Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Mercedes-gyár: lépéshátrányban a magyar beszállítók?

Kecskemét - Októberben megkaphatja az összes építési engedélyt a Mercedes épülő gyára.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a Kecskemét határában óriásberuházást tervező cég a Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Hivataltól a prés- és karosszériaüzem, különböző kiszolgáló létesítmények, valamint az ipari terület belső útjaira kért építési engedélyt.
 
Szemereyné Pataki Klaudia irányítja a Daimler-Benz beruházás koordinálására létrehozott csoportot, az alpolgármester asszony azonban szabadságon van, távollétében Zombor Gábor polgármester reagált a sajtóhírre a delmagyar.hu megkeresésére. – A beruházás az eredeti tervek szerint, megfelelő ütemben zajlik, ez igaz az építési engedélyekre is. Az egyik meghatározó rész, a fényezőüzem építése októberben kezdődik meg – árulta el a városvezető.

A gazdasági szaklap továbbá azt állítja, a Mercedes-gyár hazai beszállítóinak egy darabig még várniuk kell. A Kecskeméten először gyártandó típus jelenleg Németországban készül, elsősorban ottani beszállítók közreműködésével, a hazai cégek várhatóan csak a második modell gyártásában vehetnek majd részt. Erre legkorábban 2013-2014 körül lesz lehetőség.

- A cél az, hogy minél több magyar, azon belül Bács-Kiskun megyei, illetve dél-alföldi régiós cég lehetőséghez jusson – tette hozzá Zombor Gábor. – Az építkezés is ezt bizonyítja. A hazai vállalatok dominálnak, kilencven százalékban itthoniak végzik a munkálatokat. A beszállítók kiválasztásánál is hasonlóan járunk majd el. Tegyük hozzá, most sem kizárólag német beszállítók érdekeltek, úgy tudom, vannak köztük magyarok is.

Érdeklődésünkre Sztipichné Kozári Edina kommunikációs vezető az esélyegyenlőségre hívta fel a figyelmet, vagyis a magyar beszállítók nem indulnak hátrányból a németekkel szemben. – Az új generációs A- és B-osztályú modelleknél a beszállítói kiválasztás már zajlik, azok lesznek a befutók, akik a rastatti és a kecskeméti üzem elvárásainak egyaránt megfelelnek. A legfontosabb szempontok közé tartozik a minőség, az innováció és a szállítói pontosság. Fontos a földrajzi közelség, a magyarok legalább akkora eséllyel indulnak, mint a németek. Ha valaki jól dolgozik, akkor mindegy, hogy hazai vagy külföldi, a Mercedes beszállítója lehet.

Az építkezéssel párhuzamosan a munkaerő-toborzás is folyamatos a Mercedesnél. Jelenleg karbantartás, technikai képzés, gyártás, logisztika, pénzügy, IT, HR és beszerzés munkaterületekre keresnek szakembereket. Jelentkezni német nyelvű online pályázattal lehet a Daimler hivatalos honlapján.

A fenti pozíciók mindegyikének alapfeltétele a szakiránynak megfelelő diploma, a német nyelvtudás, illetve legalább öt éves releváns szakmai tapasztalat. A felvételt nyert pályázók több hónapos képzésen vesznek részt Magyarországon és Németországban.

Az épülő gyár közvetlenül 2500, közvetve pedig – beszállítók révén – további 10 ezer munkahellyel kecsegtet. A monumentális projekt jelentőségéről sokat elárul, hogy az Európai Bizottság július 16-i határozatában jóváhagyta Magyarország 111,5 millió eurós (közel 30 milliárd forintos) támogatását a Daimler AG tulajdonában lévő Mercedes-Benz Hungary részére.

Ennél mi sem tükrözi jobban, hogy a Mercedes honi szerepvállalása nemcsak Kecskemétnek és Bács-Kiskun megyének az érdeke, hanem a dél-alföldi régión túlmenően az egész országnak. Szakértők előrejelzése szerint a befektetés a bruttó nemzeti össztermék (GDP) egy-másfél százalékos növekedését eredményezi.

Olvasóink írták

 • 5. klj_54 2009. szeptember 28. 20:53
  „M_R,
  Ha kárt akarsz okozni országodnak akkor azt csendben tedd, ne úgy ahogy szellemi vezetőd (O.V.)!
  Ha pedig buta vagy, azt ne propagáld, rájövünk amúgy is...”
 • 4. M_R 2009. szeptember 28. 19:06
  „Húzzanak vissza a németek haza, semmi szükség rájuk. Gyártsák otthon az autóikat - persze itt bagóért megveszik a területet, a sok éhbérért foglalkoztatott magyar felépíti nekik az épületet, ha beindul a termelés gondolom 100 évre kedvezményt kapnak (adó, olcsóbb áram, gáz, víz állami támogatással), magyarokat aprópénzért dolgoztatnak - szépen húzzanak el innen.”
 • 3. klj_54 2009. szeptember 28. 14:34
  „Hja kérem, adnak a minőségre!
  Mikrométeres és egyéb digitális kütyükkel vizsgálják meg a beérkezett részegységeket.”
 • 2. AntoniusXXI 2009. szeptember 28. 13:39
  „A lehetőség adott, de könnyen elképzelhető, hogy 10-ből 9-en nem tudnak élni vele a szigorú követelmények miatt...”
 • 1. klj_54 2009. szeptember 28. 13:22
  „Mielőtt anyázni kezdene bárki:
  Én beszállítok a Merdeces (Daimler Benz) két összeszerelőjébe (is:-).
  Az ottani követelményeknek nehéz megfelelni. Bizony vittem már vissza Németországon belül is árut, mert nem felelt meg nekik. Tehát erre itthon is fel kell készülni.
  Megkapják a leendő beszállítók a lehetőséget a felkészülésre. Nekik sem érdekük ezer kilométerről ide cuccolniuk az alkatrészeket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovas fogattal ütközött egy autó Kecskemét határában

A fogat két különálló lovas kíséretében szombaton este nem sokkal nyolc óra előtt szabálytalanul és… Tovább olvasom