Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megemelt támogatás az új szőlőültetvényekre

A minisztérium adatai szerint jelenleg országszerte több száz kérelmező várja az engedélyt, hogy megújíthassa szőlőültetvényeit. Baja térsége élen jár.
Május végéig igényelhetnek a gazdák újratelepítési jogot borszőlőre. A minisztérium jelentősen növelte a korábban tervezett támogatási keretet, amit az új ültetvények telepítésére szánnak.
Árutermelő borszőlő ültetvényt csak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal engedélyével lehet telepíteni. Feltétele, hogy a kérelmező rendelkezzen legalább a betelepíteni kívánt területtel megegyező nagyságú újratelepítési joggal.

Szükséges a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a hegybíró hozzájárulása is. Baja környékén évek óta igen élénk a szőlőtelepítési kedv. Bobor Ákos hegybíró a Bajai Televíziuónak örömmel számolt be arról, hogy Baja és környéke élen jár országos szinten, 104,5 hektár szőlőt telepítettek. Persze ellentétes folyamatok is mutatkoznak. Az elmúlt évek során a régi ültetvények kivágását is támogatták. Helyére nem mindenhol telepítettek ismét szőlőt. Ezért szűnt meg például a Nemesnádudvari Hegyközség, melynek termőterülete 300 hektár alá apadt. Márpedig a törvény szerint 300 hektár alatt nem működhet hegyközség.

A minisztérium adatai szerint jelenleg országszerte több száz kérelmező várja az engedélyt, hogy megújíthassa szőlőültetvényeit. A telepítési jog vásárlásának feltételeiről és a szükséges nyomtatványokról a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján tájékozódhatnak a gazdák. Az összes igényt nem fedezte volna az eredeti keret, ezért több mint a kétszeresére, összesen 12 milliárd forintra növelték meg az idei és a következő évre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tört-zúzott a féltékeny exbarát

Őrizetbe került egy 21 éves kecskeméti fiatalember, aki volt barátnője lakása előtt tört-zúzott szerdán, és betörte a társasház ajtaját is.
Tovább olvasom