Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

LMP: saját agrár-holdudvart épít ki a kormány

Kecskemét - Szabó Rebeka, az LMP országgyűlési képviselője szerint a Darányi terv gyakorlatilag a kormány eddigi beváltatlan ígéreteinek gyűjteménye, amelyek teljesítésére most sem látni garanciát.
Különösen aggályos az irányváltás a földbirtok politika terén: a családi gazdaságok helyett a középbirtokok megerősítése van fókuszban. Az LMP hangsúlyozza: a kormánynak a saját agrár-holdudvara helyzetbe hozása helyett a leszakadó falusi régiókat kell szociális mezőgazdaságra és önellátásra alapozva mielőbb megerősíteni - mondta a politikus pénteki, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján.

Szabó Rebeka szerint a még nem hivatalos Vidékstratégia végrehajtási keretterveként beharangozott Darányi terv kevés konkrétumot, ám annál több eddig beváltatlan ígéretet tartalmaz. Bár kimondásra kerülnek benne fontos vidékfejlesztési célok, a terv bizonytalan feltételrendszerű és időzítésű pályázati kiírások halmaza. Jelentős részben a még meglévő Eu-s forrásokat címkézi újra, miközben pl. az ÚMVP 3-4., a vidékfejlesztésre fókuszáló tengelyének végrehajtása szinte teljesen az előző kormány által kialakított mederben zajlik, a számos sebből vérző Leader program átalakítására sem került sor.

A földbirtok-politika terén különösen aggasztó az irányváltás: a legutóbbi hírek a szerint a kormány már nem a családi gazdálkodók támogatását, hanem az „ésszerű birtokméret" kialakítását, a középbirtok megerősítését tartja elsődlegesen fontosnak. Ezt alátámasztja az is, hogy a Darányi terv nyilvánosságra hozását követően három nappal lemondott Ángyán József államtitkár, akinek nevéhez köthető a kis, családi birtokok megerősítésének szándéka. Különböző érdekcsoportok háttérben való huzakodására utal az is, hogy a kiírni szánt 65 ezer ha állami földnek az NFA eddig csak a felét írta ki bérbeadás céljából. Ez a két éven belül lejáró földmoratórium miatt is kritikus pont.

AZ LMP szerint katasztrofális következményei lesznek, ha a kormány az állami földeket saját holdudvarának helyzetbe hozására használja, és nem követ el mindent, hogy a kistelepülésen élő leszakadó, reményvesztett rétegek számára nyújtson megoldást, adjon jövőképet. Egy, a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített elvekre alapuló átfogó és a problémák gyökerét megragadó cselekvési programmal még lenne lehetőség a vidék talpra állítására. Ha ezt a lehetőséget elszalasztjuk, legfeljebb alapanyagokat fogunk előállítani és az ország a külföldön feldolgozott élelmiszerek felvevőpiaca marad. Ez tovább növelné a már most is jelentős vidéki munkanélküliséget. Az ökopárt szerint végre neki kell látni, hogy az önellátásra és a szociális mezőgazdaságra alapozva megerősítsük a vidéki kistelepüléseket, célzott térségi programokkal felzárkóztassuk a leszakadó régiókat. Ez visszaadhatja a falusi közösség életkedvét, és alapja lehet egy magasabb hozzáadott értékű, jó minőségű feldolgozott élelmiszert előállító helyi mezőgazdaságnak – zárta sajtótájékoztatóját Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andy Vajna avatta fel az új magyar 3D-s műhelyt Kecskeméten

Háromdimenziós animációs film is készülhet a jövőben Kecskeméten, miután új, 3D-s műhelyt szereltek fel a rajzfilmstúdióban. Tovább olvasom