Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Közmunkásokkal őriztetnék a gyümölcsösöket

Kecskemét - A kecskeméti önkormányzat mezőgazdasági munkacsoportjának javaslata szerint a jövőben közmunkások bevonásával őriztetnék a beérett gyümölcsöt, zöldséget, terményt a földeken.
Mintegy háromszáz kilométernyi földutat glédereztet idén Kecskemét önkormányzata. Szintén a külterületen élőket érintő, 2011-re vonatkozó elképzelés, hogy lehetőség szerint közmunkások bevonásával őriztetnék a beérett gyümölcsöt, zöldséget, terményt a földeken. E témákról a Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság Mezőgazdasági Munkacsoportjának legutóbbi ülésén esett szó.

A város földútjainak állapotfelmérésére még múlt hónapban kérte a munkacsoport a hivatalt. Ennek oka, hogy a mezőgazdasági munkagépek nem használhatják az országos közutakat, és a gazdák számára gyakran nehézséget okoz földjeik megközelítése. Most Kasza Gábor, a beruházási és városüzemeltetési osztály városüzemeltetési csoportvezetője számolt be a helyzetről. Felvázolta azt is, hogy melyek a kritikus pontok, egyebek között az átjárhatóság, az utak szélessége, állapota szempontjából. A munkacsoport részéről elhangzott, hogy a problémás szakaszoknál a gazdák együttműködését kérve lehetne elvégezni a legszükségesebb munkálatokat. Az önkormányzat egyébként minden esztendőben komoly összegeket költ a földutak karbantartására. Idén március közepétől kezdik el a gléderezést, amely mintegy 300 kilométer földutat érint majd. A mélypontokon árokásással próbálják elvezetni a vizet.

A másik téma a külterületi közterület-felügyelet bevezetésének lehetősége volt, amely először szintén a munkacsoport előző ülésén merült fel. Most elhangzott: hosszú távon a mezőőri szolgálat újbóli bevezetése jelenthetne megoldást, amely leghamarabb 2012-től valósítható meg, állami és önkormányzati támogatással, valamint az érintett gazdák anyagi hozzájárulásával. 2011. egy átmeneti év lehet, amikor is a közterület-felügyelők próbálják segíteni a polgárőrség munkáját. Mellette kezdeményezik, hogy közmunkaprogram keretében lehessen megoldani a gyümölcsösök, földek őrzését, először június-júliusban, majd ősszel.

Olvasóink írták

 • 4. Adolf 2011. március 04. 19:38
  „kecskére káposztát :D elnézést a fehér közmukiktól :)”
 • 3. Falcao 2011. március 04. 19:31
  „Minkekket mán az őrzísbű´ is kirekesztenek.”
 • 2. dodó 2011. március 04. 17:53
  „Az erre a célra felvett közmunkások vajon kikből kerülnek ki? Ugye nem közülük?”
 • 1. Falcao 2011. március 04. 16:50
  „Éjszaka is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hét témája: munka nélkül Kecskeméten

A Hét témája című rovatunkban ezúttal arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a kecskeméti emberek a munkanélküliségről. Tovább olvasom