Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Közös fellépést terveznek az éjszakai randalírozók ellen

Kecskemét - Erőteljesebb rendőri jelenlétre lehet számítani a Kecskemét belvárosában található szórakozóhelyek környékén a jövőben.
A Kecskemét belvárosában működő szórakozóhelyek üzemeltetőit hívta beszélgetésre Vörösmarty Attila tanácsnok, a városrész önkormányzati képviselője. A cél egyebek között az volt, hogy elinduljon egy közös gondolkodás: mi a megoldás arra a jelenségre, hogy a fiatalok éjszakánként ittasan randalíroznak a környező utcákban, zavarva a lakók nyugalmát. A tanácsnok úgy fogalmazott: a hatóságoknak és az üzemeltetőknek közösen kell megtalálniuk a választ a régóta húzódó problémára, akár egy közös program elindításával.

A beszélgetés másik témájának apropóját a budapesti tragédia adta: kellően biztonságosak-e a kecskeméti szórakozóhelyek. Dr. Bodóczky Judit, az igazgatási osztály vezetője rávilágított azokra az okokra, amelyek miatt a tragédia bekövetkezhetett. Elmondta azt is, hogy a szórakozóhelyekre vonatkozó jogszabály változik, de erről hivatalos információt még nem kaptak. A lényeg, hogy az eddigi szabályozásnál jóval szigorúbb lesz. Például este 10 óra után 18 évnél fiatalabbak nem tartózkodhatnak a szórakozóhelyeken, és nagyon szigorúan veszik majd azt is, hogy fiatalkorúaknak szeszesital nem árusítható.

Mint kiderült, a szórakozóhelyek nyitva tartását két esetben korlátozhatja a hivatal. Az egyik, ha a belső zajhatás túl nagy, a másik – szubjektív megítélés alapján – az úgynevezett gerjesztett zajhatás. Ez alatt az érthető, amikor a szórakozóhelyre érkező vagy onnan távozó fiatalok zajonganak, randalíroznak. Mivel ez utóbbi miatt lehetőséget ad a jogszabály a nyitva tartás korlátozására, ezért adott esetben a szórakozóhelyek önhibájukon kívül kerülhetnek kellemetlen helyzetbe. Elhangzott: a jövőben valószínűleg biztonsági tervet kell készíteni abban az esetben, ha fedett helyen 300 főnél, szabad térben pedig 1000 főnél több tartózkodik.

Ezt követően a rendőrség és a tűzoltóság képviselői számoltak be tapasztalataikról. A rendőrség részéről elhangzott: közbiztonság szempontjából a városban nem igazán van veszélyes szórakozóhely. Az erőszakos bűncselekmény viszonylag kevés, inkább a vagyon elleni bűncselekmények a jellemzőek. Az elkövetők mintegy háromnegyede vidéki.

A tűzoltóság képviselője elsősorban azt tartotta problémásnak, hogy az engedélyezésben a jelenlegi jogszabályok szerint nem vesznek részt, csak az utólagos ellenőrzésben. Ekkor kiürítési minősítés készül, amely meghatározza a maximális befogadóképességet. Az üzemeltetőknek arra is oda kell figyelniük, hogy a menekülési útvonalak szabadok legyenek, megfelelően jelezve, és célszerű azt is ellenőrizniük, hogy a biztonsági őrök kaptak-e megfelelő tűzvédelmi oktatást.

Ezt követően a beszélgetés többnyire a garázdaság okozta problémákra terelődött. Az üzemeltetők javarészt egyetértettek abban, hogy ha 22 óra után nem tartózkodhatnak majd fiatalkorúak a szórakozóhelyeken, és ha mindenhol betartanák azt a szabályt, amely szerint 18 év alattiaknak nem lehet szeszesitalt árusítani, akkor a helyzet sokat javulna. Probléma azonban, hogy egy pénztáros például nem kérheti el a személyi igazolványt, ránézésre kell eldöntenie, hogy nagykorú-e a vevő vagy sem. Szintén gondot okoz, hogy az üzemeltetők csak a telekhatárig intézkedhetnek, magyarán az ajtón kívül már tehetetlenek a randalírozókkal szemben. Épp ezért erőteljesebb rendőri jelenlétre volna szükség.

A beszélgetésben részt vett Katonáné Szabó Gabriella ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester, aki úgy vélekedett: a garázdaság gyakran a kiskorúakra jellemző, ami felveti a szülői felelősséget. Mint mondta: most azt tervezik, hogy úgynevezett ifjúságbarát szórakozóhelyek jöjjenek létre, és az ehhez csatlakozó egységek ezt emblémával, matricával jelezhessék. A beszélgetést Vörösmarty Attila azzal zárta: a találkozót egy együttgondolkodási, ötletelési folyamat elindításának szánta. Ha szükséges, akár azt is megnézhetnék, hogy külföldön miként tartják kordában a randalírozókat, és átvehetnék a működő példákat.

Olvasóink írták

 • 4. Nórikám 2011. február 04. 16:10
  „1.nyomdász63: hasonló módon jártam én korábban! A szomszéd lakásban különböző nációból álló csencselő-tolvaj banda lakott./panel/Iszonyú volt, mert ezek éjjel éltek, sütöttek-főztek, részegek voltak, égett az olaj, mi egymás. Láthatóan lopott autókkal is foglalkoztak, német rendszámú autókról az ablak alatt szerelték át a rendszám táblákat.Féltünk is tőlk, nagyon rossz arcúak voltak. Én egyszer éjjel beszóltam a rendőrségre, szintén ez volt az első: neve, címe, telefonja. na mondtam, vissz hal, én nem akarok késsel a hátamban meghallni, mert biztos, hogy 5 perc múlva már tudták volna, hogy szóltam. Istennek hála, addig piszkátuk a fő bérlőt, míg el küldte őket.”
 • 3. rókus1 2011. február 04. 10:41
  „......javaslom a fentiek bevezetésére történő SOS intézkedés megkezdését Szegeden is! és a radikális számonkérést is a tett illetve miért nem intézkedésekről!
  Nagyon unalmas már az, hogy hétvégeken már este! sem lehet a városban guruló rendőr autot látni,gyalogos rendőr látványát meg már rég elfelejtették velünk a rend őrei...de miért is?(náluk még a drága benzinre sem lehetne hívatkozni)égő lett a gyaloglás vagy nem bírják szusszal???bezzeg a korai nyugdíjaztatás az jöhet nekik.”
 • 2. dodó 2011. február 04. 09:48
  „Eddig miért nem volt?”
 • 1. nyomdasz63 2011. február 04. 08:26
  „Szerintem (is) a törvénnyel van baj !
  Egy nyári "nyitottablakos" hajnalon üvöltözésre ébredtem. Beszóltam a 107-re,hogy a Móravárosi körúton pár srác erősre és bátorra itta magát,és a tóba dobálja a kresz-táblákat.meg kéne fogni őket.
  -Erre a "szerv" : neve,címe,telefonszáma?..és majd be kellene jönni a jegyzőkönyvet aláírni!
  -Sűrű bocsánatkérések közepette-bocs´ rosszat álmodtam !
  Egyszer már jártam így,soha többé ! Ha a rendőrségen nem is,a bíróságon kiderül,ki szólt be. Nem hiányzik,hogy rám verjék később az ablakokat "hálából".
  A rendőr csak úgy megy ki,ha -kvázi feljelentés van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magabiztos KSE győzelem a Dunaferr ellen

A Kalo-Méh-Kecskeméti SE hazai pályán 3:0-ra nyert a Dunaferr SE ellen a férfi Extraliga 1-4.… Tovább olvasom