Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Letették az új Gyógyintézeti Központ alapkövét - galéria

Csütörtök délután ünnepi keretek között letették a 11,6 milliárd forintból megépülő Kecskeméti Gyógyintézeti Központ alapkövét. Bányai Gábor, a kórházat működtető Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke beszédében kitért arra, hogy bíznak az orvosaik kitartásában a nehéz időkben is.
Csütörtök délután a kórház dolgozóinak jelenlétében tették le az új, 11,6 milliárd forintos beruházás keretében megépülő Kecskeméti Gyógyintézeti Központ alapkövét. Az új intézmény területén jelenleg egy hatalmas gödör tátong, de ennek helyén 2013-ban már egy XXI. századnak megfelelő, modern központ várja majd a régióból érkező betegeket.

Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházának főigazgatója ünnepi beszédét úgy kezdte, hogy a Duna-Tisza közén élő emberek mindig is híresek voltak türelmükről. Ez történt az új kórház esetében is, hiszen amikor 1980-ban a jelenlegi épületet átadták, már szó volt annak bővítéséről, és egy új szárny megépítéséről annak érdekében, hogy a gyógyászati ellátás egy helyre kerüljön. Erre 30 évet kellett várni, de most eljutottak az alapkőletételhez, és két év múlva egy mindent igényt kielégítő kórházban fogadhatják majd a betegeket. Ünnepi beszéde végén a beruházással kapcsolatban Assisi Szent Ferenctől idézett az igazgató: „Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen".

Letették az új Gyógyintézeti Központ alapkövét - KÉPGALÉRIA

A kórházat működtető megyei önkormányzat elnöke, Bányai Gábor egy reményteli várakozás három állomásából a másodiknak nevezte a mai alapkőletételt. Mint fogalmazott, az első ilyen alkalom az volt, amikor megjött a támogatásról szóló okirat, most következik az alapkőletétel, és a harmadik lesz az intézmény megnyitása. A beruházás hátteréről Bányai Gábor elmondta, az 11 milliárd 652 millió forintos összköltségnek 1 milliárd 165 millió forint az önköltségi része, 10,48 milliárd forint pedig a megkapott támogatás. – Ez az építkezés nem csupán a beépített anyagokról szól, hanem az itt dolgozó emberekről is, akik eddig is rendkívül magas színvonalon látták el munkájukat. Az ország legjobb kórházát szeretnénk megvalósítani, amihez a modern műszerek, korszerű felszerelések mellett szükség lesz a jó orvosokra, és ápolókra is. Bízunk benne, hogy a szerény anyagi juttatások ellenére is tudunk nekik olyan feltételeket kínálni, hogy kitartsanak ezekben a nehéz esztendőkben is - fogalmazott Bányai Gábor beszédében.

Az új gyógyintézeti központ alapkövét dr. Svébis Mihály, Bányai Gábor és Nagy Balázs, az ESZA Nonprofit Kft. Uniós programigazgatója helyezte el, majd dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, Hegedűs Béla, a Bács-Kiskunsági Református Esperesi Hivatal esperese, illetve Lupták György, a Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye esperese áldotta meg az urnát.

A Kecskeméti Gyógyintézeti Központ keretein belül kialakításra kerül egy Anya-Gyermek és Szív-érrendszeri Központ, ami összesen 15 ezer négyzetméteres szintterületű lesz. Új előcsarnok épület és 273 új parkoló is épül majd. A Diagnosztikai épületet felújítják, csakúgy, mint a jelenlegi rendelőintézet épületét is, amire egy új emeletet is ráépítenek majd.

A gyógyintézeti központ - melynek Marosi Miklós Ybl-díjas építész terveit készítette -, kivitelezéséhez a Magyar Építő Zrt. már idén február 8-án átvette a munkaterületet, és megkezdte az építési munkát. A közbeszerzési eljárás során nyertes cég vállalása szerint 599 nap alatt, 2012. szeptember 28-ig végez a kivitelezéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naperőmű épülhet Kecskeméten

Egy tízmilliárd forintos beruházás részeként naperőmű épülhet hamarosan Kecskeméten, ami évi 500… Tovább olvasom