Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Lehetetlen helyzet: nincs nyelvvizsga, de van diákigazolvány

Kecskemét – Sokan nem kapják kézhez a diplomájukat, mert nincs meg az ehhez szükséges nyelvvizsgájuk. Idén a Kecskeméti Főiskola végzőseinek majd 40 százaléka fejezte be úgy a tanulmányait, hogy diplomáját nem kaphatta a kezébe.
– Ha valakinek nincs nyelvvizsgája, de a kötelező nyelvi és egyéb kurzusokat teljesítette, a felsőoktatási törvény értelmében az abszolutóriumot megkapja, valamint tehet államvizsgát is, de nem szerzi meg a diplomát. Ha a későbbiekben pótolja a nyelvvizsgáját, megkapja a végzettségét igazoló oklevelet is – mondta el a delmagyar.hu-nak a Kecskeméti Főiskola Oktatási Irodájának vezetője, Alter Róbert oktatási igazgató.

A 2010 elején alapképzést befejezők közül a főiskolán 536-an záróvizsgáztak, ebből 332-en vehették át a diplomájukat, vagyis a hallgatók több mint 38 százaléka a nyelvvizsga hiányában nem kapott oklevelet. Továbbá 30 fő felett van azok száma, akik még záróvizsgát sem tehettek, mert nem teljesítették a kötelező idegen nyelvi kurzusokat.
A nyelvvizsga elmulasztása nem mindig a lustaságból vagy a nyelvtudás hiányából adódik, sokan használják ki a törvények biztosította kiskapukat.

Nyelvvizsga bizonyítvány nélkül nem kapják meg a diplomájukat a hallgatók. Fotó: Koller istván
Nyelvvizsga bizonyítvány nélkül nem kapják meg a diplomájukat a hallgatók.
Fotó: Koller István

– A hiányzó nyelvvizsga megszerzésének nincs határideje, ezért sokan élnek vissza azzal, hogy tanulói jogviszonyukat fenntartják – akár költségtérítéses formában is – úgy, hogy felvesznek egy-egy szabadon választható kurzust a diákigazolvány által biztosított kedvezmények és a társadalombiztosítás miatt – beszélt a problémáról az oktatási igazgató.

A felsőoktatási intézményeknek ideális esetben, már csak második és szakmai nyelvet kellene oktatniuk. A jelentkezők nagy többségének ehhez nincs megfelelő nyelvtudása. Szomorú tény, hogy a legutóbb felvételizett hallgatók mindössze 10-15 százaléknak volt a középiskolai tanulmányai alatt megszerzett nyelvvizsgája.

Patayné Almási Rozália, a Modern Nyelvek Intézetének igazgatási ügyintézője szerint a legnagyobb probléma a hallgatók hozzáállásával van. A kecskeméti Főiskolán kötelező idegen nyelvi kurzust hallgatni, ám az intézmény hiába biztosít nappali tagozaton 3 féléven keresztül heti 4 órát, a diákok mégsem veszik komolyan az ingyenes nyelvtanulási lehetőséget. A tapasztalat azt mutatja, hogy későn eszmélnek rá arra, hogy az alapképzésben a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél előfeltétele egy sikeres, középfokú általános C típusú államilag elismert nyelvvizsga – magyarázta Patayné.

Néhány kecskeméti hallgatót is megkérdeztünk, hogy nekik okoz-e gondot a nyelvvizsga megszerzése.

– Tavaly vettem fel nyelvórát, amit elég intenzívnek éreztem. Idén más feladatokra koncentrálok, de készülök nyelvvizsgázni a nyári szünetben – árulta el terveit Gombkötő János, másodéves gépészmérnök hallgató.

Akad olyan főiskolás is, aki tudatosabban készült felsőfokú tanulmányaira, és még a középiskolai évek alatt megszerezte a nyelvvizsga bizonyítványt.

Diploma és nyelvvizsga bizonyítvány: egyedül nem megy.
Diploma és nyelvvizsga bizonyítvány: egyedül nem megy.
Fotó: Koller István

– Levelezősként nekünk nincs nyelvóránk, a diplomához azonban szükségünk van a nyelvtudást igazoló bizonyítványra, ezért törekedtem arra, hogy a főiskolát már a német nyelvvizsgával a kezemben kezdjem – mondta a másodéves, tanító szakos Fekete Katalin.

Akinek megvan a nyelvvizsgája szaknyelvet is tanulhat szakmája mellé. – Úgy jöttem főiskolára, hogy már megvolt az angol középfokú nyelvvizsgám, de szükségét érzem annak, hogy szaknyelvet is tanuljak, és külföldön is versenyképes lehessek – tudtuk meg Kovács Dávidtól, aki harmadéves a gépészmérnöki szakon.

Olvasóink írták

 • 14. szilléri 2010. november 12. 19:33
  „,,Tamás Gáspár Miklósnak nincs se tudományos fokozata, se nyelvvizsgája, bár négy nyelven folyékonyan beszél"

  Csak a teljesség és az igazság érdekében említem TGM esetét.”
 • 13. sevenof9 2010. november 11. 03:08
  „bolcsesznek kulfoldi irodalom_ ugyanmar! 5 konyvbol irnak egy uj cikket. ennyi.”
 • 12. anybody 2010. november 10. 21:24
  „10. komlodi 2010.11.10. 20:53
  Ha halaszt, a hallgatói jogviszony nem szűnik meg ugyan, de szünetel, ami idő alatt nem kap sem diákigazolványt, sem semmit.”
 • 11. ts 2010. november 10. 21:12
  „Ma már azért nem igazán lehet meglenni nyelvtudás nélkül. A nemzetközi irodalom, műszaki dokumentációk legtöbbje idegen nyelven íródik, nem beszélve a külföldi konferenciákról, tanfolyamokról, melyek a szükségesek lehetnek a munkád során.
  Nagyon sok Európai cég van már Mo-n, ahol külföldre sem kell menni, mert a kommunikációs nyelv egy tárgyaláson vagy megbeszélésen már angol vagy német.
  Vagy pl. külföldre szállít a cég meg kell értetned magad a vevővel.”
 • 10. komlodi 2010. november 10. 20:53
  „A költségtérítéses úgy tudja fenntartani a jogviszonyát, hogy halaszt és akkor nem kell fizetnie. Ennyi. Nem túl bonyolult.”
 • 9. mackósajt 2010. november 10. 20:41
  „Még annyit az előttem hozzászólókhoz,hogy igazuk van abban,hogy nem a papír, hanem a gyakorlat a lényeg. A munkámhoz, a megélhetésemhez egy percig sincs szükségem a diplomámra és mégis a sokszorosát keresem, mint egy átlag diplomával rendelkező.”
 • 8. mackósajt 2010. november 10. 20:37
  „Attól még lehet valaki jó ügyvéd, vagy közgazdaász, vagy orvos is, ha a nyelvérzéke nem jó! Szerintem nem korrekt nyelvvizsgához kötni a diplomát, hiszen nem mindenki készül nyelvtanárnak.
  Ha külföldre megy az ember ott nyelvvizsgával se fogadják el a diplomáját. Szóval marhaság az egész.
  Pl én is ezért nem kaptam meg a bölcsész diplomámat! Mondjuk van egy közép fokú C nyelvvizsgám angolból, de még egy alapfokú C kellene egy másik nyelvből,amit most felnőtt fejjel kell tanulnom, ami ugye nem ,olyan könnyű. Érdekesség,hogy annyit tanultam ,mint egy jogász, de míg nekik elég egy közép fokú C a Dr.-hez, addig én nem kaphatom meg a bölcsész diplomámat. Na ez a vicces!”
 • 7. sevenof9 2010. november 10. 20:23
  „vegyek fel csak azokat az egyetemre,akiknek eleve van nyelvvizsgajuk...”
 • 6. Larszon 2010. november 10. 17:23
  „Kedves LV-426! Egyetértek veled! Több évfolyamtársamat felvettek nyelvvizsga hiányában is dolgozni, amit természetesen pótoltak x idő múlva. Szerintem nem ezen múlik a dolog és sokan tudják is ezt csak nem ismerik el.Valakinek hiába megvan a papírja mégsem tud elhelyezkedni. Gyakorlat hiányában pedig esélyed nincs. Nem egyszer előfordult hogy pl. a GAMF-on kiváló eredménnyel végzett diákok, tanszéki mérnökként ottmaradnak dolgozni a suliba. Ez is érdekes.”
 • 5. LV-426 2010. november 10. 16:52
  „A cikkben arról miért nem írnak, hogy a nyelvvizsgával rendelkezők milyen nyelvtudással (nem)rendelkeznek?

  Én sem kaptam meg anno a diplomámat a nyelvvizsga miatt, de nem lustaságból hanyagoltam azt, hanem azért, mert a műszaki főiskolán a tárgyaknak több mint a felében elavult információt sulykolnak a hallgatók fejébe, és az marhára kevés a munkaerőpiacon. Ahhoz hogy az ember el tudja adni magát a felsőfokú tanulmányai után, el kell halmoznia magát a fiatal tanársegédek által tartott, szabadon választható tárgyainak tömkelegével. Így viszont nincs sem idő, sem energia a nyelvvizsgára.
  A legtöbb évfolyamtársam, aki rögtön megkapta anno a fekete papírt az államvizsga után, most egy gyárban robotol a gépsor mellett éhbérért, folyamatos műszakban, mert a tudásuk miatt sehová sem vették őket fel.

  Sajnos manapság a végzettség és a tudás nagyon messze áll egymástól.”
 • 4. niagara 2010. november 10. 16:07
  „Igen de a cikkben arról volt szó, hogy "tanulói jogviszonyukat fenntartják - akár költségtérítéses formában is -"”
 • 3. Larszon 2010. november 10. 16:01
  „Tisztelt Szerkesztő!

  Egyszer már azzal is lehetne foglalkozni, hogy hány frissen végzett GAMF-osnak van állása.
  Mert ott sem jobb az arány mint a diplomaátvételnél!
  Gépészmérnök hiányszakma állítólag, mégis nem sokból tartana 10-15 munkanélküli gépészt találnom az évfolyamunkból. 2008-as. Ha meg véletlen szerencsés vagy nettó 90-100e-et lehet keresni.
  Erről is kéne már cikket írni.”
 • 2. vasi29 2010. november 10. 15:48
  „1.
  Nem kell kifizetnie ennyit, nappalin 12 félévet támogat az állam, tehát meg teheti az ember, hogy plusz egy évet ráhúz ingyen, és a diákigazolványt is megkapja.”
 • 1. niagara 2010. november 10. 15:33
  „Hát nem tudom ki az aki kifizet 120 ezer forintot félévente csak azért hogy legyen utazási kedvezménye meg TB-je..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vitte vissza a félmilliós gépet

Baja – Sikkasztás miatt indítottak eljárást egy ismeretlen tettes ellen, aki nem vitt vissza… Tovább olvasom