Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Kullancsok elleni védekezés: még nem késő felvenni az oltást

Kecskemét – Itt a jóidő: a biciklitúrák és a családi kirándulások időszaka. Ilyenkor eszmélünk rá arra is, hogy a természetet járva számos veszélynek vagyunk kitéve, ilyen a fertőzött kullancsok által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladás, illetve a Lyme-kór.
Magyarországon kétféle – Encepur és FSME-Immun – kullancs elleni védőoltás kapható, az oltási sorozat 3-3 vakcinából áll. Az első injekciót mindkét esetben már a tél kezdetén érdemes feliratni. Majd ezt követően 1-3 hónappal később a második oltást beadatni. A végső injekciót az Encepur oltássorozat esetében 9-12 hónappal a második oltás után kell felvenni, az FSME-Immun esetében pedig 5-12 hónappal a második oltás után kell beadatni. Ezt követően már csak 3-5 évente egy-egy emlékeztető vakcinára van szükség a folytonos védettség fenntartásához.

Sokan azonban nem ilyen előrelátóak, és csak a jóidő beköszöntével gondolnak a kullancsok által terjesztett fertőzésekre, de számukra is létezik megoldás: az úgynevezett gyorsított oltási séma. – Ebben az esetben, ha az Encepur oltássorozatot választjuk, akkor az első injekciót egy héttel később követi a második, majd ezt 21 nap múlva a harmadik. Ilyenkor szükséges egy negyedik védőoltás is, amely már emlékeztető vakcina 12-18 hónap múlva. Az FSME-Immun oltássorozat gyorsított esetben is három vakcinából áll: az elsőt két héttel követi a második, majd 5-12 hónap múlva a harmadik – magyarázta Feketéné Raáb Margit járványügyi osztályvezető főorvos.

A legtöbb kullancsfertőzés tavasszal történik, mert ilyenkor még nem vagyunk felkészülve ellenük.
A legtöbb kullancsfertőzés tavasszal történik, mert ilyenkor még nem vagyunk felkészülve ellenük.

Nem kell félni az esetleges mellékhatásoktól

A kullancs elleni védőoltásnak is lehetnek mellékhatásai, de ezek nem különböznek az egyéb vakcinák által okozott kellemetlenségektől: allergia, fájdalom az injekció helyén, illetve kisebb hőemelkedés is előfordulhat.

A védőoltás csak a kullancs által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladással szemben nyújt védelmet, a Lyme-kórral szemben nem. Bács-Kiskun megye nem tartozik a kullancsokban kiemelten gazdag  területek közé: tavaly mindössze 23 Lyme-kóros esetet regisztráltak, agyvelő- és agyhártyagyulladást pedig senki sem kapott kullancstól. Idén még egyetlen esetet sem jelentettek. – A megyében az országos átlagnál alacsonyabb gyakorisággal fordul elő fertőzés, a regisztrált betegek nagy többsége is az ország más területén – Zala, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Nógrád megye erdős vidékein – kirándul, túrázik, és hozza haza a kullancsot – tudtuk meg Feketéné Raáb Margittól.

Ha kirándulni megyünk, alaposan készüljünk fel: túrázni hosszú nadrágban menjünk, aminek a szárát akár a zokniba is be tudjuk tűrni, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a kullancsok szabad bőrfelületet találjanak rajtunk. Nemcsak a kullancsok, hanem az egyéb rovarok ellen is kiváló védelmet nyújtanak a különböző rovarriasztó szerek (spray, krém, folyadék, gél, kendő), amelyek a szabad bőrfelületre vagy a ruhára juttatva megakadályozzák a csípéseket.

Vakcina-árak

Magyarországon kétféle vakcinát forgalmaznak, mindkettőből létezik gyermekek és felnőttek számára készített oltássorozat. Az Encepurt támogatja a TB, ezért egységes és alacsonyabb fogyasztói áron juthatunk hozzá: a junior-készítmény 1796 forint, míg a felnőtt 2117 forint. Az FSME-Immunra nincs támogatás, ezért az egyes patikákban eltérő áron juthatunk hozzá: a juniorért közel 4000 forintot, míg a felnőttért átlagosan 3500 forintot kell fizetnünk.

Fontos, hogy egy-egy túra után alaposan vizsgáljuk át a testünket, főleg a könyök- és térdhajlatot, a felkar belső területét, a hónaljat, a deréktájékot, de ne hagyjuk ki a nemiszervek környékét, a haj peremét, illetve a fül mögötti területet sem. Ha kullancsot találunk a testünkön, azt mi magunk is eltávolíthatjuk. – Minél hamarabb tesszük ezt meg, annál biztosabb a kórokozó szervezetbe jutásának megakadályozása az élősködőből. Arra kell figyelni, hogy ne nyomjuk meg az állat testét – hívta fel a figyelmet a tisztiorvos. A gyógyszertárban apró pénzért kaphatunk speciális csipeszt, amellyel könnyen megszabadulhatunk a kullancstól. Feketéné Raáb Margit azt is elmondta, hogy attól sem kell megijedni, ha véletlenül benne marad a bőrben az állat szájszerve, hiszen ez, ugyanúgy, mint egy szálka, kilökődik a szervezetből. Fontos továbbá, hogy jegyezzük fel a kullancscsípés időpontját, így ha a későbbiekben bármilyen tünetet észlelünk magunkon, könnyen megmondható, mennyi idő telt el a csípés óta.

Olvasóink írták

 • 17. lizusss 2011. szeptember 05. 08:52
  „Mivel a védőoltások nem teljes körűen nyújtanak védelmet így mindenképpen kell védekezni. Idén szerintem elég sok kullancs van. És ugye nem akarunk betegek lenni. A kullancskiszedő csipesz vagy kanál is mindig van nálunk ha olyan helyre megyünk ahol még több kullancs van. A kutyára is mindig feltesszük a scalibor nyakörvet.”
 • 16. gumikacsa111 2011. május 20. 09:31
  „Nemtudja valaki, hogy mi van Alekosszal ? Tiszta ideg vagyok!:DD”
 • 15. savos 2011. május 20. 08:28
  „Az EU-ban az élősködők védelmet élveznek, így a kullancs is.”
 • 14. Hell-icon 2011. május 19. 20:01
  „7. papsajt 2011.05.19. 13:20

  Ha nem is szúnyog ellen, de parkokban lehetne levéltetvek ellen kezelni a bokrokat Decis 2,5 EC-vel. Azzal részben meglenne oldva a kullancs gyérítés is, deltametrin tartalma miatt.
  Így aztán hivatalosan ugyan nem, de nem hivatalosan létezne kullancsgyérítés.

  Kutyások pl. a Scalibor nyakörv formájában találkozhatnak ezzel a hatóanyaggal.”
 • 13. szpirigonzálesz 2011. május 19. 18:01
  „A kullancscsipesz amit a patikában árulnak meglehetősen gagyi.
  A kullancskanalat használom, ami pillanatok alatt élve kiszedi ezeket a dögöket.
  Persze utána nem kell eldobni, ahogy a leírásban szerepel.”
 • 12. Nórikám 2011. május 19. 17:12
  „Persze hogy aláírnak a politikusok mindent Brüsszelben, annyi fizetésért amit ott kapnak!Meg az egyéb juttatásokért. Vér lázító mennyit zsebelnek be havonta!”
 • 11. Sajttolvaj 2011. május 19. 16:10
  „itt ujszegeden is sok a kullancs meg a panelnegyedekben
  LOL”
 • 10. Sajttolvaj 2011. május 19. 16:08
  „nem inkabb a kullancsokat kellene irtani ?????????????????????????????????????
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????????,,”
 • 9. dühös 2011. május 19. 15:39
  „Valakiknek nagyon eladó a védőoltás!
  Emögött is a gyógyszerlobbi áll.
  Sajnos sok olyan vegyszert betiltott az EU, ami megkönnyíti a férgek terjedését, Szerbiából kell hozni lóbogár ellen talajfertőtlenítőt is. Sok barom politikusunk mindent aláír a saját zsebe érdekében.
  Mondják, hogy Németországban sem irtanak szúnyogot. De nincs is náluk szúnyog!!!”
 • 8. pixelplus 2011. május 19. 14:07
  „borzasztó sok kullancs van. csak nézzetek meg egy kertvárosi bokrot találomra - nyüzsögnek rajta. és nagyon veszélyesek. le kell szarni az EU-t! magyar országon csak legyen már fontosabb a lakosság, mint valami brüsszeli aktatologató csürhe!”
 • 7. papsajt 2011. május 19. 13:20
  „Nem védi az EU, csak tilos direkt irtani vegyszerrel.
  De nem védett állat!
  Tehát ha olyan szúnyogritkítót permeteznének aminek a mellékhatása,hogy a kullancs is megritkul, az nem tilos!

  "1. gumikacsa111 2011.05.19. 08:23

  A kullancsot kéne írtani, de azokat állítólag az EU védi. Vagy lehet, hogy olcsóbb az államnak ha a polgárok veszik meg az oltóanyagot nem pedig az önkormányzatoknak kell permetezni??????????????????????"”
 • 6. kiokushyn 2011. május 19. 13:11
  „Többet ér a kullancs az embernél.”
 • 5. rattacha 2011. május 19. 13:11
  „Köszönöm túl vagyok rajta. A családba már beütött a mennykő. Mégsem akarok írtani. Szúnyogot se. Kullancsot se.

  A kullancs által hordozott kórokozóktól fertőzést kapni igen valószínűtlen. (Mondom én, akinek az unokatestvére azért megoldotta.) Kutyában, macskában, lóban, tehénben, birkában megfordul egy nyáron több száz. Valahogy mégsem hullanak. Nem is értem... Lehet, hogy csak a gyógyszerlobbinak tesz jót az egész mizéria? Biztosan nem erről van szó.

  Én mindenesetre továbbra is kockáztatok. Ha meg belém mászik, hát kiszedem.

  Példám követése előtt mindenképp kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. (ők biztos mást mondanak majd ;) )”
 • 4. Carlo 2011. május 19. 12:43
  „3 nak, ha esetleg majd egy kedves hozzátartozót is nagyon megbetegít a kullancs által hordozott kórokozó, akkor majd lehet másképp gondolkodsz, és gondolkodik az aki nem engedélyezi az írtás
  nemrégen, hallottam, hogy nagyon jó hatékonysággal lehet véglegesen írtani a kullancsokat, egy magyar találmány felhasználásával, de az ugye nem lehet megoldás, mert akkor az EU mit szólna szegény ksi állatok elpusztítása végett
  amúgy tényleg, mért nem engedi az EU az írtást?”
 • 3. rattacha 2011. május 19. 10:56
  „Nyilvánvaló válasz. Írtsuk ki. Szeretném megjegyezni, hogy a szomszédok több embert ölnek meg egy évben, mint a kullancsok egy évszázadban. Akkor írtsuk ki a szomszédot is? A logika ugyebár ezt diktálja.

  :s”
 • 2. igazságkereső 2011. május 19. 09:59
  „Ugyan mi történne akkor, ha a kullancsokat szervezettem irtanák,mint tették ezt korábban, és nem kizárólag üzleti haszonszerzés állna a védőoltás felvétele szükségességének hátterében.Jó lenne végre ha már ebben a kurva országban ( egy klasszikust idéztem csupán e jelzős szerkezetben!!) embernek és nem csak nyírható birkának néznék a társadalmat alkotó többséget!”
 • 1. gumikacsa111 2011. május 19. 08:23
  „A kullancsot kéne írtani, de azokat állítólag az EU védi. Vagy lehet, hogy olcsóbb az államnak ha a polgárok veszik meg az oltóanyagot nem pedig az önkormányzatoknak kell permetezni??????????????????????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jót tett a májusi eső a vetésnek Bács-Kiskun megyében

Befejezésükhöz közelednek a tavaszi munkák Bács-Kiskun megyében, ahol a májusban eddig lehullott csapadék kedvezően befolyásolta a szántóföldi növénykultúrák fejlődését. Tovább olvasom