Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Lehetetlen helyzetbe kerülhet idén a Kecskeméti Főiskola

Kecskemét - Komoly finanszírozási gondokkal néz szembe idén a Kecskeméti Főiskola, miután a kormány 414 millió forintot vont el az intézménytől.
Az intézkedés következtében idén 1,53 milliárd forintból gazdálkodhatnak, a rektor szerint augusztus elejéig tarthat ki a költségvetés. Segélyalappal segítené a kormány a finanszírozási gondokkal küszködő felsőoktatási intézményeket - mondta el a Krónikának Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter.

Danyi József rektor szerint eddig minden pénzt, amit csak lehetett, a főiskolára költöttek, a pénz energiatakarékosságra, ablakcserére, szigetelésre, kazánok cseréjére, azaz az állami tulajdon megóvására ment el.

"Az idén mintegy 25 százalékkal kapunk kevesebbet, mint tavaly. De 2008-ban 2,82 milliárdból gazdálkodtunk, most meg 1,5 milliárdból élünk. Hét hónap egy hétre van annyi pénzünk, amennyiből finanszírozhatjuk az intézményt" - fogalmazott Danyi József.
A rektor elmondta, számos intézkedés született már, hogy takarékoskodni tudjanak, többek közt csökkentették az intézmény autóinak számát, már 2011-ben megszüntették a cafeteria kifizetését a mintegy 500 dolgozónak, a szakmai elismerések mellé nem jár jutalom, nem adnak főiskolai aranygyűrűt és a vendégelőadók tiszteletdíját is megszüntették. Hozzátette, 23 kollégának mondtak fel, akik még nem nyugdíjasok, emellett 40 személyt nem tudnak tovább foglalkoztatni a határozott idejű szerződésük lejártakor.

Gáz-, víz-, villanyszámla-tartozása is van a főiskolának, a rektor jelenleg levelezik a a szolgáltatókkal, hogy ne kötbérezzenek, mert akkor tovább nő az adósság. Megoldást abban lát, hogy a fenntartó minisztériumhoz fordulhatnak, mert állítólag lesz egy segélyalap, ahonnan igényelhetnek támogatást.

A kormány segélyt adna

Több milliárd forintos segélyalap jöhet létre a finanszírozási gondokkal küszködő felsőoktatási intézmények megsegítésére - mondta a 180 percben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető a Kossuth Rádió műsorában hozzátette: a felsőoktatási intézményekkel külön-külön tárgyalnak a támogatás összegéről. Ahhoz azonban, hogy a főiskoláknak, egyetemeknek ne legyen adósságuk, nem csak spórolásra, hanem szerkezeti átalakításra is szükség van.

Balog Zoltán elmondta: a gyulai felsőoktatási kerekasztalon az egyetemeken bevezetendő kancelláriáról is tárgyaltak, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági irányításáért felel majd. "Nyilván, hogy mit jelent majd a kancelláriai rendszer, erről tárgyalunk a rektori konferencia képviselőivel, a hallgatókkal és a gazdaság szereplőivel is, hiszen ebben a szférába évente 500 milliárd forint fordul meg - tehát ennyibe kerül a felsőoktatás fenntartása. Hogy a gazdaság szereplői ehhez mit szólnak, az legalább olyan fontos" - mondta a miniszter a 180 percben.
Balog Zoltán hangsúlyozta: a kancelláriai rendszer nem csorbítja a felsőoktatási intézmények autonómiáját.

Olvasóink írták

 • 2. klj-54 2013. február 12. 15:34
  „Kérném tisztelettel a legmélyebb Rákosi érába haladunk!”
 • 1. kristóf65 2013. február 12. 08:02
  „Sajnos az oktatásra már nem jutott pénz.

  A kormány barátainak kellett:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2013/02/04/ot_gyanus_palyazo_nyert_12_5_milliardot/

  http://index.hu/gazdasag/2013/02/05/gyorsan_kolti_a_tartalekot_a_kormany/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MK: Kecskemét- Pécsi VSK

A Final Fourba jutás a tét. Tovább olvasom