Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Maratoni filmvetítés Szent Iván-éjjelén

Kecskemét - A gasztronómia és a romantika jegyében telik az idei Szent Iván-éj a Kulturális Központban, ahol maratoni filmvetítéssel és számos meglepetéssel várják az érdeklődőket az év legvarázslatosabb éjjelén.
Az év legtitokzatosabb, legendákkal teli éjjele áll előttünk, melyhez számos mágikus szokás fűződik. Ezen az éjszakán maratoni filmvetítésre várják a gasztronómia szerelmeseit és a romantikus mozik rajongóit a Kulturális Központban. Az első film, a Levelek Júliának 16 órakor kezdődik, majd 18 órától a Julie & Julia, 20.15-től a Provance-i fűszeres, 22 órától az Egyszerűen bonyolult című filmeket nézhetjük meg. 24.15-től az Ízek, imák, szerelmek repítenek bennünket messzi tájakra, végül a mozimaratont egy spanyol vígjáték, a Mediterrán finomságok zárja 2.45-től.

A filmek mellett étel- és italkóstolóval, kézműves foglalkozással, különleges fűszerekkel, könyvvásárral és számos meglepetéssel készülnek az év leghosszabb éjjelére a levendulaszínbe öltözött Kulturális Központban. A mozimaratonra a mind a hat filmre szóló bérlet 2400 forintba kerül, három filmet 1500 forintért nézhetünk meg, ha pedig csak egy alkotásra ülnénk be, akkor 600 forintért válthatunk jegyet.

A varázslatok éjszakája

Szent Iván-éjjeléhez számos mágikus szokás kapcsolódott, régen ugyanis úgy hitték, ezen az éjszakán az összes jó és gonosz erő mozgásban van. A fiatalok például ilyenkor a tűz körül szerelemet varázsoltak, tánccal, énekléssel, tűzugrással ünnepelték a nyári napfordulót. A lányok ezen az éjjelen növényekből igyekezték megjósolni, hogy ki lesz a párjuk, a fiúk pedig választottjuk ablaka alá nyírfaágakat vittek.

A hiedelem szerint ezen a napon virágzik a páfrány, és aki ezt a ritka virágot megleli, érteni fogja az állatok nyelvét és megleli a földbe rejtett kincseket. Ezt a virágot egykor láthatatlanná tevő varázsszernek is tartották, azonban ezt a néphit szerint szinte lehetetlen megszerezni, mert a bimbó fakadását kísérő mágikus fuvallat mély álmot bocsát az emberre.

A Szent Iván-éjjelén gyűjtött gyógynövényeknek is különleges erőt tulajdonítottak, és koszorút fontak belőlük. Úgy hitték, hogy ilyenkor a tűz körül elfogyasztott cseresznye a gyermekáldást segíti elő, a Szent Iváni alma pedig az aprónépet védi a betegségek ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyaralás 2011: a válság árnyékában

A kecskemétiek többsége itthon tölti a nyarat az utazási irodák tapasztalatai alapján. Idén még kevesebben mennek külföldre, mint tavaly nyáron.
Tovább olvasom