Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Lakitelek 25 - A lakiteleki találkozó

Huszonöt éve, 1987. szeptember 27-én rendezték meg a rendszerváltáshoz vezető út egyik fontos állomását, a lakiteleki találkozót.
Az 1980-as évek végére nyilvánvalóvá vált a Kádár-rendszer gazdasági, társadalmi, politikai válsága, amelyet a vezetés egyre kevésbé volt képes kezelni, de annak nyílt beismerését sem vállalta. A kiutat kereső ellenzéki körök és csoportosulások 1985-ben rendezték meg a monori találkozót, az illegálisnak minősülő rendezvényen a demokratikus ellenzék, a népi ellenzék prominensei, reformközgazdászok és értelmiségiek beszélgettek és gondolkodtak "társadalmunk romló állapotáról". 1987 júniusában a demokratikus ellenzék és reformközgazdászok Társadalmi szerződés címmel programot tettek közzé.

Három hónappal később, 1987. szeptember 27-én Lakiteleken a magukat népinek, nép-nemzetinek vagy plebejus demokratának valló értelmiségiek tartottak találkozót, hogy A magyarság esélyei címmel nemzeti sorskérdéseinkről cseréljenek eszmét. A szervezők (Lezsák Sándor, Bíró Zoltán, Für Lajos, Fekete Gyula, Kiss Gy. Csaba, Csoóri Sándor, Csurka István) tudatosan legális rendezvényt szerveztek, a helyszín a Lezsák Sándor lakiteleki tanyájának kertjében felállított sátor volt.

A 181 résztvevő között ott volt Bozóki András, Gombár Csaba, Bihari Mihály, Lengyel László, Pomogáts Béla, Csengey Dénes, Áder János, Szabad György és Jeszenszky Géza is, a demokratikus ellenzéket egyedül Konrád György képviselte. A bevezető előadást Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront főtitkára, az MSZMP KB tagja, az állampárt reformszárnyának egyik vezetője tartotta, akinek jelenléte részben legalizálta a hatalom számára nem kívánatos összejövetelt. Az előadások a reform szükségességéről, a társadalmi kiútkeresésről szóltak, a legszélesebb társadalmi összefogás kialakítását tűzték ki célul.

Itt fogalmazódott meg először a közbeszédben, hogy a diktatórikus szocializmus zsákutca, s itt hangzott el először nyilvánosan a pluralizmus, áttételesen az egypártrendszert felváltó többpártrendszer követelése. A találkozó végén nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a résztvevők kimondták: a magyarság súlyos erkölcsi és gazdasági válságba került, ezért kiútkeresésre, társadalmi párbeszédre van szükség. Sürgették a progresszív társadalmi erők összefogását, a sajtószabadságot, az önálló és független nézetek, programok kifejtésére alkalmas keretek megteremtését. A nyilatkozatban - a hatalommal folytatandó, sokoldalú nézeteknek teret adó társadalmi párbeszéd keretéül - egy magyar demokrata fórum megalakítását javasolták. A hivatalos média nem tudósított az eseményről.

A nyilvánosság az összejövetelről másfél hónappal később, a Magyar Nemzet 1987. november 14-i számában Pozsgay Imrével megjelent interjúból értesült, amely szó szerint közölte a nyilatkozat szövegét. A lakiteleki résztvevők által létrehozott kezdeményezés, a Magyar Demokrata Fórum egy évvel később, 1988. szeptember 3-án, a második lakiteleki találkozón alakult meg hivatalosan mint független társadalmi szervezet és szellemi-politikai mozgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez a motoros ment fegyverrel rabolni - fotó

Egy motoros felszerelésbe öltözött férfi megpróbálta kirabolni az egyik kecskeméti… Tovább olvasom