Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Maximum tízezret költenének a magyarok iskolakezdésre

A magyarok fele csupán 10.000 forintot költene tanévkezdésre és a válaszadók nagy része szerint az államnak is részt kellene vállalni az iskolakezdési költségekből - többek között ez derül ki a MOM Park online kutatásából, amelyet a Kutatócentrum végzett a tanévnyitási költségekkel kapcsolatos attitűdökről.
Az iskola kezdete nem csak a családok életében jelent különleges időszakot, de ilyenkor a bevásárlóközpontok forgalma is megélénkül. A gyerekeknek tanszerekre, íróeszközökre, új táskára, sport-felszerelésre, ruhára és cipőre van szükségük. A tanévkezdettel kapcsolatban MOM Park online kutatása a 18-64 éves lakosságot kérdezte az iskolakezdéskor felmerülő költségekről. A kutatást a KutatóCentrum végezte, több mint 1000 felnőtt válaszadó véleményét vizsgálva. A kutatás eredményei szerint a legtöbben maximum 10.000 forintot tartanának elfogadhatónak beiskolázási költségként (53%) és a válaszadók további 38%-a sem költene többet 20.000 forintnál. Mindössze a megkérdezettek 6%-a gondolta úgy, hogy a beiskolázási költségek nem jelentenek nagyobb kiadást egy átlagos család számára.

Az emberek fele szerint az államnak is részt kellene vállalni az iskolakezdési költségekből


Az eredmények ismeretében nem meglepő, hogy a válaszadók több mint kétharmada (70%) úgy gondolja, hogy a szeptemberi tanévnyitásra bizony a legtöbb családnak spórolnia kell! Ezzel az állítással főképp a nők, a 25 év felettiek és a magasabb iskolai végzettségűek értettek egyet. A nők esetében feltételezhető, hogy reálisabb képük van a költségekről, hiszen általában ők intézik a családban a vásárlást. Ez az arányszám az elmúlt évhez képest nem igazán változott, hiszen egy évvel korábban a válaszadók 71%-a vélekedett hasonlóan. Ráadásul a megkérdezettek közel fele (48%) úgy véli, hogy az államnak jelentősebb részt kellene vállalnia a beiskolázási költségekből, például az ingyenes tankönyvek biztosításával. Ugyanakkor csupán 17%-uk gondolja azt, hogy a beiskolázást minden családnak önmagának kell megoldania. A válaszadók egynegyede (25%) szerint egy gyermek beiskolázása még nem megterhelő, de több gyermek már problémát jelenthet.


Csupán a válaszadók 6%-a vélekedett úgy, hogy az iskolakezdési bevásárlás nem jelenthet gondot a családoknak. Itt is megfigyelhető, hogy az optimistább, pozitívabb válaszokat a férfiak adták, míg a nők sokkal pesszimistábban állnak hozzá az iskolakezdési kiadásokhoz.

Akinek van pénze, az kevésbé támaszkodna az államra

Azok a válaszadók lennének hajlandóak a legtöbbet költeni iskolakezdéskor, akik szerint a legszükségesebb iskola-felszerelések megvásárlása nem nagy kiadás, a legkevesebbet pedig azok, akik szerint az államnak alanyi jogon kellene támogatni a tanévkezdést. A megkérdezettek közül azok, akik akár 20.000 Ft-nál is többet hajlandóak költeni az iskolakezdésre, gondolják leginkább úgy, hogy a legszükségesebb iskola-felszerelések megvásárlása egy átlagos családnak nem nagy kiadás, mindemellett pedig a legkevésbé értenek egyet azzal, hogy az államnak alanyi jogon kellene támogatnia az általános iskolások tankönyveinek megvásárlását. Az akár többet is költeni hajlandók körében magasabb a férfiak és a fiatalok aránya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 milliárd forintot kérnek egy félegyházi telekért

A legnagyobb ingatlanos hirdetési portál szerint Kiskunfélegyházán eladó egy telek, amiért 99,99… Tovább olvasom