Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Magyar borokkal várják a látogatókat a Kiskőrösi Borutcán

Huszadik alkalommal invitálják a nagyközönséget a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok augusztus 31-től szeptember 2-ig tartó rendezvényére, ahol minden eddiginél hosszabb Borutca nyílik a Duna Borrégió legkiválóbb pincészeteinek részvételével - közölte Font Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a Kiskőrösön tartott sajtótájékoztatón.
Font Sándor, aki egyben a Parlament mezőgazdasági bizottságának az elnöke, kiemelte: az Orbán-kormány nagy figyelmet fordít arra, és ösztönzi azt, hogy a magyar emberek magyar terméket fogyasszanak. Ennek jegyében rendezik meg a kiskőrösi napokat is, ahol a várható 40-50 ezer látogató száz százalékban magyar termékeket kóstolhat - tette hozzá.

A borutca fővédnöke elmondta, hogy szeptember elején lép életbe az a kormányrendelet, amely nevesíti, hogy mit lehet magyar élelmiszernek, illetve Magyarországon termelt élelmiszernek, valamint Magyarországon előállított élelmiszernek nevezni. Magyar élelmiszer az a termék, melynek 95 százaléka Magyarországon megtermelt alapanyagból készül, hazai terméknek azt az élelmiszert nevezhetik a jövőben, amelynek legalább 50 százalékát Magyarországon megtermelt anyagból készítik - sorolta a kategóriákat a képviselő. Elmondta, hogy gondoltak azokra a vállalkozásokra is, amelyek Magyarországon, magyar munkaerő segítségével állítanak elő külföldi alapanyagból élelmiszert, ők termékeikre a Magyarországon előállított élelmiszer megjelölést használhatják.

A képviselő szerint olyan megjelölést fognak alkalmazni, melynek alapján a fogyasztók el tudnak igazodni az élelmiszerek eredetéről. Font Sándor emlékeztetett az Országgyűlés által tavasszal elfogadott "hungarikumtörvényre", mely különleges, extra kategória, nemcsak azért, mert száz százalékban Magyarországon termelt alapanyagból állítják elő a megjelölt terméket, hanem kimagaslik azzal a tulajdonságával, hogy országunkat ezen termékekről azonosítják. Hozzátette: ez természetesen nemcsak élelmiszer lehet, hanem szellemi termék is, mint például a Kodály-módszer, vagy a Rubik-kocka.

Nagy Tamás, a rendezvénysorozat főszervezője beszámolt arról, hogy a Duna Borrégió 20 borászatát hívták meg a kiskőrösi eseményre. A szüreti napok újdonságának nevezte a gasztroudvar megnyitását, melyben száz százalékban magyar, kézi készítésű ételeket kóstolhatnak a látogatók. A három napig tartó rendezvényen kulturális események, madárbemutató, veterán járművek felvonulása, kézművesek vására, valamint "cigányos ételek" főzőversenye is színesíti a programot.

A 15 ezer lakosú településen még ma is 20 százalék körüli a szlovák nemzetiségű lakosok aránya. A település honlapja szerint, a második világháborút követő lakosságcsere során kevesebb mint 800 személy hagyta el Kiskőröst, a nagy többség itt maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő héttől megerősítik a rendőri jelenlétet az iskoláknál

Ahogy becsengetnek a kecskeméti iskolákba, újra megjelennek a rendőrök az intézményekhez vezető utak… Tovább olvasom