Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Megrongálták a főtéri Szűz Mária-szobrot - fotók

Kecskemét - Ismeretlen tettesek letörték a Kecskemét főterén található Szűz Mária szobor bal karját a napokban. A rendőrség a főtéri kamerarendszer felvételei alapján nyomozást indított.
Két éven belül immár másodszor rongálták meg vandálok a Kecskemét főterén található Szent Miklós templom előtti szoboregyüttest. A megfeszítetett Jézust, a fiát sirató Szűz Máriát, Szent Jánost és a könyörgő Mária Magdolnát ábrázoló szoborkompozíciót már korábban is megrongálták, a napokban pedig vandálok letörték Szűz Mária bal karját. Jeney Gábor, kecskeméti főplébános elmondta, hogy minden vandál cselekedet elitélendő, de az, hogy a nagyböjt időszakában, amikor a Golgotán történtekre emlékeznek a hívők, megrongálják az ezt a szimbolizáló szobrot, különösen szomorú. A főplébános hozzátette, hogy arra kérik az illetékeseket, a főtéri kamerarendszert bővítsék ki úgy, hogy az lefedje a szobrokat is, és így talán a jövőben elkerülhetően lennének a hasonló barbár cselekmények.

Megrongálták a főtéri Szűz Mária-szobrot - FOTÓK

Bárkányi Ernő templomigazgató, miután átvette letört szoborrészlet darabjait úgy nyilatkozott, hogy különösen aggasztó, ha a város szívében, egy ilyen fontos, a város szimbólumaként is jellemezhető műemléket megrongálnak egyesek. Mint azt az atyától megtudtuk, a rongálást 16-án reggel észlelték, ekkor járókelők adták be a letört darabokat a városházára, onnan vitték át a szomszédos plébániára. A templomigazgató annyit még hozzátett, hogy elkeserítő, hogy valaki egy műemléki szobron próbálja ki erejét, vagy vagányságát, többek között ezért is fordultak a nyilvánossághoz.

A sajtótájékoztató végén Farkas P. József, a Porta Egyesület alapító-vezetője bejelentette, hogy a civil szervezet vállalja a szobor helyreállításának költségeit, és ezzel együtt a színház előtti Szentháromság szoboregyüttesből a Szent Rókus szobrának felújítását is. A civil mozgalom vezetője szintén elítélte a rongálást, és elmondta, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője személyesen is biztosította őket a nyomozás megindításáról. Jelenleg is vizsgálják a környező térfigyelő kamerák felvételeit, ezek segítségével talán meglesznek a rongálók is - tudtuk meg Farkas P. Józseftől.

Olvasóink írták

  • 3. dodó 2011. március 18. 21:09
    „Vajon most is ügyészi felügyelet mellett és DNS minta vétellel folyik a nyomozás, mint a nemrég (mint kiderült játszadozó "fiatalok" által) megrongált, használaton kívüli vidéki zsidó temető esetében?”
  • 2. hahaha62 2011. március 18. 15:00
    „Primitiv genetikai hulladék-selejt------50 bot nyilvánosan ----minima%”
  • 1. Yákov 2011. március 18. 13:48
    „Nem tudom, hogy hol vannak a főtéren a kamerák,de valahogy sose oda látnak rá ahova kéne. (lsd pad rongálások, bor utcás csetepaték)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éden Hotel: Alíz kényszerből választotta Istvánt

Az Éden Hotel vendégei tegnap túlestek a második párválasztó ceremónián. Ismét váratlan fordulatok tarkították az eseményt. Végül Tündének kellett hazamennie. Tovább olvasom