Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Lefizette a vámosokat a kínai fokhagymás

Kecskemét - Csütörtökön megkezdődik a tárgyalása annak a két pénzügyőrnek, akik a vád szerint hozzájárultak ahhoz, hogy egy ismeretlen elkövető vámtartozás megfizetése nélkül forgalomba hozhasson Kínából származó fokhagymaszállítmányokat Magyarországon.
A vádirat szerint egy holland cég 2009. január 16-án Kínából származó fokhagyma szállítmányokat indított magyarországi átrakodással Románián keresztül Moldáviába. A szállítmányokat a Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal az Európai Unió egységes elektronikus árutovábbítási rendszerében továbbította. A fokhagyma szállítmány 22.000 kilogramm volt. A szállítmány 2009. január 19-én érkezett Kecskemétre, a Bertrans Vámudvarba. A holland árutovábbítási okmányon az elsőrendű vádlott részére kiadott vámhivatali bélyegző lenyomata volt. A szállítmány indítását még azon a napon az elsőrendű vádlott engedélyezte. A szállítmány biztosítékaként az IBUSZ Utazási Irodák Idegenforgalmi Kft. egyedi garanciajegyét tüntette fel a pénzügyőr, aminek felhasználásával az elsőrendű vádlott a vonatkozó jogszabályok és utasítások figyelmen kívül hagyásával 2009. január 23-én vámmentesítést végzett az elektronikus árutovábbítási rendszerben. Nem várta meg azt, hogy a román vámhivatal elektronikus üzenetben tájékoztatta volna a magyar vámhivatalt az Európai Unió területéről történő kiléptetésről. Az árutovábbítási okmány szerint a fokhagymának 2009. január 27-ig meg kellett volna érkezni a romániai Albita Vámhivatalhoz.

A Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal kérésére a román vámigazgatás azt a választ adta, hogy a szállítmányok nem érkeztek meg hozzájuk, valamint az okmányokon szereplő aláírások és bélyegzőlenyomatok hamisak. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott két kamionnyi, míg a másodrendű vádlott hasonló módszerrel, további két kamionnyi, összesen nyolcvannyolc tonna fokhagyma vám alóli mentesítését végezte el hamisított papírokkal.

A pénzügyőrök nem tartották be az Európai Bizottság előírásait, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az ismeretlen elkövető jogszerű vámtartozás megfizetése nélkül szabadforgalomba hozhassa a fokhagymaszállítmányokat az unió területén. A vádlottak ezzel hozzájárultak ahhoz is, hogy az ismeretlen forgalomba hozó vámbiztosíték és vámfizetés nélkül értékesíthette a szállítmányt - ismerteti a vádirat. A hivatal által megállapított vámtartozás szállítmányonként meghaladta a tízmillió forintot az általános forgalmi adóval együtt. A vádhatóság a két vádlottat folytatólagosan, részben társtettesként, hivatali visszaélés bűntettének az elkövetésével vádolja. A tárgyalás a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyik majd.

Az ügy ezzel nem fejeződött be, mert a Kecskeméti Vám-és Pénzügyőri Hivatal a szállítmányok miatt vám és forgalmi adó megfizetésére kötelezte a Bertrans Vámudvar Kft-t, különböző formai okokra hivatkozva.

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2011. október 13. 08:19
    „A két lusta és korrupt finánc legalább leüli a trehányságát. A pénzügyőr iskolában alapfokon már tanítják, hogy a elekrtonikus árutovábbítási rendszerbe nem lehet belenyúlni manuálisan, csak csalárd módon.A biztosítékot is csak az indító vámhivatal mentesítheti, ha a rendszer visszaküldi az érkezésről a kódot. Egyébként a cikkben hiba van, mert az árunak nem kellett az Uniót elhagynia, hanem a rendeltetési vámhivatalnál kell a továbbiakban gondoskodni egy további végleges vagy ideiglenes vámeljárásról./ áru vámjogi sorsának véglegesvagy ideilenes rendezése/ Utóbbinál új vámbiztosítélot kell követelnie.Nem ez az első és nem ez az utolsó eset. A biztosítéknyújtó meg szív, mint a torkosborz, ha nincs megfelelően képzett vámszakértője.”
  • 1. saturnus 2011. október 13. 07:57
    „Nemcsak a fokhagyma hanem temérdek más termék,élelmiszer,gyümölcsitalok,mosó és tisztító szerek egyszóval piszkosúl rossz szemetet ide hozzák be és árulják. Mind ezt tudják a kormány és állami tisztségviselők ők is le vannak fizetve mert megetetik velünk a sza...t.Ausztriába ugyanaz a termék beltartama és hatékonysága ötször jobb minőségű és olcsóbb mint itt minálunk. Igen mindenki jelentse fel a fogyasztó védelmi hatóságnál vagy a bíróságon mindazokat akik becsapnak bennünket,megtévesztik a fogyasztókat és az embereket.Nyerjék el büntetésüket,akár vagyonelkobzással akár szabadságvesztessel. Kínában már a súlyosabb eseteknél már azonnal fővesztéssel jár itt meg még működhet mint marci hevesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király: egy tollvonással Orbáné lett a Cifrapalota!

Az MSZP kecskeméti szervezetének elnöke arra kéri Kecskemét országgyűlési képviselőit, ne szavazzák meg, hogy a megyei önkormányzat az államnak adja át intézményeit. Tovább olvasom