Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Megerőszakolt betegek: bezáratnák a pokoli pszichiátriát

Kiskunhalas - Javasolja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, hogy azonnal zárják be a kiskunhalasi pszichiátriai intézet hetes számú osztályát, ahol számos beteg bántalmazásáról és megalázásról érkeztek hírek.
A minisztériumi vizsgálat javaslatai szerint az itt ellátottakat az alapbetegségüknek megfelelő osztályon kell elhelyezni. Az intézményt már az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is vizsgálta.

Az intézetben korábban verték és megalázták a betegeket egyes alkalmazottak, az ügyben idén januárban per is indult.

"A szexuális dolgokkal kapcsolatban showműsorszerűen buzdították őket főként férfi ápoltat férfi ápolttal való együttlétre" - mondta az otthon egyik volt dolgozója korábban. Egy másik még ott dolgozó ápolónő pedig azt mondta, hogy egyik alkalommal, amikor ment dolgozni, hívták a kollégái, hogy mutatnak neki valamit. Akkor látta, hogy két beteg orálisan elégíti ki egymást. Egy másik eset kapcsán pedig azt mesélte, hogy szabadság után visszament dolgozni és az egyik kollégája azzal fogadta, hogy az előző este úgy megverték az egyik lakót, hogy azon imádkoztak, hogy érje meg a nappalt, mert különben baj lesz.

A Minisztérium megállapításai szerint több pontban is találtak problémát az ellátásban, a javaslatok pedig jó néhány tekintetben átszervezést kezdeményeznek az intézet működésében. A vizsgálatot követő javaslatok között szerepel például az intézet 7. osztálya jelenlegi működtetésének azonnali felszámolása és az ellátottak alapbetegségének megfelelő osztályon való elhelyezése – a 7. osztály volt az, amelynek két ápolónője tavaly év elején beszámolt az osztályon történő visszaélésekről (egyes lakók bántalmazása, megalázása), ezzel kirobbantva az intézettel kapcsolatos botrányt. A minisztériumi vizsgálat javasolja a korlátozó intézkedés alkalmazása helyett új, korszerű terápiás szemlélet és eljárások bevezetését is.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vizsgálata azért is jelentős, mert 2010 első felében többek között az – akkor még – Egészségügyi Minisztérium is folytatott már vizsgálatot az intézetben, ám az semmilyen visszásságot nem tárt fel. A Minisztérium mostani megállapításai és javaslatai sokat segíthetnek, hogy a pszichiátriai otthonban az emberi méltóság és emberi jogok követelményei maradéktalanul érvényesülhessenek.

Olvasóink írták

 • 8. macusnéni 2011. november 21. 08:38
  „A kórházi személyzetet kellene talán tisztességesen megfizetni.Csodálkoznak ,ha külföldre mennek? Ne a képviselői fizetést emeljék,a semmiért,mindenki még egy 5 éves gyerek is tudná a gombokat nyomogatni.Arra van eszük,hogy a zsebjüket tömjék,de azt nagyon.Rászabadítanák a beteg embereket a lakosságra,ugyis sokan vagyunk,ezek majd gondoskodnak a ritkitásunkról.A klinikán az osztályos orvos még lennt a földszinten is rendel a sűrgősségin.A három emelet között pedig rohangál,mint a mérgezett egér.Fizetés az nuku,akkor minek tanult 6 évig,s utána kitudja még mennyit.A 20 éves képviselő palántocska pedig 750 ezerért ásitozik a parlamentben,de úgy áll a problémához,hogy más is hozzá férjen.Ha nem kapják össze magukat,2014,-ben sehol sem fogják Őket irni,talán a süllyesztőbe.Béreket rendezni,nem intézményeket becsukni,mert attól még a promléma az marad.”
 • 7. adamantium 2011. november 17. 14:03
  „4. zoltanszabo 2011.11.17. 10:01
  honnan rá a pénz, mert a magánnyugdíj biztosítóktól elvett ezer milliárdokkal is mit tett a kormány? kórházakat épített ha jól tudom, vagy mégsem :D”
 • 6. N.P. 2011. november 17. 12:21
  „zoltanszabo
  Teljesen igazad van - de a bezárás olcsóbb!”
 • 5. husi 2011. november 17. 10:20
  „De még milyen tisztelet a kivételnek!!! Egyetértek! Egészségügyi dolgozókat - főként a kiszolgáló személyzet béreit kellene már rendezni végre!!! - igencsak meg kellene fizetni, éppúgy, mint a pedagógusokat, ügyfélszolgálati munkatársakat, szociális intézményekben dolgozókat... és még sorolhatnám.. A másik probléma az eszköz és finanszírozáshiny... De sajnos nem fordul meg a kedves "Okos ember" agyában, hogy ha ő kerülne kórházba ma magyarországon, akkor valószínűleg elküldené a hozzátartozóját a kezelőorvos a patikába, mert a kórházban lehet, hogy nem lenne gyógyszer. Ha trauma érné, lehet, hogy nem tudnák ellátni a traumatológusok, mert nem volna kötszer.. stb.

  Nagyon kevés ma már az elhivatott egészségügyis, aki tényleg szível - lélekkel dolgozik...Én ismerek egy embert, és büszke vagyok rá, mert a vöröskereszt szervezésében hamarosan elutazik külföldre, egy hadi övezetbe ahol karitatíve (ingyen) fog dolgozni, és segíteni fog a sérülteken!! Ez már valami! Ugye? Az ilyen eseményekről is lehetne írni, nem csak a szörnyűségekről!!”
 • 4. zoltanszabo 2011. november 17. 10:01
  „Nem bezárni azt az intézményt !!! HA NEM ujjabbakat NYITNI ! A dolgozókat megbüntetni, elzavarni , másokat felvenni 3 X fizuval !
  Ha bezárják --ezek a betegek az útcán köztünk járnának ! Régen rossz lenne. Így is sokat bezártak , és a beteg veszélyes a környezetére , a még normális emereket támadhatják meg a nyílt útcán, büntetlenül.
  Köszönet : ov. és bandájának ! egészségügy --a béka feneke alatt.”
 • 3. trillarom 2011. november 17. 09:48
  „1: Azért nehogy már pénztelenség miatt le kelljen mondani az erkölcsről, normákról és betegeket kelljen erőszakolni..Erre semmilyen mentség nincs.”
 • 2. klj_54 2011. november 17. 08:41
  „Miért kellett erre éveket várni?
  Miért nem kergették el azonnal az intézmény "felelős vezetőjét" a börtönbe?”
 • 1. papsajt 2011. november 17. 07:45
  „Máshol is előfordul az egészség ügyben,hogy lelketlenül bánnak a betegekkel. Ezt hozta a sok elvonás, és pénztelenség. A dolgozók bele vannak fáradva az egészbe, tesznek a betegekre. A közalkalmazottak béréért sajnos sok helyen nincs normális képzett ápoló, csak olyan aki ennyi pénzért jobb munkahelyet nem talált.
  Tisztelet a kivételnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A próbakör alatt fosztották ki a vevőjelöltet

A rendőröknek sikerült elfogniuk azt a kiskőrösi férfit, aki társával együtt egy próbakör során 120… Tovább olvasom