Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Megyénként akár 150 milliárdot is költhetnek fejlesztésekre

A megyék területfejlesztési és területrendezési szerepét is meghatározó 2011. évi CXCVIII. törvény fontos feladatokat ruházott a testületekre és a hivatalra, ennek köszönhetően a megyék szerepe nem csökkent - mondta Bányai Gábor (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke szerdán sajtótájékoztatón Kecskeméten.
A megyei önkormányzatok költségvetése a korábbi egy százalékára redukálódott, de nem a költségvetés nagysága dönti el egy szervezet fontosságát és súlyát, hanem az, hogy komoly felelősséget kaptak - hangsúlyozta Bányai Gábor, aki Magyar Annával (Fidesz-KDNP), a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökével, valamint Farkas Zoltánnal (Fidesz-KDNP), a Békés Megyei Önkormányzat elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót.

A három megye közgyűlésének elnökei egyetértettek abban, hogy a megyék súlya nem csökkent, hanem növekedett a módosított területrendezési és területfejlesztési törvény elfogadásával. Bányai Gábor fontosnak nevezte, hogy az Európai Unió 2014 és 2021 közötti új költségvetési ciklusára való felkészülést, mely a megyei önkormányzatok elsődleges célja. "A 19 megye közgyűlése és tanácsa fogja azokat a munkákat elvégezni, amit eddig a regionális alapon működő fejlesztési tanácsok végeztek el" - fűzte hozzá.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: Magyarország számára várhatóan 20,2 milliárd eurós uniós forrás áll majd rendelkezésre a 2014-től kezdődő következő hétéves költségvetési ciklusban, mely a hazai önrésszel kiegészülve elérheti a 23,4 milliárd eurót. Bányai Gábor szerint a következő pénzügyi ciklusban az ország rendelkezésére álló források közel felét a megyei területfejlesztési tanácsokon keresztül fogja a kormány megpályáztatni, mely megyénként 100-150 milliárd forint közötti fejlesztési forrást jelenthet.

"Ha ez megvalósul, akkor a dupláját is elérheti annak, mint amekkora fejlesztési forrást a jelenlegi pénzügyi ciklusban a megyék kaptak" - hangsúlyozta. Ennek érdekében olyan, a megye minden települését érintő fejlesztési terveket akarunk elkészíteni, mely alapján elkészülhet az ország következő időszakára szóló nemzeti fejlesztési terve - fogalmazott Bányai Gábor.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke utalt arra, hogy eddig csak az intézményeiken keresztül tudtak hatást gyakorolni egy-egy településre, most viszont a mindennapos feladatok helyett, a megyei fejlesztési stratégia elkészítésével minden település fejlődését segíteni tudják. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke szerint az eddigi regionális fejlesztési politika nem vált be. Reményei szerint a megyei önkormányzatok együttműködése a korábbinál szorosabb lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettőből kettő: a Vasastól is kikapott a KTE

A Vasas Kulcsár, Beliczky és Mehmedagic góljával 3-1-re győzött a gyenge teljesítményt nyújtó KTE… Tovább olvasom