak majd a város fizetős területein.

Olvasóink írták

  • 2. 620829 2010. december 16. 11:11
    „szép-szép----d helyette emelik a cégingatlan adót.......szóval mi is csökken ????????????????????????????????”
  • 1. Logaritmus 2010. december 16. 11:07
    „Szegedi fityiszesek! Lehetne bunkó tapló helyett így is. Szakértelemmel, a város javát szolgálva. Nem sunyin!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörtek egy Skodát a Mikes utcában

Egy laptopot vittek el abból a Skoda Yetiből, amelyet szerda este törtek fel Kecskeméten. Tovább olvasom