Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Kulisszák mögött: meglestük mit rejt a bársonyfüggöny

Kecskemét – A színház varázslat és titok izgalmas keveréke, éppen ezért kíváncsi olyannyira a civil ember: mit rejt a bordó bársonyfüggöny. A delmagyar.hu ellátogatott a 115. születésnapját ünneplő Katona József Színházba. Olyan helyeken jártunk, amelyeket messze elkerül a rivaldafény.
– Megyünk a színpadra, de el ne felejtsenek meghajolni, különben elmarad a taps! – fordult vissza hozzánk alkalmi idegenvezetőnk, a Katona József Színház színésze, Sirkó László, miközben szűk folyosókon keresztül haladtunk. Végül eljutottunk a világot jelentő deszkákig, és hirtelen A víg özvegy - amelynek pénteken volt a bemutatója - díszletei között találtuk magunkat.

A 115. születésnapját ünneplő teátrumban most olyan helyekre pillanthattunk be, amelyeket messze elkerül a rivaldafény: jártunk a színfalak mögött, a színpad alatt, megnéztük a zsinórpadlást, és belestünk a zenekari árokba is. A fodrásztárban különböző hajkoronákat, rizsporos parókákat próbálhattunk fel, míg a páholyok előtti folyosón jelmezeket ölthettünk magunkra.

Kulisszajárás a Katona József Színházban - KÉPGALÉRIA

Csak a kulisszák mögötti séta alkalmával döbbentünk rá, mennyi ember összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy egy-egy előadás alkalmával minden rendben menjen a színpadon. – Az előadás alatt az ügyelő az Atyaúristen: ő az, aki összehangolja a technikát és a művészetet, továbbá az első figyelmezetéstől egészen a függöny legördüléséig ő felel mindenért – magyarázta Sirkó László.

Vasfüggöny választja el a civil és a színi világot

A színpaddal szemben ott a vörös bársonyba burkolózó, jelenleg üres – 502 férőhelyes – nézőtér. Akarva, akaratlanul lámpaláz kerít hatalmába minket, ennek ellenére nem feledkezünk meg a jó tanácsról, meghajolunk a színpadon.

Utánajártunk annak is, honnan ered a vastaps kifejezés. Amikor az előadás után összehúzzák a függönyt, leengedik ezt a falat is. Van rajta egy ajtó, és ha a közönség visszatapsolja a színészeket – azaz vastapsot kapnak – azon az ajtón keresztül lépnek újra a nézők elé. Innen a neve. De más okokból is szükség van erre az eszközre: ez egy olyan fal, amit a színpad és a nézőtér elválasztására használnak. Jelentősége akkor van, ha a színházban tűz üt ki, ilyenkor leeresztik a vasfüggönyt, ezzel pedig megakadályozzák, hogy a tűz egyik helyiségből a másikba terjedjen.

Kulisszajárás a kecskeméti Katona József Színházban from Delmagyar.hu - Kecskemét on Vimeo.


Fejünk felett a zsinórpadlás: számos függöny, díszlet lóg a magasban. A világítóhídon különböző intelligens lámpák és fejgépek kapnak helyet. – Az utóbbi időben a világosítók ellentmondást nem tűrve terjeszkednek – tette hozzá viccelődve a színművész.

A kakasülőn egy magasságban a hatmázsás csillárral

A színház legfelső karzatáról letekintve szinte beleszédül az ember a pompás mélységbe: a földszinti nézőtéren vöröslő bársonytenger, a falakon aranyozott díszítések.

Kulisszajárás a Katona József Színházban - KÉPGALÉRIA

A karzaton pedig egymás mellett él a jelen és a múlt, ugyanis még megvannak az állóhelyek is. Annak idején fillérekért árulták az állóhelyeket a társadalom szegényebb rétegeinek, tudjuk meg Sirkó Lászlótól: - Az itt helyet foglaló közönség tagjai azonnal reagáltak a látottakra. Előfordult, hogy úgy fejezték ki nemtetszésüket, hogy bekiabálásokkal zavarták meg az előadást. Régen bevett szokásnak számított így megbuktatni egy-egy darabot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik Árpád-házi király uralkodott a leghosszabb ideig?

Az államalapító, a második honalapító, a Borisszal hadakozó vagy az Aranybulla megalkotója ült legtovább a magyar trónon? Tovább olvasom