Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Majd 94 ezret is kaphat egy munkanélküli

Kecskemét - Egyre nagyobb gondot jelent a munkanélküliek növekvő száma és elhelyezése a Dél-Alföldi régióban. Bács-Kiskun megyében jelenleg 40 ezren keresnek állást.
A legfrissebb, 2011-es januári adatok szerint jelenleg 39.890 fő van regisztrálva, mint álláskereső a kecskeméti munkaügyi központban. Ebből 10.187-en részesülnek munkanélküli járadékban. Az adatokból kiderül, hogy a regisztrált munkanélküliek mintegy 35%-a – pontosan 15.500 fő - csak 8 általánost végzett, vagy még azt sem. Növekszik a pályakezdő munkanélküliek száma is, egyre több fiatal fordul segítségért, hogy munkát találjon. Az év elején már 3500-an voltak.

Állás van rengeteg

- Rengeteg álláslehetőséget tudunk biztosítani a munkaügyi központban, akár személyesen, akár a honlapunkon (http://internet.afsz.hu/) keresztül, ahol az egyszerű regisztráció után régiók és megyék szerint is választhatnak a munkanélküliek az állásajánlatok közül, a szakképzetségüknek és iskola végzettségüknek megfelelően. Januárban 2082 álláshelyet tudtunk felajánlani az álláskeresők számára, és ezen túl akár külföldi munka vállalásában is segíteni tudunk - mondta el Brandicsné Urbán Anikó, elemző közgazdász. A felnőttképzésben is segítséget nyújt a központ, hiszen szakmai és nyelvi tanfolyamok elvégzésre is van lehetősége a munkanélkülieknek. Az intézmény nem csak a munkakeresésben nyújt segítő kezet, de az álláskeresők a vállalkozóvá válást elősegítő támogatást is igénybe vehetik, ha megfelelnek az adott feltételeknek.

Nyolc általánossal nehéz

A delmagyar.hu munkatársai megkérdeztek néhány várakozót a munkaügyi központ előtt, hogy milyennek látják ma a munkanélküliek helyzetét. - Én régóta visszajáró vendég vagyok és közel két éve munkanélküli - mondta szomorúan Lakatos Lajos. - Sajnos a középiskolát sem fejeztem be, így 8 általánossal nem nagyon tudok elhelyezkedni sehol. Általában alkalmi munkákat vállalok a barátaimnál vagy a családomnál. Már nagyon megbántam, hogy fiatalon nem fejeztem be az iskolát és nagyon gondolkozom azon, hogy esti tagozaton befejezzem a tanulmányaimat. Sajnos az egyetlen iskola, amit eddig felkerestem azt mondta, csak akkor végezhetem el az tanulmányaimat náluk, ha nem csak azt a két évet végzem el ott, ami nekem kimaradt, hanem mind a négyet. Nem hiszem, hogy harmincéves fejjel én ezt már bevállalom. A társadalombiztosítási járulékot - ami 2011-ben jelenleg 5100 forint havonta - is alig tudom magam után fizetni, de nem adom fel – tette hozzá bizakodva a férfi.

Vannak, akiknek a közmunka jelent átmeneti megoldást.
Vannak, akiknek a közmunka jelent átmeneti megoldást.

Egy fiatal hölgy is böngészte a kifüggesztett faliújságot, akitől megtudtuk: nemrég mondott fel régi munkahelyén. - Eladóként dolgoztam egy ruházati üzletben, de sem a fizetés, sem a munka nem fogott meg. Közel két hónapja vagyok munkanélküli és most azért jöttem be, hogy megtudjam milyen lehetőségeket tudnak nekem nyújtani a munkaügyi központban. Nagyon szeretnék egy tanfolyamot elvégezni, hiszen az érettségim már megvan, de sajnos nem tudtam továbbtanulni családi problémák miatt. Sok minden érdekel és bizakodó vagyok, mert sok ismerősöm kapott már segítséget az intézménytől - mondta el Kiss Edina.

5000 új munkanélküli januárban

Az év első hónapjában több mint ötezer új tag regisztrált be az intézmény nyilvántartásba. Akik az munkaügyi központ feltételeinek megfelelnek, azok álláskeresési járadékot kaphatnak, amelynek időtartama minimum 73, de legfeljebb 270 nap, összege pedig 46.800 forinttól 93.600 forintig terjed.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. queenmargareth 2011. március 04. 08:39
  „pl adhatnának olyan segítséget, hogy ingyenesen az ország minden részébe ingyen tudnánk több hirdetést feladni, mert bődületes milyen pénzeket kérnek el......”
 • 59. queenmargareth 2011. március 04. 06:23
  „tanulni? én is szeretnék, de nincs pénzem előkészítőre sem:(((((((”
 • 58. mosómasa 2011. március 04. 06:01
  „34. nagyon igaz, amit írsz. Az én ismerősöm közel az 50-hez kezdett bele egy fősuliba, s már lassan végez is vele.”
 • 57. nagypappa 2011. március 04. 04:24
  „Egy ismerősöm a vállalkozásába heti rendszerességgel 8+10 nőt vesz fel dolgozni. Nem azért mert akkora a cég.
  Nyolc általánossal végezhető, fizikai munka.
  Dolgozni kell, akkor jól lehet keresni.
  Egy- két hét munka után vagy táppénzre mennek vagy egyszerűen be sem mennek dolgozni.”
 • 56. queenmargareth 2011. március 04. 03:34
  „54. Egyolvasó 2011.03.03. 21:16
  én nézem, Makó Csongrád megye, ma ugyan nem néztem, de nemigen találtam olyan sok makói lehetőséget sem, pedig az Áfsz, Nfsz-en nézem.....”
 • 55. Lehiggadt 2011. március 03. 22:13
  „Közelítünk a nagy pofával bejelentett 1 milla munkahelyhez? IGEN, csak lefelé...”
 • 54. Egyolvasó 2011. március 03. 21:16
  „Igen is van munkalehetőség, nézzétek meg a makói munkaügyi központ honlapját, igaz sok helyre egyetemi diplomát kér és még a felvételt hirdető cég neve sem tekinthető meg, mint más kirendeltség oldalán.”
 • 53. YESrasist 2011. március 03. 20:35
  „vállalkozni kell, az a titka. Ha nem vagy kreolid, le sem szar az állam....”
 • 52. queenmargareth 2011. március 03. 19:39
  „Pontosan hol?Én Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom érdekel jobban, de mindene tetszik amit eddig láttam...........”
 • 51. braille 2011. március 03. 17:54
  „Biztos vannak olyan részei, ahová érdemes. És persze nagyon szép itt...
  :)”
 • 50. queenmargareth 2011. március 03. 17:28
  „Most akartam Dunántúlra költözni........emiatt”
 • 49. braille 2011. március 03. 17:01
  „Én nagyjából 10 éve vagyok a munkaügyi központ visszatérő vendége, igaz nem az Alföldön, hanem a Balatonnál. Ez idő alatt még egyetlen munkát sem ajánlottak fel, pedig van néhány szakmám. Ennek ellenére én rendszeresen figyelem az afsz honlapon megjelent hirdetéseket. Sokszor nem valósak ezek a hirdetések, már megvan rá a jelölt, csak gondolom, meg kell jelentetni, és szépen javítanak a statisztikán. Részemről én nagyon csalódott vagyok, azt hiszem egy ekkora apparátusnak ennyi idő alatt már kellett volna, hogy ajánlani tudjon valami állást nekem. Úgy tűnik, csak nyilvántartanak és ennyi.”
 • 48. rozator 2011. március 03. 16:51
  „5000 új munkanélküli januárban!!! Csak Kecskeméten! Alakul az 1 000 000 munkahely! Első a Videoton, második a család!!”
 • 47. Silvio_Dante 2011. március 03. 16:21
  „Szálka_a_szemben
  Az Ön által leírtakból is merítek egy kis erőt, hogy én se adjam fel.

  forgamon
  "a másik része, hogy a munkaügyi központ valóban sok álláslehetőséget biztosít a dolgozni akarók számára, az egy más kérdés, hogy sokaknak ehhez nincs meg a kellő végzettségük, vagy a felajánlott munkát nem akarják vállalni" Kérlek írd meg, hol voltál regisztrálva! Én bármit vállalnék, csak ajánlanának valamit! Szerintem ezzel a mondatoddal több dolgozni akaró, de lehetőséget nem kapó embert megbántottál! Jó lenne, ha bocsánatot kérnél!

  dicike
  "Én sajnos 2009 óta vagyok regisztrált munkanélküli. Valóban ez idő alatt még egy fél állást sem ajánlottak nekem a munkaügyi központban. Pedig két szakmám is van, egy diplomás..."
  Hasonló cipőben járunk...

  hm...
  "A másik meg az afsz oldalán is milyen álláshelyek vannak, vicc!!! Már bocsi, de én dolgoztam már eleget a végzettségemnél (diploma) sokkal lentebbi szinten is (varroda-betanított munkás, közmunka stb.), azt is megcsináltam, de azért az ember egy idő után belefásul is igen is szeretne a húsos csontból is már egy kis darabot!!! Meg valljuk be sokan nem azért tanultunk annyit. A másik meg ebből a statisztikából nagyon elfelejtik a sok diplomás munkanélkülit is." Ez sajnos kimaradt ebből a "tökéletes" cikkből!”
 • 46. hurkagyurka 2011. március 03. 16:05
  „NEm létezik, hogy vannak munkanélküliek. Ez nem lehet. Az Orán kormány alatt? Áhhhh. Valaki megint hazudik csak biztos.”
 • 45. macskanadrag 2011. március 03. 14:12
  „a munkaügyi is csak azért van hogy az ottdolgozóknak legyen munkája.”
 • 44. macskanadrag 2011. március 03. 14:10
  „a 94ezerhez átlag 340ezer forintos havi fitzetés kell....”
 • 43. queenmargareth 2011. március 03. 12:42
  „40. honorus 2011.03.03. 12:35

  Nem, nem hirdetik meg. Pont ezért írom mindig, hogy a mostanra több ezerszeresére nőtt, köztisztviselő bejutott család, rokon stb.

  Most voltam a MÁV-nál.......dettó.

  És a munkaügyi központok helyett is ajánlottam utcai kis fülkéket, hogy az emberek bepötyögjék adataikat. Másra úgysem jók, akik ott ülnek.”
 • 42. macusnéni 2011. március 03. 12:41
  „Az előttem írok nagyon jól mondják sajnos a Munkaügyi központ <moderálva>.Csinibabák vannak mükörmökkel,jórészt üres fejjel,mert valakik rokonai.A kirakott munkahelyekre már volt aki áthúzta és ráírta,hogy kamu,de még napokig ott van.Arról,hogy a dolgok össze vannak kavarva,az se semmi.Munkát ebben a városban ismerősök által lehet találni.A fírkászok meg tanúltak az elődeiktől,hogy kell a népet hülyíteni.A Délmagyar nívója napról napra alább süllyed és csodálkoznak,hogy fogynak az előfizetők.Néha az az érzése az embernek,hogy a diplomát a Cserepesen vette,jó magyar forintért.De legalább,ne hülyítenék az embereket,hogy milyen jó magas a munkanéküli segély.!! Hiteles tájékoztatás lenne a feladatuk szerintem.”
 • 41. almaszósz 2011. március 03. 12:39
  „Pont az a gáz, hogy a Munkaügyi Központok nem állásközvetítők!
  Én kapásból átszervezném az egészet!
  3 felajánlott munkahely közül ha egy sem megfelelő, ugrik minden támogatás.
  A mostani rendszer azt eredményezi a munkaerő piacon, hogy a béreket leszorítják mert mindkét fél kényelmesen válogathat.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiataloké volt a főszerep a KKSE-Szabadka edzőmeccsen

Szerda délután a T.O.M.Controll-Kecskeméti KSE a Szabadka együttesét látta vendégül felkészülési… Tovább olvasom