Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Megtisztítják a rágóktól ragadó főteret

Vegyszerek nélkül, környezetbarát módon tisztítják meg a következő két hétben Kecskemét főterét. A közel huszonkétezer négyzetméternyi felület rendbetételén tizennyolcan dolgoznak.
Az elmúlt két és fél hónap, vagyis a nyári fesztiválszezon nyomait tüntetik el a következő két hétben Kecskemét főterén. - A feladataink közé tartozik az is, hogy ezt a huszonkétezer négyzetméternyi területet visszaállítsuk eredeti állapotába - emelte ki Csabai Lili, a Kulturális és Konferencia Központ Fesztiválirodájának ügyvezető igazgatója. - Az olaj- és a zsírfoltok elkerülhetetlenek egy-egy ilyen szabadtéri rendezvény során. Az időjárás azonban ebből a szempontból nem volt kegyes hozzánk, mivel a szennyeződések beleégtek a kövezetbe. A takarítás összköltsége körülbelül bruttó 5,5 millió forint lesz – tudtuk meg Csabai Lilitől.


A munka hétfőn kezdődött. A takarítást végző cég korszerű gépekkel, vegyszer nélkül tisztítja a főteret. – A tér kövezete idén sokkal piszkosabb, mint egy évvel ezelőtt a fesztiválok után volt – mondta Csaba Gabriella, az ISS Profi-Komfort operatív igazgatója. - Magas nyomással dolgozó, környezetbarát módon tisztító gépeket használunk, amik nem fröcskölik szét a szennyeződést, hanem azonnal felszívják a piszkos vizet. A városházától a Cifrapalotáig a teljes burkolt felületet megtisztítjuk, beleértve a sétautakat is. Az alaptisztítással péntekig szeretnénk végezni – tette hozzá Csaba Gabriella.


A takarítást végző cég operatív igazgatója felhívta a figyelmet: az első hét után még láthatunk majd foltokat a téren. Éppen ezért a jövő héten még egyszer letisztítják a burkolatot, hogy homogén színű, tiszta felületet adhassanak át a város lakóinak.

Amint véget érnek a munkálatok, már kezdődik is a következő főtéri rendezvény. A XXIII. Kecskeméti Népzenei Találkozó szeptember 22-én nyitja meg kapuit, november 25-én pedig a téli fesztivál veszi kezdetét.

Több ezer rágó a téren

A főtér burkolatát több ezer csúfosan feketéllő rágógumi borítja, melyek feltakarítása nem egyszerű feladat. A tisztítást végző cég egy külön berendezést használ arra, hogy ezeket eltávolítsa a kövezetről. Arra kérték a város lakóit, hogy legalább addig ne dobjanak el több rágót, amíg a takarítást végzik.

Csiperó, gyertyagyújtás és jégkorong a téren

Kecskemét főtere számos rendezvénynek, fesztiválnak ad otthont. Hagyományosan a történelmi belváros a helyszíne a Csiperó fesztiválnak, a Bor- és Pálinkaünnepnek, a Hírös Hétnek, a népzenei találkozónak és az adventi gyertyagyújtásnak is. Idén először pedig még ring, strandfoci pálya is állt a főtéren, sőt vívni, röplabdázni, és jégkorongozni is lehetett a belvárosban a városi sportnapon. Ahhoz, hogy valaki főtéri rendezvényt szervezhessen, mindenekelőtt közterület használati engedélyt kell kérnie az önkormányzattól. A történelmi belvárost legtöbbször a Kulturális Központ Fesztiválirodája veszi birtokba programjai idejére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósok figyelem! Szőlőveszély az utakon

Az elmúlt napokban több alkalommal is munkát adott Bács-Kiskun megye területén a tűzoltóknak az utakra kifolyt szőlő, illetve szőlőlé. Tovább olvasom