Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

LMP: Stop a plázáknak és az import termékeknek

Kecskemét – A Malom Pláza előtt tartott sajtótájékoztatót az LMP a ma benyújtott határozati javaslatáról. A féléves pláza és hipermarket moratóriumot, a helyi termelők és vállalkozók helyzetbehozását, valamint a helyi piacok megóvását tartják a legfontosabbnak a helyi gazdaság megerősítéséhez.

A törvényjavaslatban az LMP arra kéri a kormányt, hogy szeptember végéig állítsa le a pláza és hipermarket építkezéseket, és az adott időpontig dolgozzon ki egy olyan rendszert, amellyel szigorítanák a multinacionális kereskedelmi láncok terjeszkedését, és fokozottan védenék a helyi termelőket és piacokat.

– Az a cél, hogy egy kerekasztal összeülésével – ahol nemcsak a helyi, hanem a magasabb szintű építési hatóságok, a helyi önkormányzat, a beruházó, az adott területen lévő kisboltok tulajdonosai, valamint a kereskedelmi- és iparkamara tagjai vannak jelen – széles társadalmi egyeztetés után lehessen csak plázát, hipermarketet építeni – tudtuk meg Vágó Gábortól, az LMP szóvivőjétől ma délután a kecskeméti Malom Pláza előtt tartott tájékoztatón.

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy szeptember végéig állítsa le a pláza és hipermarket építkezéseket.
Az LMP arra kéri a kormányt, hogy szeptember végéig állítsa le a pláza és hipermarket építkezéseket.

 Kriskó Dávid, a párt kecskeméti frakcióvezetője elmondta, a törvényjavaslat lényege a helyi termelők és vállalkozások helyzetbehozása, piacuk megteremtése. – A közvélemény kutatások alapján kimutatható a tény, hogy az embereknek igényük van a helyben megtermelt élelmiszeri termékekre, ezért hosszú távon arra törekszünk, hogy a hipermarketek polcain is megjelenjenek – feltüntetve – a helyben megtermelt termékek. Ehhez Vágó Gábor hozzátette, alapvetően nem a plázák jelenlétével van probléma, hanem azzal, hogy a polcokon csak import termékekkel találja szembe magát a vásárló. Ettől pedig a helyi gazdaság nem tud megerősödni.

Kecskeméten is elindult az úgynevezett Szatyor-mozgalom. A külföldi mintán alapuló civil kezdeményezés kapcsán egy új gazdasági modell megteremtése a cél, ahol hálózatok alakulnak ki, és a termelők, valamint a vásárlók együtt vállalnak kockázatot. – A Szatyor-mozgalom lehetővé teszi, hogy a kecskeméti emberek is hozzájussanak helyben termelt idényzöldségekhez és gyümölcsökhöz, előre meghatározott, fix árért. Egy-egy ilyen hálózat kialakulásával az emberek közvetlenül támogatják a helyi gazdaságot, a helyi termelőknek anyagi és erkölcsi támogatást adnak, valamint az akció összehozza a hasonlóan gondolkodókat, ezáltal közösséget, helyi identitást épít – árulta el Falusi Norbert önkormányzati képviselő, aki meg is mutatta az első, a Szatyor-mozgalom tagjai által termelt idei zöldségeket.

Vágó Gábor beszámolt az LMP hétvégi tisztújító kongresszusáról is. A párttagság szavazatai alapján három kecskeméti kötődésű ember is tagja lett a választmánynak, az LMP legfontosabb irányító szervének. A következő egy évben Vágó Gábor szóvivőként, Falusi Norbert önkormányzati ügyvivőként, a kecskeméti önkormányzati választásokon hetényegyházi jelöltként induló Turcsán Szabolcs pedig régió delegáltként dolgozik majd a választmányban.

Olvasóink írták

  • 2. Apátfalvi** 2011. március 10. 01:15
    „Szerintem meg az az érdekes, hogy most nincsenek itt a zsidózó agyhalottak, akik mindenféle zsidó összeesküvés részeseinek akarják beállítani az LMP-t. Valahogy ez az LMP-s 5let a Jobbikéhoz hasonló. Hoppá, talán mégsincsenek itt zsidó ármánykodók...?”
  • 1. dodó 2011. március 09. 21:13
    „Érdekes, hogy a DM a tényszerű tájékoztatás jegyében az LMP minden ötletét teljes oldalon tálalja, a Jobbik törvényjavaslatait meg sem említi, a felszólalásait elhallgatja. Ha rajta állna, még azt is letagadná, hogy parlamenti párt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerőszakolta beosztottját egy patikus?

Az erőszakos nemi közösüléssel vádolt patikust tavaly júniusban vette őrizetbe a rendőrség a nő feljelentése alapján. Tovább olvasom