Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Lázár Zoltán: Azon morfondíroztam, nincs tovább, abbahagyom

Ahhoz képest, hogy a fiatalabbik Lázár-fivér, a hatszoros világbajnok fogathajtó Zoltán csak hobbiként tekint a sportra, alaposan megviselte az elszalasztott újabb vb-cím.
- Siker vagy kudarc a harmadik hely?
- Felállhattam ugyan a dobogóra egy világversenyen, de öröm helyett bánat van bennem. Ez nem egy megnyert bronz, hanem egy elveszített arany, hiszen a maratonhajtás után még én voltam a listavezető. Ha a tizedik helyről jöttem volna fel a harmadikra, akkor büszke lennék a teljesítményemre, így viszont egyáltalán nem vagyok az. Akadályhajtásban még soha életemben nem vertem le egyetlen labdát sem, most meg rögtön hármat.

- A rontásokat azonban megelőzte egy sokkal nagyobb hiba, egy technikai malőr.
- Az óra elindult, de csengetés nem volt. Én legalábbis nem hallottam. Utóbb kiderült, mégiscsak szólt a csengő, de nem volt bekapcsolva a mikrofon, ezért nem észleltem. A tribünön lehetett hallani, de a pályán nem. Nem tudtam eldönteni, hogy induljak, vagy ne induljak. Olyan stresszhelyzetbe kerültem, mint korábban soha. Az járt a fejemben, hogy ha kizárnak, nekem végem van. Elképesztően feszült voltam, ráadásul a közönség üdvrivalgása kizökkentette a ritmusából az egyik lovamat. Amikor hezitálás közben elmozdítottam a fogatot a startvonalnál, a másik is megzavarodott.

- Elképzelhető, hogy sportdiplomáciai csatározás folyik a Lázár-fivérek és a bírók között? A bátyjának, Vilmosnak is volt nézeteltérése egyikükkel.
- Nagyon remélem, hogy nincs szó ilyesmiről. Nem akarok ilyesmire gondolni, valószínűleg feleslegesen bosszantanám ezzel magam.

- Versenyzői pályafutása során került korábban ilyen vagy ehhez hasonló váratlan szituációba?
- 1997-ben, Németországban, Riesenbeckben volt a kettesfogathajtó-vb. A maratonnál leállították a mezőnyt, mert az előttem haladó hajtó súlyosan megsérült. Eltört a gerince, mentőhelikopter szállította el. A szemem előtt történt az egész szörnyűség, korábban meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen kockázatokat hordoz magában ez a versenyszám. De ez a verseny szerencsére nemcsak emiatt emlékezetes, hanem amiatt is, hogy egyéni világbajnok lettem.

- 2009-ben, Kecskeméten lehetett volna meg a hetedik, sőt akár a nyolcadik arany is. Nem lett meg. Mi volt az első gondolata, amikor leszállt a kocsiról?
- Legszívesebben elvonultam volna a világ elől. Ehhez képest rögtön az orrom alá nyomta a mikrofont az egyik tévériporter, élő adásban. Nem esett jól, de készségesen nyilatkoztam. Közben azon morfondíroztam, hogy ez volt az utolsó versenyem, nincs tovább, abbahagyom.

Lázár Zoltán
Lázár Zoltán: Ez nem egy megnyert bronz,
hanem egy elveszített arany!

- De szerencsére aludt rá egyet...
- Megviselt a kudarc, de látva és hallva a közönség reakcióját, átértékeltem a teljesítményem. A családtagok és a barátok is egyértelművé tették, hogy a sikertelen szereplés ellenére büszkék rám és szeretnek. Óriási szükségem volt ezekre a vállveregetésekre.

- Az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, visszatér végleg a négyesfogathoz. Miért?
- Az közelebb áll hozzám. Teljesen más a szártartás, az első és a hátsó sort teljesen külön kell irányítani. Technikailag egyébként a díjhatás és a maraton hasonló próbatétel, az akadály valamivel könnyebb is, hiszen ott nem kocsi plusz húsz, hanem kocsi plusz harminc centiméter a távolság a bóják között.

- Mikor fejezi be a versenyzést? Öt-tíz év múlva?
- Nincs szükségem efféle korlátokra, majd akkor, ha úgy érzem, elegem van. Azt szoktam mondani, hogy ez egy hobbi, de ez nem teljesen igaz. Húsz éve ezt csinálom, verseny előtti felkészülés során pedig finoman szólva, nem esik mindig jól a napi hét-nyolc óra edzés,. Ha visszavonulok, akkor a vállalkozásainkra fordítok még több időt, és a fiamat menedzselem majd.

- Ő is fogathajtónak készül?
- Nem. A 11 éves Zolika ugrólovas, és nagyon ügyes. Aktív versenyzőként azonban nem tudok elég időt szentelni a pallérozására, később szeretnék még inkább hozzájárulni ahhoz, hogy kibontakozhasson a benne rejlő tehetség.

- Ha már a vállalkozásokat említette, a legtöbben a Lázár-testvérekkel kötik össze a CBA üzletláncot.
- A CBA nem a miénk, ez egy franchise, mi csak résztulajdonosok vagyunk. Rengeteg teendő vár még ránk. Továbbra is az a célunk, hogy a magyar termelők és gyártók árui nagyobb arányban jelenjenek meg az üzleteink polcain, mint a multiknál. Az pedig legalább olyan fontos, hogy a kínálatot mindenütt a kereslethez igazítsuk, ez az előnye annak, hogy nem uniformizáltak a boltjaink.

- És a domonyvölgyi lovasparkkal mik a további terveik?
- Szívügyünk a lovaspark, hiszen a lovakról szól, akárcsak a mi életünk. Ez az úgynevezett hobbiüzletünk. Nem tanultuk a vendéglátást, de nagyon szeretjük. Már a nagyapánk is vendéglátós volt, valószínűleg innen ered ez a szenvedély. Jelentős beruházás előtt állunk, egy wellness-szálloda épül hamarosan Domonyvölgyben. Négy- vagy ötcsillagos lesz, mintegy százszobás. Az adja majd a varázsát, hogy a természet lágy ölén vidékies hangulatot áraszt, ugyanakkor nemcsak ma, hanem tíz év múltán is modernnek, korszerűnek számít.

Olvasóink írták

 • 13. vertenbabi82 2009. szeptember 22. 17:06
  „Szép volt Zoli , számunkra még mindig ti vagytok a világbajnokok.Nékületek semmit nem ér a fogathajtás”
 • 12. AntoniusXXI 2009. augusztus 25. 16:34
  „Az összes fogathajtásban elért eredmény nem ér annyit, mint a siker, aminek a kapujában áll a Debrecen a foci BL-ben. Hajrá, Loki! És ez nem jelenti azt, hogy lebecsülöm Lázárék teljesítményét, csak van különbség sportág és sportág között!”
 • 11. igazságkereső 2009. augusztus 25. 13:25
  „Nem kell ezen bánkódni, eddig is sok szép sikert, eredményt hoztak nekünk a Lázár testvérek.Nem lehet mindig a maximumot nyerni, " fel a fejjel" és előre kell tekinteni. Köszönöm az eddigi kiváló eredményeket is!”
 • 10. IVY 2009. augusztus 25. 13:02
  „Teljes csend?
  Ez most sakkparti volt, vagy fogathajtó verseny....? :)”
 • 9. tengerke 2009. augusztus 25. 10:15
  „Valóban kár lett volna, ha abbahagyja. Nagy EMBER!!!! Sajnálatos ami történt. Én elmarasztalnám a főbíró hölgyet is a hiba miatt, hiszen ezzel elég nagy zavart okozott. A nézők üdvrivalgása, nem volt olyan nagy, amikor pályára lépett, de az is biztos, hogy Zoli kifejezett kérése volt a teljes csend. Ehhez képest....”
 • 8. IVY 2009. augusztus 25. 09:48
  „6.
  Ezen tények miatt (is) lettek azok, akik!”
 • 7. klj_54 2009. augusztus 25. 09:24
  „Maradva a cikknél: Kitartást és sok sikert kívánok!”
 • 6. madártej 2009. augusztus 25. 09:17
  „Amúgy jó lenne, ha a nagy franchizében odafigyelnének arra, hogy a hazai termelők áruját ki is fizessék egyszer-máskor...Így könnyű feszíteni, ha a libás Gordon módra nem fizetik ki némely szállító áruját, de vissza sem adják azt!”
 • 5. AntoniusXXI 2009. augusztus 24. 22:33
  „Akármit árulhat a CBA, ha az emberek nem tudják megfizetni a minőséget. Addig tutira megveszik a teszkóban meg a lidlben a szart, csak mert olcsó. A minőségre senkinek sincs pénze ebben az országban, csak kivételeseknek.”
 • 4. .suhym. 2009. augusztus 24. 21:19
  „".K.özben azon morfondíroztam, hogy ez volt az utolsó versenyem, nincs tovább, abbahagyom."

  Kár lett volna.
  Hajrá tovább előre!:))”
 • 3. Black&Red 2009. augusztus 24. 20:50
  „Tudni kell elfogadni azt a tényt, hogy néha veszítünk, kudarcot vallunk, ilyen az élet!

  Legközelebb meg lesz:)”
 • 2. Black&Red 2009. augusztus 24. 20:45
  „Az igaz, de azért sajnálni sem nagyon kell;):)”
 • 1. AntoniusXXI 2009. augusztus 24. 20:22
  „Kár lett volna, ha abbahagyja. Még a bátyjánál, Vilmosnál is rátermettebb hajtó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogathajtó-vb: ellopták a magyar aranyérmeket

Kecskemét – Nemcsak én hibáztam, megbüntetett a sors – értékelt a delmagyar.hu-nak Lázár Zoltán. Tovább olvasom