Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Liftes sztorik: ahány emelet, annyi balhé

Kecskemét – Egy átlagos panelházban közel harminc család osztja meg életterét. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, mi rejti magában a legtöbb konfliktust egy lakóközösségen belül. A jószomszédi (v)iszony okozója legtöbbször a felvonó.
– Szinte mindennapos dolog, hogy feltartják a liftet: felhívják, kinyitják az ajtaját, de ahelyett, hogy beszállnának, és arra használnák, amire való – közlekednének vele a szintek között – inkább beszélgetnek az ajtóban ácsorogva a lakásban maradt családtaggal. Egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy rajtuk kívül más is lakik a házban – meséli Erzsike néni, aki idős asszonyként már a harmadik emeletre is kénytelen felvonóval járni.

– Ha a felsőbb emeleteken tartják a liftet, hiába szólok hangosabban, hogy engedjék már el, meg sem hallják. Nem kiabálhatok csak úgy, mit szólnának a szomszédok? – panaszolja a nyugdíjas asszony, aki azt is megmutatta nekünk, mit csinál, ha végleg elfogy a türelme. – Egyszerűen dörömbölök egyet-kettőt a lift ajtaján. Ilyenkor gyorsan beszállnak, vagy elengedik a szerkezetet.

sokan használják, éppen ezért lelakott.
Sokan használják, éppen ezért lelakott.

Egy jó szomszéd aranyat ér, de miben mérik a rosszat?

A reprezentatívnak – még jó szándékkal sem nevezhető – rögtönzött felmérésünk helyszínéül egy tízemeletes panelházat választottunk a Széchenyivárosban, illetve annak lakóit kérdeztük, őket mi zavarja a leginkább saját lakóközösségükön belül. Laikusként azt hihetnénk, a vékony falak képezik a legtöbb vita alapját, de a kérdezősködésünkre adott válaszok mást mutatnak: volt, aki arról panaszkodott, a szomszédja cigarettával a kezében lép a liftbe, mások arról meséltek nekünk, hogy a kutyatulajdonosok okozzák a legszagosabb problémát.

– Elismerem, hogy előfordulnak olyan helyzetek, amikor a kutya nem tudja kivárni, hogy leérjen a szabadba, és a liftben kénytelen elvégezni a dolgát, de ilyenkor kötelessége a gazdának feltakarítania. Sajnos, volt már rá alkalom, hogy ott találtuk a csomagot a padlón – mondja Ildikó a hatodik emeletről. – Ráadásul, azért is mérges vagyok, mert a kutya összekaparta a felvonó ajtaját. Miért nem lehet a liftben megfogni azt a pórázt? – kérdezi az édesanya.

Amikor arról érdeklődünk, miként lehet megoldani az ehhez hasonló helyzeteket Ildikó legyint egyet a kezével: – Az előbb említett eset mellett nem lehetett elmenni szó nélkül. Mivel többen is szembesültünk a felvonóban hagyott csomaggal, szóltunk a házmesternek, aki kitakarítatta a liftet. Persze a házban lakó kutyatartók egyike sem vállalta a történteket.

Dávid, egy másik lakó azt meséli, vannak a "nem köszönő", és a "menekülő" kategóriába tartozó lakók: – Az én kedvencem az, amikor a szomszéd nem várja meg, hogy a lifthez érjünk. Hallja, hogy jövünk, nyitjuk a lenti, bejárati ajtót, és már lépkedünk felfelé, de akkor sem vár meg minket, inkább beugrik egyedül a felvonóba, és éppen csak be tud csukódni a lift belső ajtaja az orrunk előtt.

Olvasóink írták

  • 2. asztenoszsz 2011. december 02. 17:10
    „Én a gyakran hetente 2-szer is bulizó huszonévest küldeném el a házunkból. Ide csődíti a haverjait, és az udvaron óbégatnak részegen hajnalig. Ha szólunk, akkor fenyegetőzik.”
  • 1. vuk 2011. december 02. 14:40
    „Nahh en is tudnek meselni pl. liftben cigizo egyenekrol... Szerencsere mar nem liftes hazban lakom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a drága karácsony lehet szép?

Elég csak a postaládát kinyitnunk, és már dől is felénk a rengeteg jobbnál jobb és drágábbnál drágább ajándékötlet. Áruhitellel pedig akár mindez a miénk lehet. Tovább olvasom