Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Másfél év börtönt kapott a szomszédjaira baltával támadó férfi

Kalocsa - A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság első fokú ítéletét a szomszédjaira baltával támadó kalocsai férfi ügyében.
Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az emberölés előkészületének bűntette miatt H. József Zoltán ellen indított büntetőügyben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság első fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott büntetése 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a vádlott felmentése szóba sem jöhetett, mivel a bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a baltás támadást megkezdte. Az I. fokú bíróság a cselekményhez mérve arányos büntetést szabott ki, így annak enyhítését a táblabíróság nem látta indokoltnak.

Korábban írtuk:

Az ügyben első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság márciusban másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte H. József Zoltánt, emberölés előkészületének büntette miatt.

A első fokon kihirdetett ítélet alapján a korábban kétszer büntetett, kőműves szakmával rendelkező kétgyermekes családapa, H. József Zoltán Kalocsán kertszomszédja volt V. Istvánnak és feleségének, akik az ügy sértettjei. A vádlott és szomszédjai között 2008-ban többször is volt szóváltás támadt amiatt, hogy a vádlott az általa megvett birtokon lovakat tartott, de a területet nem teljesen kerítette be, így lovai át tudtak menni a szomszéd telkére, ahol kárt okoztak. A vádlott a szóváltások során többször megfenyegette a sértettet és a házastársát, azt mondva: „kicsinálja" őket.

2008. szeptember 25-én már a reggeli órákban is összevitatkoztak a felek telefonon, majd aznap délután, amikor V. István és felesége kiment a telkükre ellátni az állatokat, a vádlott odament hozzájuk, és a reggel elkezdett vitát folytatta. A vádlott a szóváltás hevében azt kiabálta: „Hozom a fejszém, elintézlek benneteket!", majd elszaladt a saját tanyájára, és onnan pár perc múlva egy 80 centis nyéllel ellátott fejszével tért vissza. A sértett attól tartva, hogy a vádlott a telek szélén álló kocsijukat akarja megrongálni, az autójukhoz sietett, nyomában a férjével.

A kocsinál futottak össze a vádlottal, aki a fejszét ütésre emelte, de V. Istvánnak és feleségének együttes erővel sikerült megfékezniük a támadót, végül a fejszét is ki tudták húzni a kezéből. A dulakodás közben senki nem sérült meg. A sértett és házastársa ezt követően a fejszét betette a kocsiba, és bejelentést tettek a rendőrségen, ahol a fejszét átadták a hatóságnak – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

A döntés ellen a vádlott és védője elsődlegesen bizonyítékok hiányában történő felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezését, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. október 04. 16:17
    „1. Ha a te kertedet díbolnák le rendszeresen a szomszéd lovai, te hirtelen felindulásodban mit csinálnál? Hiába tesz feljelentést birtokháborítás és rongálás miatt, az egész igazság szolgáltatás rendőrségestől, ügyészségestől, bíróságostól egy kalap <önmoderálva>.
    De ha nincs csengő a bicikliden, azt ráérnek jegyzőkönyvezni, biztos pénz.”
  • 1. Grabowsky 2011. október 04. 09:11
    „Mindenesetre én keveslem amit ezért kapott... ezzel nem veszik el a kedvét, a továbbiakban ugyanígy fog viselkedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékes aranygyűrűket vitt el a tolvaj

Kecskemét - Hétfő éjszaka betörtek egy Alkony utcai lakásba. Tovább olvasom