Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Magyar űrszonda a Holdon?

Kecskemét – A csillagok közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk. A Kecskeméti Planetárium mesés és misztikus világában egy kicsit mindenki csillagász lehet.
A város lakóinak többsége nem is tudja, milyen kincset rejteget a Lánchíd Utcai Általános Iskola tőszomszédságában álló kör alakú, kupolás épület. Kecskemét azon városok közé tartozik az országban – Budapest és Eger mellett – amelyek rendelkeznek planetáriummal.

Esős időben is tiszta égbolt

Ezt a csillagászati érdekességeket és tudást a közönségnek átadó intézményt leginkább a mozihoz lehetne hasonlítani, ahol a filmek helyett a félgömb kupola belsejére vetítik az esti égbolton látható csillagokat, bolygókat és egyéb égitesteket, amiket szabad szemmel is megfigyelhetünk egy szép nyári este alkalmával a fűben heverészve. – Mindegy, hogy odakint milyen az idő, lehet felhős, eshet az eső, én akkor is tiszta égboltot tudok varázsolni – mondja E. Kovács Zoltán csillagász. Szinte beleszédül az ember a sötétségbe és a sok ezer fénylő csillag látványába, ahogy felfelé tekint.

Planetáriumot minden városba!
Planetáriumot minden városba!

A 8 méter átmérőjű kupola közepe alatt található vetítőgép körül félkörívben széksorok. Itt nem kell attól tartani, hogy nem látunk majd az előttünk ülőtől, mindent a kupolára vetítenek, ezzel háromdimenzióssá téve az égboltot.

A Kecskeméti Planetáriumot 1983-ban adták át, egy évvel a mellette álló iskola kapuinak megnyitása után. – A ma is használatos projektorunk, a ZKP-1-es típusú planetáriumi vetítőgép azelőtt 18 évig porosodott a városháza pincéjében, akkor született az ötlet, hogy kellene hozzá planetáriumot építeni – meséli a kezdetekről E. Kovács Zoltán, az intézmény igazgatója, aki 1986 óta vezeti a Planetáriumot.

Szétszedhető miniplanetárium

A csillagász elmondta, fontosnak tartja a magyarországi planetáriumok együttműködését, mert összefogással mindenki többre képes, mintha egyedül kellene boldogulnia. 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve volt, az ekkor indult kezdeményezés eredményként egy évvel később létrehozták a Carpatica Planetáriumi Szövetséget. – Célunk a már meglévő intézmények segítése, illetve újak létrehozása. A felvidéki Corvus Csillagászati Egyesület vezetője, Nagy Sándor készített egy miniplanetáriumot, amely szétszedhető és mobil, vagyis városokat lehet vele járni, olyan helyekre elmenni, és megmutatni az embereknek a planetárium nyújtotta élményeket, ahol mégcsak nem is hallottak ilyesmiről. Itthon Hegedűs Tibort, a Bajai Csillagvizsgáló vezetőjét foglalkoztatja a házi planetárium megépítésének gondolata – avatja be az új planetáriumi trendekbe a delmagyar.hu-t E. Kovács Zoltán. – Személyes jelmondatom: Planetáriumot minden városba! – mondja mosolyogva.

Itt nem kell attól tartani, hogy nem látunk majd az előttünk ülőtől, mindent a kupolára vetítenek.
Itt nem kell attól tartani, hogy nem látunk majd az előttünk ülőtől, mindent a kupolára vetítenek.

Évente közel 30 ezer ember fordul meg az intézmény előadásainak valamelyikén. A leginkább óvodás és kisiskolás csoportok látogatják a Planetáriumot, de a gyerekeknek szóló előadások mellett a csillagászat iránt érdeklődő felnőttek is találhatnak érdekes programot. – Ahhoz képest, hogy a Budapesti Planetárium éves látogatottsága körülbelül 80 ezer fő, nem panaszkodhatunk. De az általános tapasztalat az, hogy ami helyben van, az nem érdekes. Több csoportot fogadunk más városokból, mint Kecskemétről – árulja el az igazgató.

Pulit az űrbe

Lehet, hogy hamarosan magyar űrszondának örülhetünk a Holdon. A Google által kiírt 30 millió dollár összdíjazású nemzetközi versenyen magyar csapat is szeretne célba érni. – Ez a projekt teljesen más, mint amikor embert küldtek a Holdra, jelen esetben csak egy pici szerkezetet kell feljuttatni a Föld állandó kísérőjére, melynek a Holdon fél kilométert kell megtennie, valamint egy 360 fokos panorámaképet kell készítenie, és valós idejű videó felvételeket közvetítenie a Földre. A puli jellegzetesen magyar kutyafajta, a robot, amit szeretnénk feljuttatni pedig ízig-vérig magyar koncepció, innen ered a név. A határidő 2014. A technikai rész megvalósíthatónak tűnik már most is, az anyagi feltételek azonban még nem adottak – mondja a Pulispace csapat tagjaként E. Kovács Zoltán.

Olvasóink írták

  • 1. maci52 2011. január 09. 12:21
    „Rajta ült az összes kisebbségi..........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Gyólay Viktória

Hosszú betegség után január 5-én elhunyt Gyólay Viktória Jászai Mari-díjas színésznő, a kecskeméti Katona József Színház örökös tagja. Tovább olvasom