Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

LMP: ne lehessen lejáratni a magyar mézet Európában!

A mintegy 20 ezer hazai méztermelő család védelméről és a zöld gazdaságélénkítésről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön az LMP kecskeméti szervezete.
Kiss Kálmán biogazdálkodó, az LMP vidékpolitikai koordinátora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Kardeván Endre országos főállatorvos egy uniós előírás hiányára hivatkozva, amely szerint nincs felső értéke a méz antibiotikum tartalmának, zéró toleranciát hirdetett. Megtiltják a magyar mézek forgalmazását 1-2 mikrogramm/kg antibiotikum tartalom esetén is, miközben a gyakorlatban Európa-szerte 10 mikrogramm/kg-os határt tolerálnak a hatóságok.
- Ez a kezdeményezés nem egészségügyi érdekeket szolgál. A húsban, zsírban, májban ennek az értéknek a tízszerese a hallgatólagosan megengedett, pedig ezekből lényegesen többet fogyasztunk, mint mézből. A magyar méz egészséges! Sokszor abból ered a gond, hogy a magyar mézet távoli országokból behozott, gyakorta szennyezett mézzel keverve hozzák forgalomba. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy elsősorban az ilyen visszaélések ellen lépjen fel, hiszen ez a gyakorlat vezethet legkönnyebben a magyar méz lejáratásához a bel- és külpiacokon – mondta Kiss Kálmán.

Falusi Norbert kecskeméti önkormányzati képviselő bemutatta, hogy az LMP szerint a hosszú távra munkahelyeket teremtő zöld fordulat egyik nélkülözhetetlen eleme az egészséges, jó minőségű hazai termékek piacra jutásának elősegítése. - Az LMP azt szeretné elérni, hogy teljesen tiszta legyen a magyar méz – és minden más magyar élelmiszer. Fontos azonban, hogy a kormány olyan átállási időszakot biztosítson, mely lehetővé teszi a magyar termelők számára az alkalmazkodást az új követelményekhez, s az ehhez szükséges technológiaváltást. Nyilvánvaló magyar érdek, hogy a magyar élelmiszer-termelők talpon maradjanak. Az LMP azt várja, hogy a magyar mézzel szembeni követelmények szigorodása ne vezessen a tisztességes méhészek tönkretételéhez, mert akkor hamarosan csak a kétes eredetű szirupok közül válogathatunk a boltokban – zárta a sajtótájékoztatót a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétmilliót értek a megmérgezett malamutok

A tenyésztők kétmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít kideríteni, ki… Tovább olvasom