Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

LMP: Legyen Kecskemétnek mindenkori képviselete az Országházban!

Nem a területi hagyományokra, és a logikára, hanem a Fideszé érdekei mentén rajzolta újra a Fidesz Bács-Kiskun megyét - áll az LMP sajtóközleményében.
"A Fidesz magára szabta a választójogi rendszert. Az új választási rendszer aránytalansága, a győztesnek járó kompenzációk, a határon túliak szavazati joga sok problémát vet fel magában. Azonban körzethatárok megszabásánál lóg ki leginkább a lóláb" - áll az LMP szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. "Vágó Gábor kecskeméti LMP-s országgyűlési képviselő szerint azzal, hogy Kecskemét egyik felét Kunszentmiklóshoz kötik, másik feléhez hozzácsapják Tiszakécskét, a kecskemétiek képviselete csorbulhat a Parlamentben. Azt is sajnálatosnak tartja, hogy az mostani két egyéni képviselő sem szólalt még fel Kecskemét érdekében.

Független szakértőkből álló bizottság jelölje ki a választókerületek új határait – mondta szerdai kecskeméti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor országgyűlési képviselő.
Független szakértőkből álló bizottság jelölje ki a választókerületek új határait – mondta szerdai kecskeméti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor országgyűlési képviselő.

Bács-Kiskun megyében olyan hagyományos központokat fokoz le a Fidesz, mint Kalocsa. Megbontják a Kiskőrös, Kecel, Soltvadkert háromszög egységét, az út két oldalán lévő falvakat választanak el egymástól Bácskában. Nem a területi hagyományokra, és a logikára, hanem a Fideszé érdekei mentén rajzolta újra a Fidesz Bács-Kiskun megyét.

A Fidesz úgy alakította ki az új választókerületi rendszert, hogy ugyanannyi mandátum megszerzéséhez egy ellenzéki pártnak 3-5 százalékkal több szavazatot kell szereznie, mint a Fidesznek. E szerint a rendszer szerint 2006-ban a Fidesz nyerte volna a választást, 2010-ben pedig közel 80 százalékot szerzett volna a parlamentben. Kimutatható, hogy a hagyományosan Fideszes körzetek kisebbek, így kevesebb szavazatból születik egy fideszes mandátum."

Az LMP a választójogi törvényhez benyújtott módosító javaslatában azt kezdeményezi, hogy ne a parlament, hanem egy független szakértőkből álló bizottság jelölje ki a választókerületek új határait – mondta szerdai kecskeméti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor országgyűlési képviselő. Az LMP-s politikus hozzátette: az európai mintára felállítandó Választókerületi Bizottság tagja a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Választási Bizottság mindenkori elnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által delegált három szakértő lenne.

Olvasóink írták

  • 1. hurkagyurka 2011. december 08. 09:45
    „Említhetném a települést, ahol felnőttem. A rendszerváltás óta kialakult itt egy kapcsolat politika és lakosság között és a pártok szervezetei között, akik így-úgy segítették a szomszédos település kampányát. Ebben a közegben alakult ki a kistérség is, ami csak erősítette a kapcsolatokat. Közös programok, keresztlátogatások....Most néhány települést kivettek innen és átdobták egy másikba, ahol nincs természetes közeg. Nem arra járnak dolgozni, vásárolni, nem arra nősültek és őszintén megmondom: néhány faluról azt sem tudom, hol van és mit lehet róla tudni. Nem csoda, 90 km-re van tőlünk. Biztosan a képviselőknek is kellemes lesz ( ha tényleg be akarják járni a körzetet ) 3-400 km-t autózni naponta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék hírek: majd 2 milliót loptak el egy családi házból

Szerdán éjjel befeszítették az ajtaját egy Kecskemét-Katonatelepen lévő lakóháznak, ahonnan műszaki… Tovább olvasom