Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Megmérgezett madarak tetemét találták meg a Kiskunsági Nemzeti Park területén

Kecskemét - Három barna rétihéja, egy egerészölyv és egy fokozottan védett, műholdas nyomkövetővel felszerelt kerecsensólyom tetemét találták meg csütörtökön a Kiskunsági Nemzeti Park területén. A madarakat megmérgezték - közölte Fidlóczky József, a Kerecsensólyom LIFE-program vezetője pénteken az MTI-vel.
Az esetre a projekt keretében jeladóval felszerelt sólyom miatt derült fény, mert a nyomkövető eszköz riasztotta a szakembereket, és így talált rá a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának tagja a mérgezett tetemekre - mondta az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz (LIFE) program projektvezetője.

Fidlóczky József hangsúlyozta: a fokozottan védett kerecsensólyom természetvédelmi értéke egymillió forint.

A programvezető beszámolt arról, hogy az elpusztult öreg hím madár egy bekamerázott fészekhez hordta a táplálékot, mivel nem kap táplálékot a tojó, ott fogja hagyni a fészket, és a tojások bezápulnak.

Véleménye szerint a vadásztársadalomban sokan azt vélelmezik, hogy azért nincs apróvad, mert sok a ragadozó. Ez természetesen nem igaz, azt is akarjuk bizonyítani a bekamerázott kerecsensólyom-fészekkel, hogy a ragadozó alapvetően mezei rágcsálókkal táplálkozik - fogalmazott Fidlóczky József.
A magyar vadászterületeken jelentős problémát okoz a ragadozó madarak ellen irányuló szándékos mérgezés, ami nem csak rájuk, de a háziállatokra, és adott esetben az emberekre nézve is veszélyt jelenthet.

Fidlóczky József emlékeztetett arra, a most futó, második kerecsensólyom-védelmi LIFE projekt keretében került több sólyomra GPS-szel felszerelt nyomkövető, amelynek egyik célja éppen a veszélyeztető tényezők felderítése.

Egy most indult másik LIFE projekt a mérgezések megszüntetését tűzte ki célul. Ennek keretében több tucat parlagi sasra kerül fel jeladó, pontosan azért, hogy gyorsan és hatékonyan fel lehessen deríteni a mérgezéses eseteket.

Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának osztályvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a rendőrégen feljelentést tettek ismeretlen személy ellen, és a nyomozás már megkezdődött.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park szintén pénteken közölte az MTI-vel, hogy három rétisast mérgeztek meg a park területén: egy elpusztult, kettőt a fővárosban, az állatkertben ápolnak. A nemzeti park azt is közölte, hogy az elmúlt hónapokban - a szerdán megtalált sasokon kívül - több ragadozó madarat is megmérgeztek a Balaton-felvidéken.

Olvasóink írták

  • 1. Ida 2013. május 19. 14:36
    „Kit a francot érdekel, hogy minden második nap küldik a madarakról szóló híreket. Ennél ezerszer fontosabb az emberi
    élet, arról miért nem ír senki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stopposokat vett fel

A Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség eljárást indított tiltott határátlépés miatt öt koszovói állampolgárral szemben és egy mosonmagyaróvári férfi ellen embercsempészet bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Tovább olvasom