Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Lomtalanítás: a guminő is utcára kerül

Kecskemét – Az éves lomtalanítási akció velejárója a hulladékturizmus: szinte minden rakást őriz valaki, hisz ami az egyik embernek kacat, a másiknak még kincset érhet. Megnéztük, idén mit dobtak az utcára a kecskemétiek.
– Sanyi merre ment? Találtál valamit? – kiabálja oda a mellettünk elhaladó bicikliről egy középkorú férfi. – Persze! Ezt már szatyorban a kormányra akasztva viszem haza, mert nem fér rá a csomagtartómra. Arra ment – mutat a Reile Géza utca irányába Sujtó Attila, aki már a harmadik törött akváriumot pakolja fel kétkerekűjére. – Díszhaltenyészettel foglalkozom, ezért sosem elég az akváriumokból. A törött üveglapot könnyen lehet javítani, ezért járom körbe a környéket, és gyűjtöm be még a sérült darabokat is – mondja Attila, akitől azt is megtudjuk, bizony korán biciklire kellett pattannia, mert a hasznosítható dolgokra gyorsan lecsapnak az alkalmi guberálók.

Éves lomtalanítási akció Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

– Folyamatosan járjuk azokat az utcákat, ahol lomtalanítanak. Sokszor találkozunk bizarr dolgokkal: tavaly felfújt guminőt tettek ki az utcára – meséli az egyik munkás, aki majdnem lemarad a kukásautóról, futnia kell, hogy felkapaszkodhasson a jármű hátuljára.

Éves lomtalanítási akció Kecskeméten

A városban két ütemben zajlik az éves lomtalanítási akció: ezen a hétvégén: a Nagykörúton belüli területen, a Hunyadi-, a Szent István városban, a Műkert-, a Kossuth-, az Erzsébetvárosban, a Szent László városban, Rendőrfalun, a Halasi úti zárt kerteknél, Katonatelepen és az Árpádvárosban lehetett kihelyezni a megunt kacatokat. Következő hétvégén pedig a Vacsi közban, a Volker és a Dárdai telepen, a Miklovicsfaluban, Máriahegyen, Ménteleken, a Széchenyivárosban, a Villanegyedben, Hollandfalun, a Mária- és Petőfivárosban, Szelei falun, Hetényegyháza, Kossuth és Törekvés falun, a Reptéri lakótelepen, Kadafalván és Matkón lesz lomtalanítás.

A városban két ütemben zajlik az éves lomtalanítási akció. Ezen a hétvégén főleg a városközpontban és a hozzá közel eső városrészekben lehet kihelyezni a megunt kacatokat. Már a délelőtt folyamán beindult a hulladékturizmus: nem találunk olyan kupacot, amit ne őriznének újdonsült tulajdonosaik. Ha az ember közelebb megy egy-egy halomhoz, sokszor rá is szólnak, keressen magának saját rakást, ez az övék. Igazi farkastörvények uralják ilyenkor az utcákat. Utunk során többször össze is futunk a polgárőrség tagjaival, akik az esetleges konfliktusokat próbálják megakadályozni.

Reggel 10 óra körül már szinte nem találunk gazdátlan szemétkupacot: egy ötéves kisgyerek egy megunt szobabiciklit teker megszállottan. Testvére hiába kérleli, nem engedi át neki. Össze is vesznek rajta. – Nyughassatok már! – kiállt oda az édesanyjuk, aki a kihelyezett zsákokat vizsgálja át. – A piacra szoktam kivinni azt, amit találok. A kisebb műszaki cikkeket, ruhákat könnyen tovább lehet adni – tudjuk meg Ildikótól. – Majd én átnézem a dobozokat, nehogy elvágd a kezed valamivel – szól oda közben a kislányának, aki kifestőkönyvnek örül éppen.

Mindenkinek más jelenti az értéket. Ugyanitt találkozunk össze Gömöri Róberttel és édesanyjával, akik csak papírt és fát gyűjtenek. – Kazánnal fűtünk. A tüzelőanyag nagyon drága. Az itt összeszedett papírral pedig sokat tudunk spórolni: rengetegen dobnak ki karton dobozokat, újságokat – mutat a széttépett kartonlapokra Róbert.

Éves lomtalanítási akció Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

A Reile Géza utcát magunk mögött hagyva, átsétálunk a Petőfi Sándoron lévő szalagházak mögé. Itt is jókora kupacok fogadnak minket, van itt minden: a 80-as éveket idéző fotelek, amikben már új gazdáik várják az otthonról érkező fuvart, kinőtt cipők, használt ruhadarabok, vécécsésze mellett márványtábla, szebb napokat is megélt játékok. – Az előbb ment haza Misi, telepakoltuk a kocsit, még egy bontatlan jénai-készletet is találtunk. Amíg ilyen dolgokat hajigálnak ki az átlagemberek, nincs probléma. A pénz a földön hever, csak fel kell venni – osztja meg velünk életszemléletét Baksa István, aki Tiszakécskéről jött át Kecskemétre a lomtalanítás miatt. – Az interneten megnézem, melyik városban, mikor van ez az akció, és a közeli településekre elmegyünk a fiammal. Éppen egy szobamérleget próbálok beüzemelni. Nincs ezzel semmi baj, csak gyenge benne az elem. Egy bácsira várok, aki azt mondta, 1000 forintért megveszi tőlem – meséli István.

Sokan gyűjtenek fémhulladékot, vasat, hiszen ezeken könnyen túl lehet adni. Egy 30 éves Lada vassakkal megpakolt utánfutóval kanyarodik be a szalagházak mögé, az autóból öten szállnak ki, és csak a fémhulladékot pakolják fel, majd mennek is tovább. Akinek nincs kocsija, az biciklije után köti az utánfutót, és azzal szállítja a talált portékát.

Olvasóink írták

 • 10. queenmargareth 2011. május 16. 18:16
  „Nem tudom más városokban hogy van, de Pesten lomtalanításkor a világ minden cigánya az éppen aktuális kerület aktuális utcájára kerül. Szó szerint mindig hátrahagynak egy családtagot, az ráül!!!a talált leleményre:) és estig amíg nem fordul vissza,a maradék banda, bandavezér-őrzik. Aztán eltolják, biciklin, kiskocsin stb.....”
 • 9. THE 2011. május 16. 14:02
  „Sajnos legtöbb embernek ez megélhetési forrás, elviszi az ócskapiacra, stb. Legalább ne szemetelnék tele a környéket.”
 • 8. flightmode 2011. május 16. 12:16
  „Tavaly láttam hasonlót Szegeden:
  Lada közeledik nagy sebességgel a messzeségből, csikorgó fékekkel megáll, hátsó ajtó kinyílik, tesvír hátulról kiszáll, átrohan a kukákhoz a másik oldalra, pillanatok alatt áttúrja, nem talál semmit, aztán visszaszalad a kocsiba. Utána ugyanilyen sietősen továbbálltak a következő kukához...
  Hát igen. A profizmus.”
 • 7. Grabowsky 2011. május 16. 11:28
  „Megvan az asszony, még tavaly lépett le!”
 • 6. papsajt 2011. május 16. 11:10
  „" Születés képtelen vagyok "

  http://www.youtube.com/watch?v=FAIVOsrknXk&feature=player_embedded”
 • 5. zoltanszabo 2011. május 16. 10:42
  „Mindenütt a cigányok őrzik a kupacokat. Csak az a baj, hogy a szépen bezsákolt lomot, kiöntik a földre, kiválogatják és ott hagyják szana-széjjel a maradékot.
  Egy nap du. kiteszed, még aznap este v. reggelre szétdobálják,---elvinni majd csak másnap viszik el a kukások.Én már ezért a közterület felügyelő --bírságos papírt dobott be a leveles ládába---miért nem takarítom össze a széthasított zsékos.szemetemet.”
 • 4. katika75 2011. május 16. 10:03
  „"Ha az ember közelebb megy egy-egy halomhoz, sokszor rá is szólnak, keressen magának saját rakást, ez az övék. Igazi farkastörvények uralják ilyenkor az utcákat. Utunk során többször össze is futunk a polgárőrség tagjaival, akik az esetleges konfliktusokat próbálják megakadályozni".
  Ez gáááz!Tiszta Balkán.”
 • 3. johnconnor 2011. május 16. 09:34
  „a kisebbségiek már befoglalták az egyik szemétkupacot, :D az már mind az övék...
  Budaesten leszervezik az egészet, az összes kupacot őrzik, "lefoglalják"...”
 • 2. nyomdasz63 2011. május 16. 09:16
  „Már a "Feri" is megmondta: öregecske guminőt(is) fiatalabbra......”
 • 1. szatyi 2011. május 16. 07:40
  „"a csomagtartóból öten szállnak ki..."

  Biztos, hogy a csomagtartóból?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék hírek: kivágták a szúnyoghálót, ellopták az ékszereket

Csak szúnyogháló védte egy kiskunhalasi ház ablakát - laptopot, ékszert és pénzt emelt el a betörő. Tovább olvasom