Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Markold meg a jövőd!

Kecskemét - Csocsóval, tánccal, zenével és más kreatív tevékenységek lehetőségével csábították az ifjúságot – most kivételesen – az utcára a kecskeméti civil szervezetek.
A Városi Ifjúsági Párbeszéd Napján (VIP-nap) a kecskeméti ifjúságsegítő civil szervezetek standjai, csocsó, társasjáték, jurta és színpad várta az érdeklődőket. A borongós és szeles, olykor igencsak hideg idő ellenére igazán színes forgatag kerekedett az egynapos rendezvényből, amelyből a szervezők és a város vezetősége is szeretné, ha hagyomány fejlődne.

Mivel lehet megfogni, és maradásra bírni a fiatalokat? Érdekes és színes programokkal, olyan közösségi terek létrehozásával, ahol otthon érezhetik magukat. Ebben próbálnak meg segíteni az ifjúsággal foglalkozó kecskeméti civil szerzetek. A városban elindult egy összefogás, amelynek során a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér, az ELEVEN Ifjúsági Közösségi Tér, a Kecskeméti Ifjúsági Otthon, a Malom-társalgó, a Hunyadivárosi Közösségi Tér, valamint a Hetényegyházi művelődési ház együtt próbál tenni a fiatalokért.

Városi Ifjúsági Párbeszéd Napja Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

A főtérre csocsó asztalokkal, társasjátékokkal vonultak ki a szervezők, így mindenki megtalálhatta a számára megfelelő programot. Komoly csocsó-párbajoknak, és megszállott társasjáték-csatáknak lehettünk szemtanúi. A fiatalabb korosztályt a nomád életmód szimbóluma, egy jurta várta. A Világsátorra keresztelt mobil közösségi teret olyan hátrányos helyzetű térségekbe viszik el, ahol a gyerekeknek az iskolán kívül más lehetőségük nincs összegyűlni. – Élménypedagógia az alapja a Világsátornak, vagyis mindenféle kreatív eszközt – rajzeszközöket, játékokat – találhatnak a jurtában a gyerekek, amelyekhez nem fűzünk használati utasítást. Itt mindenki szabadjára engedheti a kreativitását, és alkothat – árulta el Szabóné Kövesdi Mária, a Pedagogia Sub Rosa Kulturális Egyesület vezetője.

A Hírös Forrás szökőkúttal szemben felállított színpadon pedig a Blackberry, a Szabó Balázs Band és az AfroDZAQM zenekar szórakoztatta a közönséget. Ezenkívül láthattunk még táncbemutatót is a népi hagyományoktól a versenytáncokon át egészen a mai modern műfajokig, mint a hip-hop vagy a break. A zenés-táncos produkciók sok embert vonzottak. Aki szemfüles volt, a tömegben kiszúrhatta Szeleczki Dávidot is, aki az V. Kecskemét Fringe Fesztivál közönégdíjazottjainak adta át a nyereményeket.

Városi Ifjúsági Párbeszéd Napja Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

Aki azonban többre vágyott a szabadideje egyszerű eltöltésénél, önkéntesnek is jelentkezhetett. Ferencz Klaudia, a Spartacus rendezvényszervezője elmondta, hogy az önkéntes munka olyan lehetőség a fiatalok számára, amit mindenképpen érdemes kipróbálni. – A programban résztvevők olyan kompetenciákra és tapasztalatokra tesznek szert a munka során, amelyet az iskolapadban nem lehet megszerezni.

Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere kulcsfontosságú napnak nevezte a tegnapit. – A fiatalok az élet minden területén jelen kell, hogy legyenek – újítanak, alkotnak, segítnek és hagyományokat őriznek – ehhez pedig a mindenkori kormánynak kell biztosítania a megfelelő lehetőségeket – hangsúlyozta az alpolgármester. A VIP-nap is egy ilyen lehetőség, ahol alkalom adódik arra, hogy az ifjúság és az érdekeiket képviselő civil szervezetek, valamint a kormányzat találkozzon egymással. A fórumon olyan témákba nyerhettek bepillantást a diákok, mint a Fiatalok Lendületben Program, amelynek keretében európai uniós támogatásra egyéni és csoportos pályázatok megírásával lehet jelentkezni, ezzel is arra késztetve a diákokat, hogy legyenek aktívak saját életük, közösségük megszervezésében, megteremtésében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra szöknek a kecskeméti kutak

A színes virágágyások mellett tegnap óta az újra működő szökőkutak is ékesítik a kecskeméti városközpontot. Most már kétség sem fér hozzá: tényleg itt a tavasz! Tovább olvasom