Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

London lángokban: kést ragadtak a huligánok ellen

Bandákba verődve randalíroznak az angol fővárosban: gyújtogatnak, fosztogatnak, rabolnak. A delmagyar.hu egyik Londonban élő olvasóját kérdezte, mit tapasztalt az elmúlt egy hétben.
– Az elmúlt két éjszaka 16 ezer rendőrt vezényeltek a londoni utcákra, így talán már nem volt akkora a felfordulás. A fosztogatások, tűzgyújtások miatt azonban félnek az emberek a randalírozó bandáktól. Előfordult, hogy a tömegbe véletlenül bekeveredett járókelőket levetkőztették, ellopták a ruhájukat és a pénzüket – meséli a delmagyar.hu-nak Borka Roland. A zavargások főleg a szegényebb városrészeket érintik: Hackney, Brixton Tottenham. – Ezek főleg fekete és ázsiai bevándorlók által lakott negyedek, de történtek erőszakos megmozdulások más, gazdagabb részén is a városnak: Ealing, Clapham területén. A környéken ahol lakom, sok a követségi és kormányzati épület, erre két üzlet betört kirakatán kívül semmi rendbontást nem tapasztaltam – folytatja Roland.

Az angol fővárosban megváltoztak a hétköznapok: – Sokan maradnak otthon, mert London egyes részein felfüggesztették a buszjáratokat. A metrón is jóval kevesebb ember utazik a megszokottnál. Az üzletek korábban zárnak. És mindenütt rendőrök, biztonsági őrök vigyáznak a rendre, mindez rányomja a bélyegét a közhangulatra – enged bepillantást a mindennapokba Roland, aki hozzáteszi, szomorúsággal tölti el, hogy idáig fajultak az események, és értetlenül áll a történtek előtt. Nem mindenki zárkózik be a házába, vannak, akik a huligánok ellen fordulnak: – Egy török étkezdében késsel a kezükben jöttek ki a dolgozók az emberek közé, és elkergették a randalírozókat.

Londoni zavargások magyar szemmel. Fotó: MTI - KÉPGALÉRIA

– Anglia liberális ország, régóta jelen van a gang kultúra. Ugyanakkor nem szokás arról beszélni, hogy tömegek laknak tanácsi lakásokban, élnek segélyeken. Elsősorban a külvárosi szegény rétegek randalíroznak, de semmiféle politikai üzenetet nem tűztek a zászlajukra. Sajnos, azt kell, mondjam, csupán szabadrablás zajlik: sokszor a fekete fiatalok a szüleikkel mennek, és viszik, ami a kezük ügyébe kerül. A rendőrök pedig csak tétlenül nézik, ahogy kirabolják az üzleteket – meséli a fiatalember.  – Boris Johnson polgármester gyors újjáépítést ígért, amit elég szkeptikusan fogadott a nagy többség.

A szikra egy 29 éves férfi halála volt

A londoni zavargások számokban:

Eddig 563 embert tartóztattak le, ebből 105 ellen emeltek vádat. Az összecsapásokban 111 rendőr sérült meg. A napok óta tartó randalírozás egy ember életét követelte: a 26 éves férfira saját kocsijában találtak rá lőtt sebekkel. A kórházba szállítás közben vesztette életét.

Egy hete London egyik szegénynegyedében, Tottenhamben lőtték le a rendőrök azt a 29 éves férfit, akinek halálhíre a későbbi zavargások kiindulópontjává vált. A rendőrök a környéken zajló letartóztatás közben keveredtek tűzharcba, ekkor érte a végzetes lövés mellkasán Mark Duggant. Azt egyelőre nem tudni, a fiatalember volt-e, aki először nyitott tüzet. A hátrányos helyzetű környéken akkor szabadult el a pokol, amikor az áldozat rokonai nem kaptak érdemleges választ a történtekre a hatóságoktól.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényes nappal dolgozott az ékszertolvaj

Kiskunhalas - Készpénzt és arany ékszereket zsákmányolt a betörő, aki tegnap délelőtt tört be egy… Tovább olvasom