Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Megrohamozzák az alkalmi virágárusokat

Kecskemét - A Mindenszentek és a Halottak napja leginkább az alkalmi virágárusoknak kedvez: a temetőknél kint lévő állandó standok hatalmas konkurenciát kapnak, és még ott vannak a multik is.
A legtöbben természetesnek vesszük, hogy a Halottak Napján el vagyunk árasztva szebbnél szebb virágokkal, amik aztán a temetők díszeivé válnak. A hatalmas kínálat azonban nemcsak a vásárlók számára bír jelentőséggel: teljesen felforgatja az erre épülő kereskedelmet is.

A Kecskeméti Köztemető ebben az időszakban már jól megszokott panorámával fogadja a látogatókat: virágárusok ameddig a szem ellát. Egy helyi vállalkozó, aki egész évben itt árul, a következőképpen látja a helyzetet: - Annak ellenére, hogy reggeltől estig özönlenek az emberek, nem nő jelentősen a forgalmunk az év többi napjához képest. Annyi itt az árus, hogy nem is látni a virágtenger végét. Teljes mértékben megosztja a vásárlókat a hatalmas konkurencia. Mi leginkább a széles választékunkkal és a minőségi áruinkkal igyekszünk felvenni a versenyt a többiekkel szemben, de ez sem hoz kiemelkedő eredményt.

A vásárlók azonban elégedettek a helyzettel, egyikük a delmagyar.hu-nak elmondta, sokszor alakul úgy, hogy a temetőnél veszi meg a sírokra szánt virágot. - Leginkább praktikussági okokból hagyom a végére a virágvásárlást, hiszen úgyis a temetőbe viszem, és egyszerűbb itt megvenni. Ráadásul nagyon szépek és frissek itt a növények.

Vevők tömege az alkalmi árusoknál.
Vevők tömege az alkalmi árusoknál.

Ám a közhiedelemmel ellentétben általában a bolti virág sem különbözik semmiben az utcán árulttól. A temetői árusok nagy része ugyanúgy nagykereskedőktől szerzi be a virágokat, mint az üzletek, amik talán a legnagyobb áldozatai az ünnepeknek - legalábbis erről számolt be egy kecskeméti virágüzlet tulajdonosa. - Ebben az időszakban a forgalom egyáltalán nem nő, sőt a saját vevőink egy része is a temető melletti árusokhoz helyeződik át. Sokan vásárolnak még a piacon is, hiszen elterjedt tévhit, hogy olcsóbb az ottani áru, mint a bolti. Pedig egy szál virág feldíszítve itt is nagyjából annyi, mint a piacon.

A tulajdonos szerint nagyban csökkenti a virágboltok forgalmát a multik egyre fokozódó térhódítása is, bár ez nemcsak az ünnepekkor érezhető. - Ők megengedhetik maguknak, hogy beszerzői áron adják el a termékeket. A nyereséget pedig megszerzik azon a kenyéren, húson, vagy akár műszaki cikken, amit a koszorú mellé tesz a vásárló a kosárba.

Olvasóink írták

 • 3. agi64 2011. november 08. 09:32
  „Kedves tirpák!
  Te biztos nem vásárolsz multinál, és ha vásárolsz is, csak azt veszed meg, amit előtte elhatároztál. Ja és a műszaki cikk is csak plazma tévénél kezdődik:))
  A "multis-marketing" alapja, hogy bemész egy dologért, és többet veszel, mint tervezted.”
 • 2. acidrain 2011. november 01. 10:51
  „én is, virágot csak tévével, vagy mikróval szoktam, ezt pedig nem tudják nyújtani odakinnt a placcon”
 • 1. tirpák 2011. november 01. 08:42
  „ha a teszkóba veszek koszorút mindeig rakok mellé egy plazmatévét is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik amerikai elnök van rajta a Rushmore-hegyi amerikai nemzeti emlékművön?

A Rushmore-hegy az amerikai Dél-Dakota államban található. A hatalmas nemzeti emlékhely 1927 és 1941 között 14 év alatt készült el. A hegy oldalába négy nagy amerikai elnök arcmását vésték... Tovább olvasom