Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Lift nélkül maradnak a betegek a rendelőintézetben

A kecskeméti rendelőintézet új szintjének építése miatt nem működnek a liftek az épületben. Így a traumatológiára és a vérvételre érkező betegeknek lépcsőznie kell majd.
Hétfő délután sajtótájékoztató keretében számolt be a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházának vezetősége az intézményben zajló grandiózus építkezés jelenlegi állásáról. Bányai Gábor, az intézményt működtető megyei önkormányzat elnöke elmondta, jól állnak a munkálatokkal, és most már a poron kívül az új épületek is látszanak a föld felett. Emellett elindult az orvosi műszerek beszerzése is, az év végére szeretnék ezt a folyamatot is lezárni. A politikus elmondta, szerencsére Széchenyivárosban élő emberek türelmesek, és nem panaszkodtak az építkezéssel járó nagy zaj miatt. Ez is azt mutatja, hogy az emberek tisztában vannak a beruházás jelentőségével.
A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a rendelőintézet új, harmadik szintjének építkezése miatt lezárják az ide vezető átjárót, és a liftek sem működnek. Ezzel sajnos a betegeknek számolnia kell, de szó van arról, hogy esetleg néhány osztályt az intézmény más területére csoportosítanak majd át.

Elkezdődött a rendelőintézet új szintjének építése - GALÉRIA

Dr. Svébis Mihály kórházigazgató elmondta, hogy a kezdeti nehézségek után most már elégedett a munkálatokkal. Az igazgató hozzátette, hogy a betegektől sok panasz érkezik az építkezés kapcsán felmerült kényelmetlenségekkel kapcsolatban, de mivel egy működő kórházat építenek át, ezek sajnos elkerülhetetlenek. A rendelőintézet liftje egészen jövő nyárig le lesz zárva, ez újabb gondokat okozhat majd, de csak így tudják megoldani az új szint betonozását.

Olvasóink írták

 • 6. quaker 2011. augusztus 31. 08:41
  „Helyesen: És ez szerinted rendben is van így?
  Ne válaszolj, csak egy kukacoskodó kérdés volt!”
 • 5. quaker 2011. augusztus 31. 08:35
  „Értem, tehát ma a XXI. században, az Európai Unio tagjaként, alkotmányban rögzített alapjogaink, a kötelező akadálymentes bejutás biztosítása nélkül kell leállítani egy 2 emeleteles eü. intézményben a lifteket. És ez szerintek rendben is van íg...
  Ok! Akkor Te csak cipeld a beteg rokonaid.
  Egyébként meg <moderálva>!”
 • 4. Micimacko85 2011. augusztus 30. 23:48
  „Kedves Quaker!

  Igen, sajnos a mentők késnek, de ez nem az intézmény hibája. Emellett a másik 2 variáció működhet. Az meg, hogy képes-e valaki felvinni egy idős, beteget 2 emeletet, egyrészt akarat, másrészt erő kérdése. Ha a beteg is akarja, akkor kis segítséggel, pl. támaszkodással maga is felbattyog. Persze, az "ölbe kapom" módszer csak akkor működik, ha a beteg hajlandó kapaszkodni, és a "segítség" elég izomerővel bír. Egy férfinek felkapni egy idős, beteg nénit / bácsit nem jelenthet problémát. Egy nőnek igen, de ha csak az "ölbe kapom" megoldás működik, akkor megoldom, hogy a "segítség" férfi legyen.
  Nálunk legalábbis ez nem probléma sosem, pedig van nem is egy nehezen mozgó idős ember a családunkban. Igen, volt már, hogy pl. a Mamát ölbe kellett kapni, mert hirtelen elgyengült, és nem tudott tovább jönni. Nem volt téma, felkaptuk, és kész. Szerintem.”
 • 3. quaker 2011. augusztus 30. 22:26
  „Kedves Micimacko85!

  Csak az 1. és a 4. variációdra reagálnék pár gondolattal, mert látom, úgy gondolod, hogy ha elkíséri valaki a szakrendelésre a hozzátartozóját, akkor azzal meg is van oldva minden...hát ezúton tájékoztatlak, hogy nem így van.
  Édesanyámmal 5 éve járok szakrendelésre, mert saját erejéből sajnos már képtelen lenne erre.
  A havi egy haematológiai kontroll vérvétel reggel és a délutáni szakrendelésre visszajutás szerencsére nem okoz gondot, mert a labor és a rendelés is az onkológia földszintjén van.
  Sajnos 80 évesen még R.A. beteg is lett, ezért a reumatológiát is látogatnia kellett jó néhányszor az elmúlt 12 hónapban. Sajnos előfordult kétszer is, hogy az állapota miatt betegszállítást kellett kérni a szakrendelésre való bejutáshoz. A betegszállítók 9 és 11 óra közötti időpontra voltak ígérve, mert labor csak 12-ig van. Természetesen 11:45-kor sincsenek sehol, ezért telefon a diszpécsernek, hogy kb. mire számítsunk...el vannak havazva valamiért, de most már 30 perc múlva tuti jönnek, hangzik a válasz...úgy is van, 12:15-kor megérkeznek, tök rendesek, teszik a dolgukat, 12:30-ra az SZTK-ban vagyunk...igaz, hogy a vérvétel csak egy nagyon jóindulatú laboros hölgy segítőkészsége miatt nem maradt el. Másnap a szakorvosi kontroll dettó ugyan ez csak vérvétel nélkül.
  Azóta ha egy szemernyi esélye is volt annak, hogy le tudom hozni a 2. emeleti lakásból az autómig, és majd vissza is tud mászni, akkor mindig meg is oldottuk a bejutást, mert az SZTK-ban a lift megoldotta a laborba és a szakrendelőbe való fel és lejutást. De ennek ezzel vége, mert ne is haragudj, de nem vagyok képes sem ölben sem a hátamon felcipelni anyámat a 2. emeletre, hiába kísérem el.

  Egyébként köszönöm a burkolt kioktatásod!
  Jól esik az a sok empátia, ami a soraidból árad...”
 • 2. Micimacko85 2011. augusztus 30. 12:26
  „Quaker!

  "szó van arról, hogy esetleg néhány osztályt az intézmény más területére csoportosítanak majd át."
  Szerintem a labort át fogják tenni addig. A központi röntgen pedig nem is az SZTK részben van, hanem a kórházban, az I-II. emeleten. Attól függ milyen röntgen kell. A traumatológiai röntgen az 1.-n, az általános- a fog- és az emlőröntgen a II. emeleten, ahol az UH is van. Szóval nem az SZTK-ban. A kórházban pedig VAN lift, csak az SZTK-ban nincs.
  Emellett ha az idős beteg tényleg nem tud felmenni a laborba, akkor is van több lehetősége. Az egyik, hogy mentővel érkezik, és akkor a mentősök felcipelik, a másik, hogy igénybe veszi a házi nővér segítségét, azaz a nővér kimegy, leveszi a vért, és el is viszi a laborba. És van egy 3. megoldás is. Mégpedig, hogy nem a központi laborba megy az idős, hanem egy hozzá közeli körzeti kislaborba, ahol szintén leveszik a vérét, és ott nem kell 2 emeletet lépcsőzni. Viszont ha nagyon kukacos vagyok, akkor van egy 4. variáció is. Kérje meg a lányát, fiát, unokáját, hogy VIGYE (F)EL. Én is kísértem már Mamámat laborba, és nem esett le a gyűrű az ujjamról.

  A traumatológiai eseteket nagy %-ban úgyis a mentő viszi, azok meg felcipelik, ha kell.”
 • 1. quaker 2011. augusztus 29. 21:33
  „"A rendelőintézet liftje egészen jövő nyárig le lesz zárva, ez újabb gondokat okozhat majd, de csak így tudják megoldani az új szint betonozását. "

  Gondokat ???
  Vazze! A labor és a röntgen is a II. emeleten van! Hogy <moderálva> fog feljutni a 80 éves mama/papa? Majd felrángatja őket a görcs? Azt, hogy csak így tudnak betonozni készséggel elhiszen, de azt nem, hogy ezt így kell megoldani és 1 éven keresztül lépcsőn kell felmászniuk a mozgásukban korlátozottaknak, időseknek, stb. a II. emeletre, ha ellátásban szeretnének részesülni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtély, mi okozta a 16 éves lány halálát

Egyelőre vizsgálják, mi okozta egy 16 éves lány halálát Kecskeméten. A fiatalhoz hiába hívtak mentőt, nem tudták megmenteni életét. Tovább olvasom