Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Megnőtt az állampolgárságot igénylők száma

Kecskemét - Az állampolgársági törvény módosítása miatt megnövekedett a kérelmezők száma. A tavalyi év során összesen huszonöten nyújtották be honosítási igényüket, míg idén, február közepéig harminchárom kérelem érkezett a kecskeméti önkormányzathoz.
– 2010-es év ezen időszakában mindössze két honosítási igény érkezett, idén eddig harminchármat regisztráltunk. A kérelmezők többsége életvitelszerűen él Kecskeméten: lakóhellyel és munkahellyel rendelkezik, vagyis már évek óta letelepedett vagy bevándorolt . Akad ugyan olyan, aki a határon túlról érkezik, és igényli a kettős állampolgárságot, de az ő számuk alacsony – árulta el Bercsényiné Földházi Zsuzsanna, az Anyakönyvi-hagyatéki Csoport vezetője.

Ezt támasztja alá Magdolna is, aki most készül benyújtani honosítási igényét. – Vajdaságiak vagyunk, de 12 éve élünk Kecskeméten: itt dolgozom, és nevelem a lányom. Egyszerűsített állampolgársági eljárással igényeljük a honosítást, mert felmenőink magyar állampolgárok voltak – tudtuk meg a kérelmezőtől.

A honosítást kérőknek segítenek kitölteni a formanyomtatványokat.
A honosítást kérőknek segítenek kitölteni a formanyomtatványokat.

Az elmúlt évtized során évente átlagosan 42 kérelem érkezett, 2006-ban azonban a duplájára emelkedett a honosítást kérők száma. Ennek oka, hogy 2006-ban eltörölték az egyéves várakozási időt a letelepedett, magyar nemzetiségűek előtt.

Hagyományos honosítás

A külföldi állampolgárok akkor igényelhetik a magyar állampolgárságot, ha a kérelem benyújtását megelőzően 8 éven át folyamatosan Magyarországon laktak. De a honosítási kérelem 3 és 5 év folyamatos Magyarországon lakás után is igényelhető: 3 év után az kérelmezheti, aki magyar állampolgárral 3 éve érvényes házasságban él, vagy gyermeke magyar állampolgár, továbbá menekült státusszal bír. 5 év után az jogosult a kérelem benyújtására, aki az ország területén született, vagy kiskorúsága idején létesített magyarországi lakóhelyet, illetve hontalan.

 Mit kell tudnia annak, aki állampolgári vizsgát tesz?

A vizsga szóbeli és írásbeli részből áll, ahol a nagykorú vizsgázóknak számot kell adniuk a magyar történelem fordulópontjairól, Magyarország nemzeti jelképeiről és ünnepeiről, valamint az ország ENSZ-hez, Európa Tanácshoz, NATO-hoz, és az Európai Unióhoz való viszonyáról. A vizsgadíj a mindenkori minimálbér fele, jelenleg 39 ezer forint. Mentesül a vizsga alól, aki igazolja, hogy magyar nyelvű iskolában végzett.

A fent említett esetekben a kérelem mellé mindig csatolni kell a lakhatás és a megélhetés igazolását. Kézzel írt hagyományos önéletrajzot, két darab fényképet, igazolást az alkotmányos alapismeretekből tett vizsgáról, vagy ez alól a mentesülést, ha magyar tannyelven végezte iskoláját. Továbbá be kell nyújtani a kérelmező saját állami születési, házassági anyakönyvi kivonatát az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) hiteles fordításában (ha elvált vagy özvegy családi állapotú, azt is okirattal kell igazolni).

Egyszerűsített honosítási eljárás

Tavaly augusztus 20-án lépett hatályba az állampolgársági törvény módosítása, amely lehetőséget ad az egyszerűsített eljárásra. Ilyen kérelmet 2011. január 1-jétől lehet benyújtani. Ebben az esetben csak a magyar felmenőt kell igazolni főleg állami – ennek hiányában – egyházi anyakönyvi kivonattal igazolva a leszármazási láncot. Továbbá be kell nyújtani a kérelmező saját állami születési, házassági anyakönyvi kivonatát az OFFI hiteles fordításában, kézzel írt hagyományos önéletrajzot és fényképet. A kérelmezőnek nyilatkoznia kell a büntetlen előéletéről, a magyar nyelv ismeretéről és arról, hol kívánja letenni az állampolgársági esküt. Ki kell töltenie a szükséges nyomtatványokat: a honosítási kérelmet és adatlapot a külföldön történt születés, illetve a házasság hazai anyakönyvezéséhez.

A kecskeméti városházán kedden 8.15-12 óráig és 13-16.30-ig, illetve csütörtökön 13-18 óráig fogadják az érdeklődőket, felvilágosítást adnak a formanyomtatvány kitöltéséhez, tájékoztatnak a csatolandó dokumentumokról. Majd ügyfélfogadási időn kívül, egyeztetett időpontban, veszik át a kérelmeket, végzik el az ellenőrzéseket és az esetleges javításokat.

Bercsényiné Földházi Zsuzsanna elmondta, hogy az elbírálási idő 3 hónap, de ebben nincs benne az esetleges hiánypótláshoz, postázáshoz szükséges idő, ezért előfordulhat, hogy a magyar állampolgárság megszerzésére 4-5 hónapot kell várni. – Annak ellenére, hogy idén eddig az átlagosnál többen igényelték a honosítást, az eljárási határidők betartása nem sérül – mondta el a csoportvezető asszony.

Olvasóink írták

 • 4. pistike27 2011. február 20. 13:33
  „sajtkukac te valószinü a kisz vezető majd miniszterelnök tanitványa vagy. áruld el nekem hogyan lehet egy " kisz " komcsiból miliárdos hátha nekem is sikerül, vagy te már az vagy, én komcsi sosem voltam. hova akarsz menekülni ? remélem nem valami kapitalista új hazádba. természetesen mind azt amit előreláttál szavazati jogot a kiskorú gyermekek helyett szüleiknek is. legyen önnek is sok gyermeke és hátha újból hatalomra jut a külfőldi nemzettársait letagadó hazafi .ne hajtogas elcsépelt gumicsontot amit a " kisz" vezető vert belétek. sok sikert és sok gyermeket kivánok.”
 • 3. sajtkukac 2011. február 18. 18:41
  „milyet-milyet, GYEST is pl., meg nyilván orvosi ellátást is, na meg, ami a lényeg, szavazati jogot! Innen tényleg menni kell....”
 • 2. queenmargareth 2011. február 18. 16:56
  „még milyen kiváltságot kapnak?”
 • 1. EAM 2011. február 18. 12:54
  „Ezek europai törvenyek, (3, 5, 8 ev, nyelvvizsga, alkotmanyra hüsegeskü, büntetlen elöelet, stb.)
  Nemetorszagban ma ugyan ezek szorol-szora a feltetelek.

  Biztosan a magyar törvenyekben is benne van (nem tudom), mint Nemetorszagban:
  "Egy `talalt gyerek`,az automatikusan nemet allampolgar lesz, rögtön.
  (Nem tudjak ki fia borja, nincs papirja, stb.)

  Igy, ha jössz velem szemben Nemetorszagban az utcan, (elrejted papirjaidat), es
  ketten bemegyünk a Bevandorlasi Hivatalba, ahol en mondhatom:
  -"Most talaltam!"

  Holnap mar nemet allampolgar is vagy...!

  :))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teve és mocsári antilop érkezett a Vadaskertbe

Új lakókkal bővült a Kecskeméti Vadaskert. A Nyíregyházáról érkezett teve csődör és a mocsári antilop bika jól érzik magukat új lakhelyükön. Tovább olvasom