Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Látogatói rekordot döntött a kiskőrösi Agrár Expo

A tavalyinál is nagyobb látogatottságot könyvelhetett el a közelmúltban Kiskőrösön megrendezett Duna-Tisza Közi Agrár Expo. Több mint nyolcezren voltak kíváncsiak a magyar élelmiszerek, hungarikumok népszerűsítését célul tűző rendezvényre.
Az expon résztvevő százötven hazai élelmiszertermelő többek között kiváló borokkal, pálinkákkal, sajtokkal, füstölt kolbásszal, sonkával, zöldségpástétommal, fűszerpaprikával, biotermékekkel, zöldségcsírával, mézzel, lekvárral, kaláccsal és gyümölcslevekkel kínálta a nagyközönséget.

A szabadtéri kiállításon a legújabb mezőgazdasági eszközökkel és gépekkel ismerkedtek az érdeklődők. Több nagyteljesítményű traktor és sorközművelő berendezés már az expo ideje alatt gazdára talált. A kiállítók üzleti szempontból is sikeresnek minősítették a rendezvényt.

Az élelmiszervásárt az agrárium aktuális ügyeit taglaló előadások kísérték: Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a megnyitón hangsúlyozta: minél előbb definiálni szükséges a „Magyar Termék" fogalmát. Ma a külföldi alapanyagból hazánkban feldolgozott, vagy akár csak átcsomagolt áru is magyar terméknek minősülhet. A kormány szándéka szerint a jövőben a legalább 95%-ban hazai alapanyagból készült áru viselheti csak a magyar termék feliratot.

Jakab István a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke előadásában sürgette a földtulajdoni és a földhasználati jogok minél előbbi törvényi szabályozását, a magyar állam elővásárlási jogának beiktatását. Mint kifejtette, ez a versenyképesség alapja, egyben a nemzeti vagyon megtartásának feltétele is.

Az expon kötetlen párbeszédre nyílt lehetőség a gazdák és az uniós pályázatokat közvetítő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke, Palkovics Péter és munkatársai között.

Bencsik János klíma és energiaügyi államtitkár a megújuló energiák hasznosításának lehetőségeiről tartott előadást.

Az Agrár Expo fővédnökségét Font Sándor, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke vállalta. Véleménye szerint fontos erősíteni azt a szemléletet, hogy a magyar termékek vásárlásával a hazai termelőket segítjük, akik hazai munkaerővel állítanak elő kiváló minőségű élelmiszertermékeket. Az így elköltött pénz országunkban marad, amiből további hasznunk lehet.

A rendezvényre ellátogatott a svéd, a norvég, a holland és az osztrák nagykövet is. Látogatásuk célja a Magyarországon előállított élelmiszertermékekkel való ismerkedés, a beszállítói üzleti lehetőségek feltérképezése volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törököket fogtak a határon

Lakossági bejelentés alapján fogtak el a járőrök három török határsértőt Bácsborsód belterületén. Tovább olvasom