Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Mercedes-szakok indulnak két kecskeméti középiskolában

Öt új szakképzést is indít az önkormányzat a Mercedes beruházás kapcsán két kecskeméti középiskolában. A mai közgyűlésen történtek percről-percre cikkünkben.

Véget ért a mai ülés. Köszönjük Olvasóink figyelmét!

10:47:
A jegyzői tájékoztatás szerint a zárt ülésen arról született döntés, hogy a Téglás utca 5. számú ingatlant 112 millió forintért értékesítette az önkormányzat.

10:40: A szünet előtt a képviselők egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy 2011-től 5 százalékkal növelik az önkormányzat nem lakáscélra-, illetve mezőgazdasági ingatlanjainak bérleti árait.

10:39: Véget ért a zárt ülés, némi meglepetésre nem hirdették ki milyen döntéseket hoztak.

Szünet, zárt ülés következik.


10:09:
A Mercedes beruházáshoz kapcsolódva öt új szakmai képzést is indítanak két kecskeméti szakközépiskolában. Olyan szakmai képzésekről van szó, melyre a Mercedes gyárban szükség lesz, de egyelőre nincs megfelelő szakember a térségben. A Gáspár András és Kandó Kálmán szakközépiskolákban a következő szakokon indul képzés a jövőben:
- gépjármű-technikai szerelő/12 fő,
- mechatronikus/16 fő
- bevonat- technikai szerelő/16 fő,
- autógyártási szerelő/48 fő,
- szerszámkészítő/12 fő.

Újabb nagyszabású közlekedés-fejlesztési projektre pályázik Kecskemét - KÉPGALÉRIA

10:01: A BÁCSVÍZ Zrt. által a tavalyi évben 237 millió 526 273 ezer forint fejlesztési hányad került elkülönítésre. Ennek felhasználásáról döntöttek a képviselők némi vita után. Az MSZP kérte, hogy a csapadék-elvezetési tanulmányra ne különítsenek el 5 millió forintot, de a Fidesz ragaszkodott hozzá, és végül e is került a határozatba. Íme, ezekre a fejlesztésekre költik majd a 237 millió forintot:
- A Dózsa György út Ipoly utca kereszteződése átépül, jelzőlámpás forgalmi csomópont létesül. Az útszélesítések miatt szükséges a vízvezetékek kiváltása, cseréje. Az elavult azbesztcement vezetékek KPE típusú anyagúra lesznek kicserélve.
- A Csukás ér lefedése hosszú évek óta várat magára. Mind műszakilag, mind környezetvédelmi szempontból fontos városi érdek. Első lépésként természetesen el kell készíteni a terveket és beszerezni a szükséges engedélyeket.
- A Béke fasorban található csapadék csatorna műszaki állapota leromlott, állandó üzemeltetési problémák merülnek fel. Rekonstrukciója halaszthatatlan.
- A CS 2-0-0 csapadék főgyűjtő csatorna egy szakasza (Bem utca-Kuruc tér között) jelenleg épül. Az elkövetkezendő években különösen indokolt a további szakasz megépítése, hiszen a Bethlen körút, Vacsi közi térség csapadék vizeinek a befogadója. Jelenleg nagymennyiségű csapadék esetén a városrész vízelvezetése nem megoldott.
- Az épülő CS 2-0-0 egy több évtizede létesült 1500 mm átmérőjű csatornába csatlakozna. Ennek átépítése 1800 mm átmérőjűre műszakilag indokolt és elengedhetetlen.
- A Talfája köz közterületi szélessége miatt a keletkező csapadékvíz elhelyezése, kizárólag zárt csatorna kiépítésével lehetséges. Ennek megépítése az út kivitelezésével egy időben történik. Mind az útra, mind a csatornára az engedély rendelkezésre áll.
- A Homokbányai szennyvíz átemelő Kecskemét Önkormányzatának tulajdonában van. Műszaki állapota leromlott, teljes felújítása szükséges. Ezt különösen indokolja, hogy az Alsószéktó területén felépített Daimler lakópark szennyvízének befogadója az átemelő.
- A Szőlő utca csapadékvíz elvezetése nem megoldott. A zárt csapadék csatorna terve, engedélye rendelkezésre áll. Megépítése szükségszerű.
- A Kis Hegedűs közön lakossági igényként merült fel a szennyvíz csatorna megépítése, amelyet a körzet önkormányzati képviselője is támogat. A terve és engedélye rendelkezésre áll.
- A CS 5-0-0 csapadék főgyűjtő csatorna mintegy 200 méteres szakasza az elmúlt hetekben megépült a Botond utcán. A Mária város és a Tatár sor térsége vízelvezetésének feltétele a továbbépítés a Jász utcáig.
- Csapadékelvezetési tanulmány készítése


09:58: Dobos József felszólalása után kezdett személyeskedéssé alakulni a vita, amit dr. Zombor Gábor a tőle már megszokott diplomatikussággal zárt le, lévén, hogy a Wéber Ede utcában kialakult helyzet nem csupán az MSZP-s képviselőt, hanem még több ezer embert érint hátrányosan, például ő maga is arra szokott járni. Mint mondta, a képviselő nem azt kérte, hogy csak az ő üzlete előtt oldják meg a helyzetet.

09:56: Dobos Józseftől (MSZP) egy őszinte felszólalást hallhattunk, ő 4 millió forintot kért a Wéber Ede utca fejlesztésére, ahol az ő üzlete is található, és nagy eső esetén nem tud kinyitni sem ő, sem a szomszédos üzletek.

09:52: A Bácsvíz Zrt. 237 millió forintos fejlesztési terveiről megy a vita, jelenleg ötmillió forint felhasználásáról nem tudnak megegyezni a  képviselők.

09:45: Az előző előterjesztés keretében pályázatot ír ki Kecskemét városa további kilenc értékes ingatlanára, összesen 610 millió forint értékben.

09:42: A képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat eladja a Lechner Ödön utcai irodaépületét, melyre 33 millió forintos vételi ajánlat érkezett egy magánszemélytől.

09:36: A harmadik nagy közelekdésfejlesztési pályázatát is benyújtja a kecskeméti önkormányzat. Dr. Zombor Gábor tájékoztatójában elmondta, hogy ez a projekt szervesen kapcsolódik az eddig elnyert két pályázattal. Sipos László képviselő kérte, hogy Kisfái térségét is kapcsolják be az elővárosi közlekedésfejlesztési pályázatba, ezt elfogadták. A pályázat benyújtását 22 igennel, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadták.

09:35: Az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórumba az eddigi képviseletet ellátó Dr. Sárközy István, Véghné Bánoczki Anna, és Trungel Ilona helyett Mák Kornél alpolgármestert, valamint Engert Jakabné (Fidesz) és Dobos József (MSZP) önkormányzati képviselőket delegálta a közgyűlés.

09:30: A Rudolf-laktanya ügyét levették a napirendről, miután előbb a megyei közgyűlésnek kell tárgyalnia.

09:27: A frakciók bejelentették megalakulásukat, és megnevezték vezetőiket. Az LMP frakcióvezető Kriskó Dávid, az MSZP-é Király József, a Fideszé pedig Vörösmarty Attila lett.

09:24: dr. Sárközy István, korábbi alpolgármester, aki a jövőben külsős bizottsági tagként vesz részt a munkában letette ünnepélyes esküjét. 

09:21: Kezdődik az érdemi munka.

09:18: Rövid szünet, a polgármester lekísérte az ünnepségre érkező vendégeket.

09:13: Folytatódik az ünnepségsorozat, most az augusztusi Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap szervezésében résztvevő kecskeméti vezetők kapnak ajándéktárgyakat a Fodor Lajostól, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárától. 

09:05: Oklevelek átadására kerül sor. Az október 23-án államfői kitüntetésben részesített kalocsai érsek, Dr. Bábel Balázs, és Feleky István, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság kollégiumvezetője vehetett át oklevelet dr. Zombor Gábortól.

09:04: Megérkezett a terembe dr. Zombor Gábor polgármester is, mostmár tényleg perceken belül kezdés. Egyelőre az MSZP-s frakcióval tárgyal "négyszemközt" a város első embere.

09.02: A nap talán legfontosabb témája az önkormányzat által benyújtandó, Kecskemét elővárosi közlekedésének fejlesztésére benyújtandó pályázat megtárgyalása lesz.

09.00: Hamarosan kezdődik az ülés, már gyülekeznek a képviselők a városháza dísztermében. 

Köszöntjük olvasóinkat a kecskeméti közgyűlés csütörtöki élő tudósításán.

Korábbi írásunk:

Csütörtök reggel 9 órakor tartja közgyűlését a kecskeméti önkormányzat. Az egyik legfontosabb napirendi pont a sorrendben immár harmadik nagyszabású közlekedés-fejlesztési pályázat benyújtása lesz. Korábban már két nagy projektje is nyert az önkormányzatnak, most pedig az elővárosi közlekedés-fejlesztésre nyújthat be pályázatot a város. Ennek lényege, hogy a vasúti szárnyvonalak bekapcsolásával, a különféle kötöttpályás lehetőségek más módszerekkel való kombinálásával lehetőség nyílna a Nagykőrös-Katonatelep-Kecskemét, a Ballószög-Kadafalu-Kecskemét, illetve a Kerekegyháza-Hetényegyháza-Kecskemét gyors elővárosi közlekedés kiépítésére. Ez összesen 160 ezer embert érinthet.

Szintén döntés születhet egy önkormányzati tulajdonban lévő, Lechner Ödön utcai irodaház eladásáról, melyre egy 33 millió forintos vételi ajánlat érkezett. Az épület értékesítésére korábban írt ki pályázatot az önkormányzat. Ezek mellett több városi ingatlanra is érkezett bérleti ajánlat, ezeket szintén csütörtökön bírálják el a képviselők.

Amennyiben megszavazzák az előterjesztést, 5 százalékkal emelheti az önkormányzat a saját tulajdonában lévő, nem lakás céljára szolgáló helyiségek, valamint a mezőgazdasági ingatlanok jelenleg alkalmazott haszonbérleti díjait. Tavaly ezekből összesen 83 millió forint bevétele volt a városnak.

A delmagyar.hu reggel 9 órától élő online tudósításban számol majd be a közgyűlés munkájáról.

Olvasóink írták

  • 3. LuluBono 2010. október 28. 20:13
    „Szegeden csak bölcsész, jog,meg közgazdaság,informatika van +elméleti dolgok.Ha valaki műszaki dolgot (amire elég nagy hiány van) akar tanulni minimum 200km-el arrébb kell költöznie.”
  • 2. kecskeméti2 2010. október 28. 12:44
    „Jók a képek.:P”
  • 1. frakk 2010. október 28. 12:37
    „Szegeden újabb jogi, és könyvtáros-népművelő szakok indítását tervezi a polgármester az egyetemmel szorosan együttműködve. Szeged fejlődési lehetősége adott. Szűklátókörűek számára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat év hat hónap az ittasan verekedő és rabló férfinak

Jogerősen hat és fél év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla egy kecskeméti férfit. Tovább olvasom