Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Mennyibe fáj egy jogsi manapság?

Kecskemét - Manapság akár 150-160 ezer forintot is elkölthetünk, mire kézbe vehetjük jogosítványunkat. Aki viszont veszi az energiát, és utánaszámol az áraknak, tízezreket spórolhat.
A kecskeméti autósiskolák árait vizsgálva gyorsan kiderül, hogy manapság 130 ezer forint alatt nemigen lehet megúszni egy B kategóriás jogosítvány megszerezését, nagymotorra pedig még többet fizethet a tanonc. Összehasonlítottuk a kecskeméti árakat, ezek alapján lássuk, milyen árakra számíthat valaki, ha most kezdene bele autóvezetésre szóló jogosítványa megszerzéséhez.

Kezdésnek olyan 50 ezret készítsünk be

Az elméleti oktatás díja a legolcsóbb helyen is 28 ezer forint Kecskeméten, de van olyan iskola is, ahol meghaladja a 34 ezer forintot, erre tehát - az ötezres vizsgadíjjal együtt minimum 35 ezret rögtön rá is számolhatunk. Miután az egészségügyi vizsga a KRESZ tanfolyammal párhuzamos időszakra szokott esni, rögtön idevehetjük ennek 15 ezer forintos díját is. Tehát mire - bukás nélkül - felállunk az iskolapadból, máris elköltöttünk 50 ezer forintot. Amennyiben valaki nem menne át elsőre, ötezresével próbálkozhat bizonyítani, hogy megtanulta a közlekedés és az elsősegélynyújtás szabályait.

Tanulóvezető a kecskeméti forgalomban - Fotók (Koller István)

Irány az utca!

Manapság a legtöbb helyen már mi választhatunk autót és oktatót magunknak, de ezzel spórolni nemigen lehet, hiszen a nagyobb autósiskolák fix óradíjakat számítanak fel a visszaélések elkerülése végett. Gyakorlati óránként 2000-3400 forint közötti árakra számíthatunk, a kötelező óraszám pedig 30. Összesen tehát 60 és 90 ezer forintos összegek között mozog, amit gyakorlati oktatásra ki kell fizetnünk. Mivel az óradíjak között jelentős különbségek vannak Kecskeméten is, ennek érdemes leginkább utána járni, itt lehet a legtöbbet spórolni. A járműkezelői és a forgalmi vizsga együtt 18 ezer forint körül alakul jelenleg, így a gyakorlati részt akár 80 ezer forintból is megúszhatjuk. Amennyiben a drágább iskolát választjuk, akár 100 ezer forint fölé is emelkedhetnek a költségek. A különböző tételek összeadása után kiderül, hogy akik előzetesen felmérik a lehetőségeket, és minden vizsgán átmennek elsőre, szűk 130 ezer forintból is kigazdálkodhatják a jogsijukat, aki viszont kifog egy drágább tanfolyamot, 155 ezret is kiadhat úgy, hogy egyszer sem bukik. Hangsúlyoznánk, érdemes utánajárni a különböző akcióknak, hiszen ezeknek köszönhetően súlyos tízezreket is megspórolhatunk!

Nem érdemes kockáztatni

Mindig vannak, akik megpróbálják a könnyebb utat választani, és némi csúszópénz ellenében előre lezsírozni, hogy még véletlenül se találjanak nála hibát vizsga közben. A télen például őrizetbe vettek a rendőrök egy 46 éves kecskeméti gépjárművezető oktatót, miután kiderült róla, pénzt kért a tanulóktól a sikeres vizsga bebiztosításáért. Az oktató az eddigi információk alapján 2010 októberében egy autósiskola oktatójaként összesen három alkalommal kért személyenként 15 ezer forintot a járművezetői forgalmi vizsga előtt a tanulóktól arra hivatkozva, hogy a vizsgabiztost befolyásolja. Később a férfit elítélték, de a pénzt átadó tanoncok is büntetést kaptak, ezt az utat tehát senkinek sem ajánljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövészárkok a Rákóczi úton

A felújítás mindig porral és zajjal jár, ahogy a Rákóczi út rekonstrukciója kapcsán is. A környékbelieket kérdeztük, hogyan viselik a három hónapja tartó „hadi állapotot". Tovább olvasom